Beyin tümörlerinin yönetimi

Beyin tümörlerinin yönetimi

BEYİN TÜMÖRLERİ ASIL OLARAK ÜÇ GRUBA AYRILABİLİR.

1-     İYİ HUYLU BEYİN TÜMÖRLERİ

2-     KÖTÜ HUYLU BEYİN TÜMÖRLERİ

3-     METASTATİK BEYİN TÜMÖRLERİ

İYİ HUYLU BEYİN TÜMÖRLERİ

ÖZELLİK:BU TÜMÖRLER YAVAŞ GELİŞİM GÖSTERİRLER. ETRAF DOKULARA NÜFUS ETMEZLER VE UZAK ORGANLARA SIÇRAMA YAPMAZLAR.

TEDAVİ: TEDAVİSİ CERRAHİDİR. ANCAK CERRAHİ PLANLARKEN HASTANIN GENEL DURUMU YAŞI ÖNEMLİDİR. ÖRNEĞİN YAŞLI BİR HASTADA TESADÜFEN TESBİT EDİLMİŞ BİR MENENJİOM İZLENEBİLİR. EĞER BÜYÜME EĞİLİMİNDE OLUR VE HASTADA NÖROLOJİK BELİRTİLER OLUŞTURURSA OPERE EDİLİR.

KÖTÜ HUYLU BEYİN TÜMÖRLERİ

ÖZELLİK: BU TÜMÖRLER HIZLI BÜYÜME EĞİLİMİNDEDİRLER. KOMŞU DOKULARA NÜFUS EDEBİLİRLER. NADİR DE OLSA UZAK DOKULARA SIÇRAMA YAPABİLİRLER. BU TÜMÖRLERDE GENEL ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN 4 GRUBA AYRILABİLİR.

GRADE I: BU GRUP TÜMÖRLER DAVRANIŞ ÖZELLİKLERİ OLARAK İYİ HUYLU TÜMÖRLERE YAKINDIRLAR. CERRAHİ OLARAK TAMAMEN ÇIKARILIRLARSA RADYOTERAPİ VE KEMOTERAPİ GİBİ EK TEDAVİLERE GEREK KALMAZ. NÜKS OLMAZ OLURSA DA ÇOK UZUN SÜREDE GÖRÜLEBİLİR. 

GRADE II: DAVRANIŞ ÖZELLİĞİ OLARAK TAMAMEN ÇIKARILSA BİLE NÜKS ETME ŞANSI GRADE I' E GÖRE DAHA YÜKSEKTİR. AMA UZUN SÜRE SONRA NÜKS ORTAYA ÇIKAR. BU TİP TÜMÖRLERDE TEDAVİ PLANLANMASI TARTIŞMALIDIR. AMELİYAT SONRASI RADYOTERAPİ UYGULAYAN GRUP VARDIR. BENİM TERCİHİM VE ÖNERİM, EĞER TÜMÖR TOTAL OLARAK ÇIKARILABİLMİŞSE RADYOTERAPİ UYGULAMAMAKTIR. BUNUN İKİ NEDENİ VARDIR. BİRİNCİSİ NÜKS OLDUĞUNDA RADYOTERAPİNİN EK BİR SİLAH OLARAK ELDE TUTULMASIDIR. İKİNCİ NEDEN İSE RADYOTERAPİ UYGULAMASININ TÜMÖR DERECESİNİ YÜKSELTEREK NÜKSE SEBEP OLABİLMESİDİR. BU NEDENLE TÜMÖRÜN TAMAMİYLE ÇIKARILDIĞINDAN EMİN İSEK PERİYODİK TETKİKLERLE TAKİP EN UYGUN YÖNTEMDİR.

TÜMÖRÜN TAMAMİYLE ÇIKARILDIĞINI TESBİT İÇİN HEM PATOLOJİK HEM DE RADYOLOJİK ÖZEL YÖNTEMLER VARDIR. BUNLARI MUTLAKA UYGULAMAK

GEREKLİDİR. 

GRADE III: NÜKS ŞANSI DİĞER 2 GRUBA GÖRE DAHA YÜKSEKTİR. TEDAVİSİ: AMELİYATLA MÜMKÜNSE  TAM ÇIKARMAK, RADYOTERAPİ VE KEMOTERAPİDİR.

GRADE IV: NE YAZIKKİ EN SIK GÖRÜLEN VE EN HABİS BEYİN TÜMÖRÜ TİPİDİR. TEDAVİSİ GRADE III İLE AYNIDIR. AMA ÇOK KISA SÜREDE TEKRARLAMA ŞANSI ÇOK YÜKSEKTİR. 

METASTATİK BEYİN TÜMÖRLERİ

ÖZELLİK:VÜCÜDUN BAŞKA ORGANLARINDAN KAYNAKLANIP BEYİNE SIÇRAMA YAPAN TÜMÖRLERDİR. TEDAVİ PLANLAMASINDA TÜMÖR BÜYÜKLÜĞÜ, KAYNAKLANDIĞI ORGAN, TÜMÖRÜN CİNSİ VE HASTANIN GENEL DURUMU ÖNEM KAZANIR. ÖRNEĞİN TEK VE 3 CM DEN BÜYÜK METASTATİK BİR TÜMÖR AMELİYATLA ALINMALIDIR. AMA BİRÇOK METASTATİK TÜMÖR MEVCUTSA BAŞKA YÖNTEMLER ÖNERİLİR.

BEYİN CERRAHLARININ TEMEL PRENSİBİ HASTANIN METASTATİK TÜMÖR NEDENİ İLE  YAŞAMINI YA DA FONKSİYONLARINI KAYBETMESİNİ ENGELLEMEK OLMALIDIR.

 

 

 

 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ömer Sökmen

Op. Dr. Ömer SÖKMEN, İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasına ise, Ankara Hastanesi Beyin Cerrahisi Kliniği'nde başlayıp Ankara Atatürk Hastanesi'nde tamamladıktan sonra Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Ömer SÖKMEN, İstanbul Sancaktepe'de bulunan Özel Sancaktepe Bölge Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.


 

Etiketler
Beyin tümörlerinin yönetimi
Op. Dr. Ömer Sökmen
Op. Dr. Ömer Sökmen
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube