Bel ağrısı ve pelvik taban bozuklukları arasında bir ilişki olabilir mi ?

Bel ağrısı ve pelvik taban bozuklukları arasında bir ilişki olabilir mi ?

Bel ağrısı, kasık ağrısı, kalça ağrısı gibi problemlerden biri veya birkaçına sahipseniz size birkaç bilgi daha vermek istiyorum. Eğer okumadıysanız detaylı bilgi için Pelvik Taban Bozuklukları Nedir başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

Bel ağrısı, lomber omurgaya (bel bölgemize) lokalize bir ağrı durumudur, bacaklara yayılım gösterebilir veya göstermeyebilir ve sebebi genellikle bilinmiyordur. Bel ağrısı, tüm nüfusta görülen en yaygın kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarından biridir; Nüfusun yaklaşık %70-80'i yaşamı boyunca en az bir kez bel ağrısı yaşamaktatır.

Travma, hastalık ve hatta kötü postüral alışkanlıklar (duruş bozuklukları), bel ağrısının sayısız nedenlerinden bazılarıdır. Bununla birlikte vakaların sadece yaklaşık %15'i belirli bir nedene bağlanabilir. Çalışmalar, patoloji ile ilişkili ağrı ve sakatlık arasında zayıf bir ilişki olduğunu göstermektedir.

Özellikle kadınlarda bel ağrısı ile pelvik taban disfonksiyonu arasında bir bağlantı olduğu, yapılan araştırmalarda belirgin hale gelmektedir. Erkeklerde de pelvik taban bozuklukları da olabilir, ancak erkek pelvis anatomisi nedeniyle daha az yaygındır. Güncel kanıtlar, bel ağrısı olan bireylerin, bel ağrısı olmayan bireylere kıyasla pelvik taban fonksiyonunda önemli bir düşüşe sahip olduğunu göstermektedir.

Pelvik bölge kas-sinir kontrolünde problemi olan birçok kişide, kalçanın arkaya doğru pozisyonunun değişmesi ve belde düzleşme şeklinde bir duruş ile karşımıza çıkar. Çalışmalar, kuyruk sokumu bölgesindeki ağrının pelvik taban kaslarının motor kontrolünü azaltabileceğini düşündürmektedir.

Peki pelvik taban bozukluklarını nasıl anlayabilirim diyorsanız, aşağıdaki sorulara göz atabilirsiniz.

Ne sıklıkla idrara çıkıyorsunuz? (Normal - her 2-4 saatte bir veya günde 6-8 defa)

Öksürme, hapşırma, gülme veya egzersiz gibi aktiviteler sırasında hiç idrar kaçırdığınız oldu mu?

Ani kuvvetli dürtüye bağlı olarak hiç idrar kaçırdığınız oldu mu?

Tuvalete zamanında ulaşmakta sorun yaşıyor musunuz?

Hiç bağırsak kontrolünü kaybettiğinizi farkettiniz mi?

Genital bölgenizde bir şey dışarı çıkıyor veya düşüyor gibi hissediyor musunuz?

Bu bilgileri göz önünde bulundurduğumuzda bel ağrısı olan bireyler için pelvik taban disfonksiyonunu dikkate alınması önemlidir. Eğer siz de kendinizde bu şikayetleri farkettiyseniz bir uzmana danışmanız tavsiye edilir.

Bu makale 25 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Esra Karacan

Fzt. Esra Karacan, lisans önce eğitimlerinin ardından, 2014 yılında Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünü 2018 senesinde başarıyla tamamlayarak Fizyoterapist unvanı almıştır. 2018 yılında Yedietepe Üniversietesi  Genel Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksek Lisans'ına başlamış ve halen devam etmektedir. Ayrıca 2016-2017 yılları arasında İtalya'da Universita degli Studi di Foggia Fisioterapia (Fizyoterapi) Bölümünde eğitim almıştır. İleri seviyede İngilizce ve İtalyanca, Orta seviyede Arapça dil bilgisine sahiptir. Mart 2020 Dry Needling Trigger Point Therapy Course, IDNS Kasım 2019 Cinsel İşlev Bozukluklarında Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kursu Kasım 2019 Ürojinekolojik Problemlerde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kursu Nisan 2019 Duyu Bütünleme Problemlerinde Çevre Düzenlenmesi Kursu Ocak 2019 Kadı ...

Etiketler
Bel ağrısı tedavisi
Fzt. Esra Karacan
Fzt. Esra Karacan
Kırklareli - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube