Beyin damar tıkanıklıkları (inme)beyin enfarktüsü

Beyin damar tıkanıklıkları (inme)beyin enfarktüsü

İleri yaşlarda oldukça sık görülen inme, sıklıkla hipertansiyon ve damar sertliği yada şeker hastalığı (Diabet) sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Gençlerde görülen inme ise en sık doğumsal yada sonradan ortaya çıkan kalp hastalıklarında görülür. Hastada beyin atardamarlarında tıkanmayla ortaya çıkan, vücudun bir yarısında hafif yada şiddetli felçler görülür.Tıkanan damar ana damarlar değilse genellikle baş ağrısı olmaz. Tıkanmanın oluştuğu ilk saatlerde hastada tansiyon yüksektir. Beyin damarlarından herhangi birisinde oluşan tıkanma dakikalar içersinde kansız kalan beyin bölgesinde hasar oluşturmaya başlar.

En sık ateroskleroz denen damar sertliğine bağlıdır.  Damar sertliğinde, bir tansiyon yükselmesi ile damar cidarında oluşan tortulardan kopan parçacıklar ileyerek beyin damarlarından birisini tıkaması  ile ortaya çıkar

Halk arasında felç olarak bilinen kol ve bacak kuvvetsizliğinin en sık nedeni yaşlılk döneminde ateroskleroza (damar sertliği) bağlı damar tıkanıklığıdır.  Tıkanma sonrası 3 türlü seyir ortaya çıkar.

1-Saatler yada günler içersinde felç gerileyerek düzelir. (Geçici iskemik atak): Tıkanma saatler içersinde tedavi ile yada kendiliğinden açıldığı taktirde bu tablo görülür

2-Oluşan felç hiç değişmeden kalıcı olarak devem eder. Damar tıkanmıştır. Tedaviye rağmen tıkanmada hiçbir değişme yoktur.

3- Hafif olarak oluşan felç saatler veya günler içersinde şiddetlenir. Başlangıçta tıkalı olan küçük bir damar iken damar içindeki pıhtının büyümesi ile daha büyük damarlara doğru tıkanıklığın ilerlemesi ile ortaya çıkar.

Bu üç ayrı seyir nedeni ile ilk saatlerde derhal damar içindeki pıhtılaşmayı engelleyici tedavi başlanmalıdır. Tıkanan damar eğer beynin ana damarları ise ilk 4 saat içersinde damar içi müdahalelerle pıhtını ortadan kaldırılması ile damar açılarak felç tablosunun saatler yada günler içersinde geriye dönmesi sağlanmış olur.

Kimler inme adayıdır.

-Ailesinde damar sertliği hikayesi olanlar

-Tansiyon hastaları

-Kalp hastaları

-Şeker hastaları

-Sıgara içenler

-Aşırı stresli meslekler

İnme İçin Alınacak Tedbirler

-Orta yaş sonrası özellikle risk altında olanlar aspirin kullanmak

-Kan kolesterol ve lipidlerinin normal düzeyde seyretmesini sağlamak (diyetle-ilaçla)

-Stres faktörünü ortadan kaldırmak gerekirse anti depresan kullanmak

-Tansiyonun normal sınırlarda seyretmesini sağlamak (Tuzu kısıtlamak)

-Kan şekerinin normal olması

-Vücut ağırlığı fazla ise kilo verme

-Sıgara içmemek

-Riskli hastalarda damar tetkikleri yapılarak %50 üzerinde darlık tespit edildiğinde açılması

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bülent Canbaz

Prof. Dr. Bülent CANBAZ, 1958 yılında doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde 1981 yılında Anatomi ihtisasına başlamıştır, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanlığını ise 1983 yılında aynı fakülteden almıştır.

1994-1995 yılları arasında UAMS - Arkansas Üniversitesi- Nöroşirürji bölümünde kafa tabanı cerrahisi konusunda önemli çalışmalar yapan Prof. Dr. Bülent CANBAZ, 1996 yılında Doçent, 2002 yılında da Profesör unvanını almıştır.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak akademik çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Bülent CANBAZ, Şişli'de hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Burundan beyne damar
Prof. Dr. Bülent Canbaz
Prof. Dr. Bülent Canbaz
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube