Okul çağı çocukları nasıl beslenmeli?

Okul çağı çocukları nasıl beslenmeli?

Okul çağı çocukları 6 – 17 yaş grubu çocukları kapsamaktadır. Çocuklarda 10 yaşına kadar büyüme hızının stabil olduğunu, 10 yaşından sonra ise arttığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Neslişah Bozkaya Gök, “Okul çağı büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu, besin ögesi gereksinimlerinin en yüksek olduğu, duygusal gelişim hızının arttığı ve yaşam boyu sürecek davranışların kazanılmaya başladığı bir dönemdir. Bu dönemdeki çocuklar artan enerji, vitamin, mineral ve protein ihtiyaçlarını yeterli ve doğru bir beslenme ile karşılayabilirler.” dedi.

Dyt. Neslişah Bozkaya Gök, “Bu dönemde alınan kalorinin çoğunluğu sağlıklı karbonhidrat kaynağı olan tahıllar, bolca lif, vitamin ve mineral içeren meyve ve sebzeler, proteinden zengin kuru baklagil, et ve süt ürünleri gibi besinlerden sağlanmalı. Yine bu dönemde fazla yağ, tuz ve şeker içeren paketli ürünler tercih edilmemeli.” şeklinde konuştu.

Kalsiyum ihtiyacı artıyor

Okul çağı çocuklarında kalsiyum ihtiyacının arttığını ifade eden Dyt. Gök, günlük 2-3 bardak süt içilmesinin kalsiyum ihtiyacını önemli ölçüde karşıladığını söyledi.

Dyt. Gök, okul çağındaki çocuklarda kahvaltının başarıyı ve büyümeyi etkileyen önemli bir faktör olduğunu, karbonhidrat, yağ ve protein içeren bir kahvaltının olmazsa olmaz olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

“Gün geçtikçe çocuklarda fast-food tüketim hızı artmaktadır. Ayrıca fazla şekerli besin tüketimi ve buna bağlı fazla kilo artışı da çocuklarda bağışıklık sistemini negatif yönde etkilemektedir. Çocuklar mutlaka evde yapılan yemekleri tüketmelidir. Bunun için yetişkinler çocukların ev yemeklerine ilgisini çekmek için değişik ve sağlıklı tarifler hazırlayabilirler. Fast-food seven çocuklar için haftada 1 gün evde yapılmış köfte ve yine hamburger ekmeği ile güzel bir hamburger menü hazırlanabilir.”

Aşırı süt tüketimine dikkat

Dyt. Gök, “Okul çağında belli bir miktarın üzerinde (aşırı) süt içen çocukların diğer gıdaları tüketebilmek için iştahları kalmıyor. Yeterli kaloriyi almalarına rağmen sağlıklı ve dengeli bir diyet yapmamış oluyorlar. Ayrıca aşırı süt tüketimi çocuklarda kansızlığa (anemiye) yol açabiliyor. Bu nedenlerle çocukların günde 750 ml süt içimini aşmamalarını öneriyorum.” diye kaydetti.

Yemek yeme alışkanlıkları önemli

Dyt Gök, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Çocuğun yemek yeme alışkanlığı kesinlikle ödül veya cezalara bağlanmamalıdır. Biz yetişkinler olarak çocuğa yemek yeme bilincini öğütlemekten daha çok doğru beslenmeyi göstermeliyiz. Çünkü çocuklar çoğunlukla duyduklarını değil gördüklerini yaparlar.

Ailenin her üyesinin bir arada olduğu eski sofra alışkanlıklarımızı yeniden kazanmalıyız. Yemek zamanı geldiğinde TV’nin kapatılması ve telefonların sofradan uzak tutulması, sağlıklı yemek alışkanlığı kazandıracaktır. Çocuğun dikkatinin merkezinde yiyeceği yemek olmalı, çevresel unsurlar geri planda kalmalıdır.

Okul çağındaki çocukların çok hareketli olmaları, yemekleri de ayakta yemek istemelerine neden oluyor. Oysaki yemek oturularak yenilmeli. Özellikle anneler çocuklarını sofrada oturarak yemek yemeye teşvik etmelidirler.”

Çocukların beslenme çantaları nasıl olmalı?

Çocuk eğer yarım gün okula gidiyor veya tam gün gittiği bir okulda öğle yemeği veriliyorsa beslenme çantasına ara öğüne uygun sağlıklı atıştırmalıklar ile oluşturulabilecek alternatifler konulmalı:

1.Beslenme Çantası 2.Beslenme Çantası 3. Beslenme Çantası 4. Beslenme Çantası
Peynirli tost 4 yemek kaşığı yulaf Ezmesi Simit veya krep Evde hazırlanmış kek

 

(az yağlı+az şekerli)

1 Meyve Süt 1 dilim peynir + 1 tatlı kaşığı reçel 1 su bardağı süt
2 tam ceviz 1 Meyve Söğüş domates-salatalık  

Eğer çocuk tam gün eğitim alıyor ve okulda öğle yemeği verilmiyorsa örnek menüler;

1.Öğle yemeği 2. Öğle yemeği 3. Öğle yemeği 4. Öğle yemeği
Tam tahıllı ekmekle hazırlanmış sandviç 4-5 yemek kaşığı sebzeli veya peynirli kepekli/tam buğday unundan yapılmış makarna 1-2 ince dilim ev yapımı sebzeli veya yeşil mercimekli börek Tam tahıllı ekmek arası 3-4 adet anne köftesi

 

(yağsız tavada pişirilmiş)

1 Meyve 10 adet çiğ badem Söğüş domates salatalık Söğüş domates salatalık
1 su bardağı süt 1 Meyve 1 su bardağı ayran 1 meyve

Kahvaltı

1 su bardağı süt veya evde hazırlanmış taze sıkılmış meyve suyu

1 dilim peynir + 1 yumurta ile yapılmış omlet

2 tam ceviz

2-3 tatlı kaşığı reçel, bal veya pekmez

2 dilim siyah ekmek

Sebze söğüş( mevsimine göre domates-salatalık v.b.)

Ara Öğün:

Meyve ve Ev yapımı sebzeli börek

Öğle:

1-2 köfte büyüklüğünde et, tavuk veya balık

3-4 yemek kaşığı sebze yemeği

3-4 yemek kaşığı pilav veya makarna

½ kase yoğurt veya ayran

1-2 dilim ekmek

İkindi:

1 porsiyon meyve

1 su bardağı kefir VEYA yoğurt

Akşam:

1 kâse çorba

4-5 yemek kaşığı etli sebze yemeği

1-2 dilim ekmek

2-3 yemek kaşığı salata

Yatmadan 1-2 saat önce:

1 fincan süt + 1 çay kaşığı kakao

Bu makale 10 Kasım 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Neslişah Bozkaya Gök

Diyetisyen Neslişah Bozkaya Gök, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümün'de lisans eğitimini tamamlayarak diyetisyen unvanı almıştır.

Mesleki çalışmalarına İstanbul Yeniyüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesin'de devam etmektedir.

 

Etiketler
Kalsiyum
Dyt. Neslişah Bozkaya Gök
Dyt. Neslişah Bozkaya Gök
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube