Besinler ilaç görevi görür mü?

Besinler ilaç görevi görür mü?

Yemeyi seçtiğiniz besinin, sağlık üzerinde derin etkileri vardır.

Araştırmalar beslenme alışkanlıklarının hastalık riskini etkilediğini göstermektedir. Bazı yiyecekler kronik sağlık koşullarını tetikleyebilse de, diğerleri güçlü tıbbi ve koruyucu özellikler sunar.

Birçok insan yemeğin ilaç olduğunu savunuyor. Ancak tek başına diyet her durumda ilacın yerini alamaz ve almamalıdır. Her ne kadar birçok hastalık diyet ve yaşam tarzı değişiklikleriyle önlenebiliyorsa, tedavi edilebilse ve hatta iyileştirebilse de, pek çoğu yapamaz.

Gıdaların tıbbi etkilerine bakalım:

Yiyecekler vücudunuzu besler ve korur

Yiyeceklerdeki birçok besin sağlığa katkıda bulunur ve vücudunuzu hastalıklardan korur.

Bütün, besleyici yiyecekleri yemek önemlidir, çünkü onların benzersiz maddeleri bir ek alarak çoğaltılamayan bir etki yaratmak için sinerjik olarak çalışır.

Vitaminler ve mineraller

Vücudunuzun yalnızca az miktarda vitamin ve minerallere ihtiyacı olsa da, sağlığınız için hayati öneme sahiptir.

Bununla birlikte, Batı diyetleri - işlenmiş gıdalarda yüksek ve taze ürünler gibi bütün gıdalarda düşük - genellikle vitamin ve minerallerde eksiktir. Bu eksiklikler hastalık riskinizi önemli ölçüde artırabilir

Örneğin, yetersiz C vitamini, D vitamini ve folat alımı kalbinize zarar verebilir, immün fonksiyon bozukluğuna neden olabilir ve sırasıyla bazı kanser riskini artırabilir.

Faydalı bitki bileşenleri

Sebzeler, meyveler, baklagiller ve tahıllar dahil olmak üzere besleyici gıdalar, antioksidanlar gibi çok sayıda faydalı bileşiğe sahiptir.

Antioksidanlar, hücreleri başka türlü hastalığa yol açabilecek hasarlardan korur.

Araştırmalar diyetleri polifenol antioksidanları bakımından zengin olan kişilerin daha düşük depresyon, diyabet, demans ve kalp hastalığı oranlarına sahip olduğunu göstermektedir.

Lif

Lif, sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır. Sadece uygun sindirim ve yok edilmeyi teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda bağırsaklarınızdaki faydalı bakterileri de besler.

Böylece, sebze, fasulye, tahıl ve meyve gibi yüksek lifli gıdalar hastalığa karşı korumaya, iltihaplanmayı azaltmaya ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur.

Öte yandan, düşük lifli diyetler, kolon kanseri ve inme dahil olmak üzere artan hastalık riski ile ilişkilidir.

Protein ve sağlıklı yağlar

Bütün protein ve yağ, besleyici gıdalar vücudunuzda çeşitli kritik rol oynar.

Amino asitler - proteinin yapı taşları - bağışıklık fonksiyonu, kas sentezi, metabolizması ve büyümesini sağlar, yağlar ise yakıt sağlar ve besin maddelerini emer.

Yağlı balık gibi yiyeceklerde bulunan Omega-3 yağ asitleri, iltihaplanmayı düzenler ve kalp ve bağışıklık sağlığının iyileştirilmesine bağlıdır.

Sağlıklı bir diyet hastalık riskini azaltabilir

Özellikle, besleyici gıdalar hastalık riskinizi azaltabilir - yüksek işlenmiş gıdalar için bunun tersi geçerlidir.

Sağlıksız yiyecekler hastalık riskini artırabilir

Şekerli içecekler, fast-food ve rafine tanelerdeki yüksek sağlıksız diyetler, kalp hastalığı, diyabet ve obezite gibi koşullara ana katkı sağlar.

Bu işlenmiş gıdalar bağırsak bakterilerinize zarar verir ve insülin direncini, kronik enflamasyonu ve genel hastalık riskini arttırır.

100.000'den fazla kişiyle yapılan bir araştırma, ultra işlenmiş gıda alımındaki% 10'luk her artışın kanser riskinde% 12'lik bir artışa yol açtığını buldu.

Ek olarak, dünya çapında ölüm ve hastalık üzerine yapılan bir araştırma, 2017 yılında, 11 milyon ölüm ve 255 milyon sakatlığa uyarlanmış yaşam yılının (DALY) zayıf beslenme nedeniyle muhtemel olduğunu göstermiştir.

DALY hastalık yükünü ölçer, bir ünite bir yıllık tam sağlık kaybını temsil eder.

Besleyici diyetler hastalıklara karşı korur

Araştırmalar bitki gıdalarında bol miktarda bulunan ve düşük işlenmiş ürünlerdeki diyetlerin sağlığınızı güçlendirdiğini göstermektedir.

Örneğin, sağlıklı yağlar, kepekli tahıllar ve sebzeler bakımından zengin olan Akdeniz diyeti, kalp hastalığı, nörodejeneratif koşullar, diyabet, bazı kanserler ve obezite riskinin azalmasıyla bağlantılıdır.

Aslında, bazı diyetler belirli koşulları tersine çevirebilir.

Örneğin, bitki bazlı diyetlerin koroner arter hastalığını tersine çevirdiği bulunurken, çok düşük karbonhidratlı yaşam tarzları bazı insanlarda tip 2 diyabetin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

Dahası, Akdeniz diyeti gibi besleyici beslenme düzenleri, bildirilen yaşam kalitesine ve tipik Batı diyetlerine göre daha düşük depresyon oranlarına bağlı - ve uzun ömürlü olmanızı sağlayabilir.

Bu bulgular, sağlam diyetlerin gerçekten önleyici ilaç olarak işlev gördüğünü kanıtlamaktadır.

Yiyecekler hastalığı tedavi edebilir mi?

Bazı diyet seçenekleri hastalık riskinizi önleyebilir veya artırabilirken, tüm hastalıklar sadece diyet yoluyla önlenemez veya tedavi edilemez.

Diğer birçok faktör sağlık ve hastalık riskinizi etkiler

Hastalık riski oldukça karmaşık. Kötü bir diyet hastalıklara neden olabilir veya katkıda bulunsa da, birçok başka faktörün de göz önünde bulundurulması gerekir.

Genetik, stres, kirlilik, yaş, enfeksiyonlar, mesleki tehlikeler ve egzersiz, sigara kullanımı ve alkol kullanımı gibi yaşam tarzı seçimlerinin de etkisi vardır.

Yiyecekler kötü yaşam tarzı seçimlerini, genetik eğilimleri ya da hastalık gelişimi ile ilgili diğer faktörleri telafi edemez.

Yiyecekler ilacın yerine kullanılmamalıdır

Daha sağlıklı bir diyet düzenine geçmek gerçekten de hastalığı önleyebilse de, gıdanın farmasötik ilaçların yerini alamayacağını ve değiştirmemesi gerektiğini anlamak çok önemlidir.

Tıp hayat kurtarmak ve hastalıkları tedavi etmek için geliştirildi. Beslenme ve yaşam tarzı problemleri için reçetesiz yazılabilir veya kolay bir düzeltme olarak kullanılabilir, ancak çoğu zaman paha biçilmezdir.

Alternatif kemoterapi gibi geleneksel tedavilerden kaçınmak, kanıtlanmamış diyetler hastalıkları kötüleştirebilir veya ölüme neden olabilir.

İyileşme yalnızca diyet veya yaşam tarzına bağlı olmadığından, yalnızca diyete odaklanmak için potansiyel olarak hayat kurtarıcı bir tıbbi tedaviyi bırakmayı seçmek tehlikeli veya ölümcül olabilir.

Güçlü tıbbi özelliklere sahip yiyecekler

Tüm yiyeceklere dayalı bir diyete geçmek, sağlığınızı sayısız yolla iyileştirebilir. Özellikle güçlü yararlar sağlayan yiyecekler şunları içerir:

Meyveler. Birçok çalışma, meyvelerdeki besinlerin ve bitki bileşiklerinin hastalıklarla mücadele ettiğini göstermiştir. Aslında, meyveler bakımından zengin diyetler, bazı kanserler de dahil olmak üzere kronik durumlara karşı koruma sağlayabilir.

Sebzeler. Brokoli ve lahana gibi lahanalı sebzeler çok çeşitli antioksidanlar içerir. Bu sebzelerin alınması kalp hastalığı riskinizi azaltabilir.

Yağlı balık. Somon, sardalye ve diğer yağlı balıklar, kalp hastalıklarına karşı da koruyan yüksek seviyedeki omega-3 yağ asitleri nedeniyle iltihaplanmaya karşı savaşır.

Mantarlar. Manitake ve reishi içeren mantarları içeren bileşiklerin bağışıklık sisteminizi, kalbinizi ve beyninizi güçlendirdiği gösterilmiştir.

Baharat. Zerdeçal, zencefil, tarçın ve diğer baharatlar yararlı bitki bileşimleri ile doludur. Örneğin, çalışmalar zerdeçal artrit ve metabolik sendrom tedavisinde yardımcı olduğuna dikkat edin.

Otlar. Maydanoz, kekik, biberiye ve adaçayı gibi bitkiler, yemeklere yalnızca doğal lezzet kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığı teşvik eden birçok bileşiğe de sahiptir.

Yeşil çay. Yeşil çay, iltihaplanma ve hastalık riskini azaltabilecek etkileyici yararları için tamamen araştırılmıştır.

Fındık, tohum, avokado, zeytinyağı, bal, deniz yosunu ve fermente gıdalar tıbbi özellikleri için çalışılan diğer birçok gıdalardan sadece birkaçıdır.

Meyveler ve sebzeler gibi tüm yiyecekler bakımından zengin bir diyete geçmek, gıdanın tıbbi faydalarından yararlanmanın en kolay yoludur.

Alt çizgi

Yemek size sadece yakıt sağlamaktan çok daha fazlasını yapar. Ne yediğinize bağlı olarak sağlığı geliştirebilir veya kötüleştirebilir.

Besin yoğun bir gıda maddesi diyetinin birçok kronik hastalığı önlediği ve tip 2 diyabet gibi bazı durumların tedavisine yardımcı olabileceği gösterilmiştir.

Besleyici bir diyeti takip etmenin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenin en önemli faktörlerinden biri olduğu açık olmasına rağmen, geleneksel ilacın yerine gıdalara güvenmemeniz gerektiğini unutmayın.

Sağlıklı günler dilerim...

Bu makale 27 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Özge Moran

Etiketler
İlaçsız tedavi
Dyt. Özge Moran
Dyt. Özge Moran
Denizli - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube