Bebekler yükseklikten korkar mı ? görsel uçurum deneyi

Bu yazıda Eleanor J. Gibson ve Richard D. Walk tarafından yürütülen Görsel Uçurum Deneyi hakkında bilgi verilmiştir. Yazı içerisinde Uçurum Deneyi hakkına yapılan eleştirilere yer verilmiştir.

Bebekler yükseklikten korkar mı ? görsel uçurum deneyi

            Uçurum Deneyi tam adıyla; Görsel Uçurum Deneyi, bebeklerin bilişini ve gelişimini birleştiren bir deneydir. Uçurum ve bebek aynı cümlede kullanıldığında büyük bir gerginliğe yol açabilir ama merak etmeyin, bir masa, karolar ve camdan oluşan bir düzenek ile bebeklerin tepkileri test edildi. Katılımcılar yalnızca bebekler değildi, deneyde bebeklerin yanında çeşitli hayvanlarla da katılımcı olarak kullanılmıştır

             Bu deney, Eleanor J. Gibson ve Richard D. Walk kontrolünde gerçekleştirilmiştir. Gibson ve Walk’a göre; bebeklerin yaşları deneyde bir değişken olarak ele alınmıştır, hipotezlerine göre ise bebekler karşıya geçmelidir çünkü araştırmacılar bu süreci öğrenme kaynaklı bir süreç olarak görüyorlardı. Deneye dönecek olursak, bebekler sırayla bu düzeneğin üzerine çıkarılıyor ve karşıya geçmeleri için teşvik ediliyordu. Karşılarında onlara bakımveren kişi olmasına rağmen bebekler cama geldiklerinde emeklemeyi reddettiler. Farklı yaş grubundaki bebeklerle (3 ay,10 ay) de aynı deney defalarca denendi ama sonuç değişmedi. Araştırmacıların bir diğer varsayımı bebeklerin daha derinlik algısı gelişmediği için bakımverenlerine güvenle emekleyeceği yönündeydi ama bu varsayımları; bebeklerin cama geldiklerinde emeklememeleri sonucunda yanlışlanmış oldu (Cherry, 2020)

            Deneye yöneltilen bir eleştiri de ele alınacak olursa,6 aydan küçük çocuklar bazen uçurumdan karşıya geçmeye ikna edilebilmiştir. Bu da yaşın bir faktör olarak hala varlığını korumasına neden olmuştur (Cherry, 2020).

            Bu eleştiri sonucunda 3 aylık bebeklerle yapılan çalışmaya bakıldığında  bebeklerde, korkuya işaret eden somatik bulgular; kalp çarpış hızında artma, göz bebeklerinin normale göre daha büyümesi ve buna yönelik bulgular çalışmada saptanmıştır (Cherry, 2020). Bu  bulgular da bebeklerin 3 ayda bile uçurumun tehlikesinin farkına varabildiğini göstermektedir.

            Burada gerçek bir deneyimden bahsetmek mümkün mü ? Hayır, çocuklar uçurumu deneyimlememişlerdir ama düzeneğin kenarından ve uçurum yanılsaması yaratılacak şekilde ayarlanmış olan karolardan tehlikeyi sezmişlerdir.

            Hayatta kalmak için böylesine önemli olan bir bilişi çocuklarda nasıl geliştirebiliriz ? Şeklinde sorular aklınıza gelmiş olabilir. Bu algıyı geliştirmek için çocuğun gelişimsel evresine uygun olan oyuncaklarla (farklı renk, şekil ve büyüklükteki ) oynamasına izin vererek ve onları çeşitli uzaklıklardan tanıtarak yardımcı olabilirsiniz.

            Elbette, nasıl olsa düşmez ! Denilerek çocuklar kendi hallerine bırakılmamalıdır. Çok daha fazla ilgi çekici bir uyaran karşısında çocukların tepkisi incelenmemiştir. Bebek, yüksek bir yere çıktığında; oradaki tehlikeyi algılamasına rağmen aşağıya inecek yeterli motor beceriye sahip olmayabilir. Bu deneyden hayatta kalmak için sanıldığının aksine cıs, yapma etme. Şeklindeki bir bakımverenin varlığının yanında doğuştan da bizimle gelen ve bazı bizi hayatta tutmaya yönelik özelliklere sahip olduğumuzu görebilirsiniz.

 

Referanslar

Bebeklerde Derinlik Algısı Nedir? Ne Zaman Oluşur? (2020, 4 5). Annemce.com: https://www.annemce.com/bebek/bebeklerde-derinlik-algisi-nedir-ne-zaman-olusur.html adresinden alınmıştır

Cherry, K. (2020, 10 05). How the Visual Cliff Tested Babies' Depth Perception. Verywellmind.com: https://www.verywellmind.com/what-is-a-visual-cliff-2796010 adresinden alınmıştır

Visual cliff. (2020). Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Visual_cliff adresinden alınmıştır

 

Bu makale 21 Haziran 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Özge Akgün

Psikolog Özge Akgün. Çankaya Üniversitesi Psikoloji %100 İngilizce Bölümünü Onur Öğrencisi olarak bitirerek Psikolog unvanı almaya hak kazanmıştır. Lisans eğitimi süresince insan hayatına dokunmadan, insan ile çalışılamayacağına inandığı için gönüllü bir şekilde çeşitli derneklerde görev almıştır. Bunlar; Türk Psikologlar Derneği Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Öğrenci Komisyonu Ekip Sorumluluğu (6 ay) Genç Psikologlar Meclisi Psi’us Fikiryum Dergi Yazarlığı, Toplum Gönüllüleri Vakfı ile yürütülen Eğitimde Fırsat Eşitsizliği Projesi kapsamında mentörlük ve çok sayıda dernek üyeliği ile devam etmiştir. Aynı zamanda Prof.Dr. Ertuğrul Köroğlu’nun kurmuş olduğu Boylam Psikiyatri Hastanesi’nde Psikiyatri ve Amatem kısmında 5 hafta süren Klinik Görüşme, Psikopatolojik belirti tanıma, mesleki beceri kazandırma eğitimlerine katılıp psiki ...

Psk. Özge Akgün
Psk. Özge Akgün
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube