Bipolar bozukluk / iki uçlu bozukluk hakkında

Bipolar bozukluk / iki uçlu bozukluk hakkında

Bipolar bozukluk ya da bir diğer adıyla iki uçlu bozukluk bir duygu durum bozukluğudur. Mani dönemi ve Majör depresyon dönemi denilen iki dönemin belirli sürelerle tekrarlanmasıyla oluşur.

Mani döneminde kişi kabarmış, taşkın, çabuk kızan bir duygulanım içindedir. Amaca yönelik etkinliklerde ve içsel güçte olağan dışı ve sürekli bir artış söz konusudur. Kişinin işlevselliğinde belirgin bir bozulmaya neden olur. Bu kişilerde benlik saygısında abartılı bir artış ya da büyüklük düşünceleri, uyku gereksiniminde azalma, daha fazla konuşma, düşünce uçuşması denilen düşüncelerin birbiriyle yarışıyormuş gibi hissedilmesi, dikkat dağınıklığı, kötü sonuçlar oluşturabilecek etkinliklere aşırı katılma görülebilir.

Majör depresyon döneminde ise çökkün duygudurum, etkinliklere karşı belirgin bir ilgi azlığı, zevk alamama, kilo kaybı ya da kilo alımı, uykusuzluk ya da aşırı uyuma, bitkinlik, içsel gücün kalmaması, değersizlik ya da suçluluk duyguları, düşünmekte ya da odaklanmakta güçlük, kararsızlık, yineleyici ölüm düşünceleri görülebilir. Kişinin işlevselliğinde belirgin bir bozulmaya neden olur.

Bipolar bozukluk tanısı konulabilmesi için kişinin bu iki uçtaki duygulanım dönemlerinin her birini en az bir hafta yaşaması gerekir.

Tedavi sürecinde ilaç tedavisi ana tedavi yöntemi olmakla birlikte psikoterapi süreci de önemli bir yer tutmaktadır. Psikoterapi ile kişiye ve ailesine hastalık hakkında eğitim, rehberlik verilerek destek olunur. Aile desteği tedavi sürecinde çok önemlidir. Yapılan araştırmalar sadece ilaç tedavisi alan kişilere göre hem ilaç hem de psikoterapi destekli tedavi gören kişilerin hayatla başa çıkma becerilerinin daha yüksek olduğunu göstermektedirler.

Bu makale 28 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Tayyibe Gökçe

Uzm. KI. Psk.Tayyibe Gökçe, Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümünde lisans eğitimimi tamamlayarak 2014 yılında ‘Psikolog’ ünvanı almıştır. Yüksek lisansını ise, Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji  bölümünde 2018 yılında tamamlamıştır.

Uzm. KI. Psk.Tayyibe Gökçe, Mesleki çalışmalarına Kocaeli'de bulunan Level Time Türkiye Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Bipolar bozukluk tedavisi
Uzm. Kl. Psk. Tayyibe Gökçe
Uzm. Kl. Psk. Tayyibe Gökçe
Kocaeli - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube