Bel problemleri

Bel problemleri

Genellikle bel kaslarının veya omurgadaki bağların zorlanmasından oluşan kas – iskelet sistemine bağlı veya omurilikten çıkan sinir köklerinin basısına-sıkışmasına bağlı oluşan ağrılardır. Çok nadir olarak abse, enfeksiyon, artrit, primer veya metastatik tümörler gibi ciddi nedenlerle de oluşabilmektedir. En sık olarak kas ve bağların tutulumuna bağlı oluşan mekanik bel ağrısı dediğimiz ağrılardır.Bel ağrısı pek çok ülkede iş günü kaybında ikinci sırayı almakta ve üretim azalmasını etkileyen en önemli faktör olarak kabul edilmektedir. Tüm dünya nüfusunun % 80’inde hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Ağrı yetişkinlerin %55-90’ında görülebilmekte ve akut ağrı atağı altı haftada tedaviden bağımsız düzelebilmektedir. Buna rağmen bel ağrısı tekrarlayan, artma ve azalmalar gösteren bir problemdir. Kronik bel ağrısı tüm vakaların % 5’de görülmektedir.

Görülme sıklığı yaşla değişir ve en sık 40 yaşlar civarında görülür. Genetik bazı faktörler ile omurga yapısında bozukluklar olmaktadır. Omurlarda kaymalar(spondilolistezis), omurga eğriliği (skolyoz) ve ankilozan spondilit gibi.. Bu saydığımız nedenler de bel ağrısı sebepleri arasında sayılabilir. Kadın ile erkekler arasında görülme sıklığı açısından fark yoktur. Çeşitli yapılan çalışmalara göre; obezite, vücut yapısı ve boy uzunluğu bel ağrılarını arttırmamaktadır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Ahmet Can Ercan

İleri teknoloji desteği ile birlikte dünyada uygulanan manuel terapi konseptlerini harmanlayarak Türkiye’ de alanında öncü olmayı hedeflemiş bir fizyoterapisttir. Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanındaki tüm gelişmeleri yakından izleyerek, fiziksel aktivitelerinizi tam kapasiteyle yapabilmenizi sağlamak ve doğru tedavi yöntemleri ile yaşam kalitenizi yükseltme amacındadır. Eğitim: Yüksek Lisans, Kırıkkale Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Programı; 2013 Lisans, Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü; 2002-2007 OMT (Osteopathic Manipulative Treatment ), Osteopati Cyriax Manuel Terapi Konsepti Mulligan Manuel Terapi Konsepti-Yeni Zelanda Matrix Ritm Terapi-Almanya İleri Düzey Manüplatif Tedavi Teknikleri Dynamic Tape Bantlama Eği ...

Etiketler
Bel problemleri
Fzt. Ahmet Can Ercan
Fzt. Ahmet Can Ercan
Ankara - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube