Biberon çürükleri

Biberon çürükleri

BİBERON ÇÜRÜKLERİ

        Biberon çürüğü olarak adlandırılan Erken Çocukluk Çağı Çürükleri(ECC) bebek ve küçük çocukları etkileyen şiddetli diş çürüklerinin özel bir biçimidir. 71 aylık ve daha küçük çocukta birden fazla çürük, diş kaybı veya herhangi bir süt dişinde dolgulu diş yüzeyi bulunması olarak tanımlanır.

        Diş çürüğüne neden olan faktörler erken çocukluk çağı çürüklerindede aynıdır. Ancak, beslenme faktörleri ayrıca fermente karbonhidratlar içeren sıvıların, özellikle uyku zamanında biberon ile sık tüketilmesinide içerir. Meyve suyu, soda, bebek mamaları ve tatlandırılmış içecekler Erken Çocukluk Çağı Çürükleri ile ilişkilidir. Bebek uyurken biberon yolu ile alındığında bu sıvılar üst ön dişler etrafında birikir ve dişin yapısında hızla ilerleyen, şiddetli yıkıma neden olabilir.

        İnek sütü ile çürük oluşumu biraz tartışmalıdır. Çoğu araştırmada çürük etkeni olarak bildirilse de laboratuar çalışmaları, sütün karyojenik olmadığını ve hatta yüksek kalsiyum içeriğinden dolayı diş yüzeylerini koruduğunu göstermiştir. Anne sütü ile yapılan araştırmalarda çürüğe neden olmadığını göstermiştir. Ancak uzun süreli, sınırsız anne sütü ile beslenmede çürük oluşum sürecine dahil olan diğer faktörler olabilir.

         Amerikan Çocuk Diş Hekimliği Akademisi bebeklerin uykuya biberonla yatırılmamasını ve ilk süt dişlerinin sürmesinden sonra gece sınırsız emzirmeden kaçınılmasını önermektedir. Ebeveynler çocuklarını birinci yaşlarına yaklaşırken bardaktan içmeye cesaretlendirmelidir; biberonun terk edilmesi 12 ile 14 aylıkken yapılmalıdır. Biberonlar veya delikli bardaklar fermente karbonhidratlar içeren sıvıların tekrar tekrar tüketilmesi için kullanılmamalıdır. İlk dişin çıkması sırasında ağız hijyeni sağlanmalıdır. Çocuğun ilk dişhekimi ziyareti, 12 aylıktan sonra olmamak şartıyla, ilk diş çıktıktan sonra ki 6 ay içinde gerçekleşmelidir.

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Derya Demirçiler

Etiketler
Biberon çürükleri tedavisi
Dt. Derya Demirçiler
Dt. Derya Demirçiler
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube