Genital siğil hpv (kondiloma akkuminata)

Genital siğil hpv (kondiloma akkuminata)

Genital siğil nedir?

Genellikle cinsel temas sonucu geçiş gösteren özellikle penis kökü ve kasık bölgesinde deriden kabarık, karnıbaharımsı giderek çoğalma eğiliminde olan virüslerin sebep olduğu bir hastalıktır. Bu hastalığı en çok Human Papilloma Virus (HPV) dediğimiz virüs yapar. HPV tarafından yapılan hastalığa kondilom ve ya kondimola accuminata denilir.

HPV tipleri nelerdir?

200’Ü aşkın HPV tipi olmasına rağmen 40 tanesi genital bölgede siğillere sebep olabilir. Bu siğil tipleri düşük ve yüksek riskli olarak iki ana gruba ayrılır. En sık ,izlenileni HPV tip 6 ve 11’dir ki bunlar düşük riskli gruba aittir.

HPV’ ye bağlı siğil hastalığı hangi hastalıkları yapar?

Erkeklerde çok küçük bir oranda penis ve sktorum (haya torbası) kanseri yapabilmesine rağmen kadınlarda rahim ağzı kanseri için en önemli risk faktörüdür.

HPV tanısı nasıl konulur?

Cinsel bölgede şüphelendiğiniz bir lezyon olduğunda üroloji uzmanı tarafından detaylı bir anamnez ve sonrasında muayene ile tanı koyma için yeterlidir. Tiplendirme ve tanısın kesinleştirilmesi için siğilden örnekleme ve patolojik inceleme yapılmaktadır.

HPV tedavisi nedir?

Ne yazık ki bu virüsü vücuttan tamamen sonsuza kadar temizlemenin imkanı yoktur. Tanı konulduktan sonra mevcut siğiller bazı yöntemler ile temizlenir.

Bu yöntemler;

-Sıvı nitrojen ile dondurma

-Lazer ile yakma

-Elektrokoteterizasyon ile yakma

-Cerrahi eksizyonla çıkarma

-Lokal asit içeriği olan kremler ve ilaçlar verilebilir.

Temizleme işlemi sonrası hastaya temiz tutması ve traş alışkanlıkları hakkında bilgilendirme yapılır.

HPV bulaşmaması için ne yapılmalıdır?

HPV cinsel temasla geçtiğinden dolayı tek korunma yöntemi tek eşliliktir. HPV virüsü temasla bulaştığı göz önüne alınırsa prezervatif ve diğer korunma yöntemleri virüs geçişini önlemez.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Doğukan Sökmen

Doktor Doğukan Sökmen, üroloji ve androloji konularında uzmanlaşmış bir doktor olarak Türkiye'deki tıp camiasında tanınan bir isimdir. Kendisi, birçok ünlü üniversiteden mezun olmuş ve uzmanlık eğitimini de Türkiye'nin önde gelen sağlık kurumlarından birinde Cerrahpaşa tıp fakültesinde tamamlamıştır. Uzmanlık alanları olan üroloji ve androloji, erkeklerin üreme organları, böbrekleri, mesaneleri ve idrar yolları gibi bölümlerini kapsar. Doğukan Sökmen, bu konularda yıllarca çalışarak, uzmanlaşarak, çeşitli hastalıkların teşhisi ve tedavisi konusunda büyük bir deneyime sahip oldu. Mesane kanseri, prostat kanseri, böbrek taşı, erektil disfonksiyon ve erken boşalma gibi çeşitli hastalıklar konusunda uzmanlaşmıştır. Ayrıca, Doğukan Sökmen'in uluslararası tıp camiasında da özellikle androloji adına yapmış olduğu inotiv tedavi yöntemleri ve am ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
linkedin
instagram
Op. Dr. Doğukan Sökmen
Op. Dr. Doğukan Sökmen
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube