Diastazis rekti nedir?

Diastazis rekti nedir?

Diastasis remti, karnınızın orta hattında birleşen rektus abdominis veya "six pack" kaslarının kısmen veya tamamen ayrılmasıdır. Gebelik, obezite ve genetik faktörler neden olabilir. Diastasis recti hamilelik sırasında ve sonrasıda çok yaygındır. Bunun nedeni, rahmin büyüyen bebeğinize uyum sağlamak için karın kaslarının esnemesidir. Diastazis rekti’de karın kaslarındaki ayrılma temasın bütünüyle kaybedilmesini değil, aradaki “linea alba” denilen bağ dokunun olabildiğince esnemesini ve daha elastik bir forma kavuşmasını tanımlar.

Diastazis rekti, hamileler için normal bir süreçtir. Fakat karın kasları arasındaki bu açıklığın, doğumdan ortalama 8 hafta sonra kapanması gerekmektedir. Siz hala bu açıklığınızın kapanmadığından şüpheleniyorsanız ve karnınızda buruşuk bir görüntü varsa diastazis rekti’ye sahip olabilirsiniz.

Herkesin karnındaki açıklık farklılık gösterebilir. Buna hem açıklığın kaç cm olduğu hem de nerede olduğu dahildir. Bazı kişilerde göbek deliği seviyesinde, bazılarında göbek deliğinin altında, bazılarında göbek deliğinin üzerinde ve bazı kişilerde hepsinin birleşimi olarak görülebilir.

Inter-rectus mesafesinin (İki rectus abdominus kası arasındaki mesafe) 1 cm üzerinde olması patolojik kabul edilir. Açıklık 20 cm’ye kadar genişleyebilir.

Peki neler yapabiliriz ?

Fizyoterapistiniz tarafından size özel oluşturulan program ile düzenli uygulanan egzersizler sayesinde diastazis rektinin iyileştirilmesi mümkündür. Çeşitli egzersizler ile linea alba’daki eski gerginliği geri kazanıp karnımızda bütüncül bir toparlanmayı sağlayabiliriz.

Uygulanan tedaviler, diyaframımızı, transversus abdominus kasımızı, pelvik taban kaslarımızı ve multifidus kasımızı) koordine bir şekilde çalıştırarak sürdürülür. Böylece ‘core bölgesinin’ stabilitesi sağlabilir.

Doğru uygulanan bir tedavi ile düzgün karın görüntünüze tekrar kavuşabilirsiniz.

Bu makale 25 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Esra Karacan

Fzt. Esra Karacan, lisans önce eğitimlerinin ardından, 2014 yılında Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünü 2018 senesinde başarıyla tamamlayarak Fizyoterapist unvanı almıştır. 2018 yılında Yedietepe Üniversietesi  Genel Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksek Lisans'ına başlamış ve halen devam etmektedir. Ayrıca 2016-2017 yılları arasında İtalya'da Universita degli Studi di Foggia Fisioterapia (Fizyoterapi) Bölümünde eğitim almıştır. İleri seviyede İngilizce ve İtalyanca, Orta seviyede Arapça dil bilgisine sahiptir. Mart 2020 Dry Needling Trigger Point Therapy Course, IDNS Kasım 2019 Cinsel İşlev Bozukluklarında Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kursu Kasım 2019 Ürojinekolojik Problemlerde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kursu Nisan 2019 Duyu Bütünleme Problemlerinde Çevre Düzenlenmesi Kursu Ocak 2019 Kadı ...

Etiketler
diastazis rekti
Fzt. Esra Karacan
Fzt. Esra Karacan
Kırklareli - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube