ağız kokusu neden olur ve nasıl önlenir?

Dt. Songül Mirzaoğlu
Dt. Songül Mirzaoğlu
4 Kasım 2017192 görüntülenme
Randevu Al
ağız kokusu neden olur ve nasıl önlenir?

Ağız kokusu kendimizin anlamakta güçlük çektiğimiz fakat çevremizdekiler tarafından anlaşılan ve genellikle çok yakın olmadığın sürece söylenmesi zor olan bir durumdur.

Ağız kokusunun genel olarak nedeni ağızdaki bakterilerdir.Yeterli ağız bakımı yapılmadığında, az su içildiğinde ,dil yüzeyi temizlenmediğinde veya tükürük azaltıcı ilaçlar alındığında ortaya çıkabilir. Çoğu sebebi ağız kaynaklı olmasına rağmen kimi zaman  bir sistemik hastalığın, üst solunum yolu hastalıklarının belirtisi olarak da açığa çıkabilir.

Sabah uyandığımızda oluşan koku gece tükürüğün azalmasına bağlı olarak ağzın kurumasından oluşur. Bu koku fizyolojik olarak kabul edilir ve yemek yeme veya fırçalama sonrası geçer.

Sürekli devam eden koku çoğu zaman diş çürüğü, hareketli protezlerin sürekli ağızda kalması, sabit protezlerin hijyenine yeterince dikkat edilmemesi, dişeti hastalığı, alkol ve sigara kullanımı  gibi oral nedenlerden kaynaklanır.

Diğer nedenleri ise karaciğer ve böbrek hastalıkları,diyabet (aseton kokusu),sinüs ve akciğer hastalıkları  olabilir.

Ağız kokusunu önlemek için:

Öncelikle iyi bir ağız bakımı doğru diş fırçalama arayüz fırçası ve dil temizliği ile koku geçer. Oral nedenlerden kaynaklandığı durumlarda kimi zaman (dişeti hastalığı gibi) tedavi edilmesi gerekir ve tedavi edilmediği sürece geçmez. Ağız bakımı iyi yapılmasına rağmen geçmeyen koku varsa kesinlikle diş hekimi kontrolü yapılmalıdır. Bazı durumlarda ağız bakımına ek olarak klorheksidinli gargaralar ağız duşları kullanılması gerekebilir.

Tüm ağız bakımı yapılmasına ve tedavi edilmesine rağmen hala geçmeyen koku varsa kesinlikle iç hastalıkları konsültasyonu yapılmalıdır. Hangi hastalığın belirtisi olduğu araştırılmalıdır.Bu hastalık tedavi edildikten sonra veya kontrol altında olduktan sonra ağız kokusu geçecektir.

Sonuç olarak ağız kokusu az ya da çok bir şekilde olursa önemsenmeli gerekli önlemler alınmalı hala geçmiyorsa zaman kaybetmeden bir hekim kontrolü yapılmalıdır.

Etiketler

Ağız kokusu nedenleriAğız hijyeniDiş fırçalamaHalitozisAğız kokusu tedavisiAğız kokusu ile savaşmakGargaraArayüz fırçasıAğız kokusu sebepleriDişipiAğız kokusu olmaması için gerekenlerAğız kokusuna çözümAğız kokusuna çözümlerHalitozis (ağız kokusu)Ağız kokusunun çözümüKlorheksidinAğız kokusu ve mideAğız kokusu sebepleri nelerdirAğız kokusu problemiAğız kokusu sorunlarıHalitosis nedirHalitozis ağız kokusu ve çözümleriHalitozis tedavisiHalitosis (ağiz kokusu) sebepleri ve tedavileriAğız bakımıHalitosis tedavisiDental floss

Yazar Hakkında

Dt. Songül Mirzaoğlu

Dt. Songül Mirzaoğlu

Dt. Songül MİRZAOĞLU,   Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1992 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler