Bir şizofreni hikayesi

Şizofreni tanılı ünlü ressam Louis Wain, eşi kansere yakalandıktan sonra onu güldürmek için kedi temalı resimler yapmaya başlar.

Bir şizofreni hikayesi

Bu resimlerdeki kediler sevimli, neşeli ve insani özelliklere sahiptir. Karısını kaybettikten sonra onun güldüğü bu kedi resimleriyle baş başa kalır. Ölüm, yalnızlık hissi ve yoksulluk nedeniyle ağır bir depresyon yaşar. Zamanla çok fazla içe kapanır ve depresyona eşlik eden psikotik özelliklerinde görülmesiyle şizofreni tanısı konulur. Bu hastalıkla birlikte farklı ama yaratıcı bir döneme girer. Şizofreni sonrası bu kedi resimleri fantastik, tüyleri diken diken olan, kaygılı gözlerle bakan, desenlerin yoğun olduğu kedi resimlerine dönüşür. Başbakan Ramsey MacDonald Wain’in bir fon açarak ona sanat hayatı ve geçimi için destek olur. 

 

Sanat hayatının sonunda ise kediler adeta tablolarda silikleşir ve farklı yapılara dönüşür. Eserlerini inceleyen kişiler tema olarak genellikle öfke duygusunu gördüklerini belirtmişlerdir. Bu öfke, karısını kaybettiği için duyduğu öfke olarakta yorumlanmıştır. Öfkeye rağmen kedilerden vazgeçmemesinin nedeni ise eşine olan sevgisinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Bu makale 29 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Eren Ezgi Gevher Avcı

 

Uzm. Dr. Eren Ezgi Gevher Avcı, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 2012 yılında mezun oldu. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden 2019 yılında tıpta uzmanlığını tamamlayarak psikiyatrist olarak çalışmaya başladı. Şuan Adana'da kendi kliniğinde çalışmaya devam etmektedir. 

 

Etiketler
Şizofreni tedavisi
Uzm. Dr. Eren Ezgi Gevher Avcı
Uzm. Dr. Eren Ezgi Gevher Avcı
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube