Düşünceyi durdurmak panik atağı engeller mi?

Düşünceyle panik arasındaki bağ 3 bölümde ele alınabilir.

Düşünceyi durdurmak panik atağı engeller mi?

1-Temel düşünceler ve zihinsel şemalar panik atağın ana kaynağını oluşturur. Çevremdeki herkesin sorumluluğu bende, çok güçlü olmalıyım, dinlenmeden çalışmalıyım vb. Ve
tabiki bu düşünceler, ailenin, toplumun, kültürün yüklemeleri ve deneyimlerce oluşurlar.
2- Negatif düşünceler paniği sürekli tetikler ve pekiştirir. Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi, farkında olarak ya da farketmeden gelen düşünceler, nefes ve ardından oluşan kimyasal ve psikolojik durumları tetikleyerek panik atağı oluştururlar.
3- Düşünceler paniğin merkezinde yer alan beklenti anksiyetesinin kalıcı olmasını sağlar. Panik atak birkaç kez geçirildiğinde ve tıbbi tetkikler normal çıktığında kişi artık panik atak geçirmese de, geçmiş atak deneyimleri nedeniyle sürekli panik atak geçirme korkusu ve bunu engellemeyle ilgili düşüncelerle zihnini meşgul etmeye başlar.

 

Bir çok danışanımıza paniğe neden olabilecek ya da tetikleyecek bir sorunu olup olmadığını sorduğumuzda, “hayır her şey yolunda” diyenlerin çok büyük bir yüzdesi, maddiyat, sağlık ve aile sorunları ile ilgili sürekli düşünme alışkanlığına sahiptir. Yani şöyle düşünün, maddi sorunum yok diyen birisi, endişeli bir biçimde günün büyük bir bölümünü karamsar maddi gelecek düşünceleri ile geçiriyor olabilir, ya da çocukları sağlıklı birisi defalarca çocuklarının başına kötü bir şey geleceğini fark etmeden düşünüp paniği tetikliyor ya da zemin hazırlıyor olabilir.

Bu nedenlerle, panik sorunu olan birisi, sadece ilaç tedavisi ile düzelemeyebilir ya da oluşan düzelme çoğunlukla yetersiz ve geçici olacaktır. Uygulanacak psikoterapide olumsuz ve paniği tetikleyici düşünceler tespit edilmeli, düzeltilmeli ve yardımcı teknik ( mindfulness vb. ) ve önerilerle desteklenmelidir. Spor, yoga, meditasyon, doğa, hobiler ve kendi merkezinde bir yaşam tarzı ve kişisel gelişim mutlaka sürece eklenmelidir.

Bu makale 2 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 1965 yılında Adana'da doğmuştur. Liseyi Tarsus Amerikan Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp dokotru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 1 yıl boyunca Tavistok'da Cinsel taciz tedavisi ve Londra Psikiyatri Enstitüsü'nde “Evlilik ve Cinsel Terapileri” eğitimi görmüş olan Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU,  Evlilik ve Cinsel Terapileri hakkında 20’den fazla bilimsel yayın ve makale sahibidir. Ayrıca “Erken Boşalmada Kendi Kendine Tedavi" adlı bir kitabı ve “Kadın Cinsel Sorunları” ile ilgili baskıda olan ikinci bir kitabı bulunmaktadır. 1997 yılında cinsel rollerle ilgili yapmış olduğu bir projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 15 yıldır Cle ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Panik atak nedir
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube