Havalar soğudu aman dikkat! boyun tutulmaları artıyor

Havalar soğudu aman dikkat! boyun tutulmaları artıyor

Malumunuz kış ayındayız ve havalar normalin altında seyrediyor. Birçok şehirde kar yağışı ve don hayatı ciddi şekilde etkilerken, boyun tutulmaları ve boyun ağrıları da son günlerde artış göstermekte. Birkaç gündür hastaneye gelen hastalarımın bir kısmında ciddi boyun tutulmaları ve ağrılarıyla karşılaşmaya başladım. Ben de bu durumu ele almak ve bu haftaki köşe yazımda bu konuyu yazmak istedim. Boyun tutulması her yaş grubunda görülebilir ve yaşam kalitemizi fazlasıyla etkilemektedir. Boyun tutulması durumunda eğer bir müdahalede bulunulmaz ise ilerde boyun fıtığı, kireçlenme gibi hastalıklarla karşılaşma ihtimali artar.

Genelde boyun tutulmasında boyun bir tarafa rahat çevrilirken diğer tarafa çevirmede çok ağrı oluşabilir veya hiç çeviremeyecek duruma gelebilir. Genel olarak boyun tutulması ağır işlerde, yüksek yastık kullanımında, masa başı uzun süre çalışanlarda ve yanlış pozisyonda uyuyanlarda daha çok görülür. Ve buna soğuk havalarda eşlik edince tutulmalar daha fazla artar. Özellikle sıcak bölgelerde yaşayıp fazla soğuğa maruz kalmamış kişilerin bu kış aylarında fazla soğuğa maruz kalmalarıyla birlikte tutulma oranları yükseliyor. Boyun tutulmasının en önemli belirtisi tutulan bölgede hassasiyet ve ağrı vardır. Hastalar başını çevirirken çok zorlanır. Çalışmalarında verim alamazlar. Sürekli rahatsızlık duyarlar. Boyun tutulmalarında tedaviye öncelikle stresli hayatları var ise stresi ortadan kaldırmayla başlayabiliriz. Daha sonra bir ortopedik yastık alarak daha doğru baş boyun pozisyonunda uyuyabiliriz. Eğer fazla ağrı ve tutulma var ise fizik tedaviye başvurabiliriz. Burada ağrıya yönelik, kasların gevşemesine yönelik tedavi yöntemleri ile sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Birkaç tedavi yönteminden bahsedecek olursak; ağrıya yönelik cihazlar ile ağrılar azaltılabilir.

Manuel Terapi yöntemi son yıllarda ülkemizde çok sık kullanılan ve tamamen el ile yapılan belli tekniklerin olduğu yöntemdir. Bu tedavi yöntemi ile iyi sonuçlar alınabilir. Bunun dışında kuru iğneleme ile gevşeme sağlanabilir. Herhangi bir kimyasal etkisi ve yan etkisi olmayan kuru iğneleme bu hastalıklarda güzel bir yöntemdir. Tabi bu tedaviler bu alanda eğitim almış uzmanlar Fiziatristler ve Fizyoterapistler tarafından uygulanır. Tedaviler öncesi mutlaka hasta doktoru tarafından değerlendirilip uygun olması durumunda uygulamalar yapılır. Hasta evinde ve çalışma hayatında birkaç uygulama ile daha iyi duruma gelebilir. Başta masa başında çalışanların en az 50 dakikada bir kalkıp 10 dakika kadar hareket etmeleri ve egzersiz yapmaları gerekir. Evde yüksek yastık kullanmaya son verilmeli, yastık seviyesi düşürülmeli ve ortopedik yastığa geçilmeli. Sıcak su torbası ile evde boyun bölgesinde dolaşımı arttırıp beslenmeyi sağlayabiliriz. Bunun dışında eğer çok fazla hassasiyet yok ise klasik masajda yaparak ağrıyı azaltabilir ve dolaşımı arttırabiliriz. Hastalık durumunda mutlaka her zaman profesyonel kişilerden destek almanız sağlığınız için yararlı olacaktır. Sağlıkla ve mutlulukla kalmanız dileğiyle…

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Mehmet Çalışkan

Etiketler
Boyun tutulmaları neden olur
Fzt. Mehmet Çalışkan
Fzt. Mehmet Çalışkan
Adıyaman - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube