Bebek ve çocuklarda kaygı dönemleri nelerdir ?

Bebek ve çocuklarda kaygı dönemleri nelerdir ?

Doğduğu günden itibaren yoğun ilginiz ve sevginizle büyüyen bebeğiniz, 6. Ay ile birlikte bazı kaygılar yaşayabilir. Siz yanından uzaklaştığınızda çığlık çığlığa ağlayabilir. Ani ve yüksek bir sesten, banyo yaptırırken sudan, onu sevmek isteyen bir kişiden korkabilir.

İlk aylarda bebeğiniz sesinizle, kokunuzla, dokunuşlarınızla kendini güvende hisseder ve sakinleşir. Azıcık uzaklaşmanız, onu huzursuzlaştırabilir. Anneye düşkünlük bu dönemde oldukça fazladır  ve normaldir.

Çalışan anneler; bebeklerinin bakımı için bakıcı veya anneanneden/ babaanneden destek almak zorunda kalabilir.  Akşam anne işten eve geldiğinde,  bebek ona bakan kişiden ayrılmak istemeyip ağlayabilir. Bu durum; birçok çalışan anneyi psikolojik olarak olumsuz etkiler, suçluluk duyguları hissetmesine neden olur. Gün içinde onunla sürekli olarak ilgilenen kişiye yoğun bir bağ oluşturduğu için bu durum yaşanır. Anne psikolojik olarak etkilense de, aslında bu durumdan biraz mutlu olmalıdır. Bu demek oluyor ki; gün içinde onunla ilgilenen kişiyle yeterli bir bağ oluşmuş, o kişiye yakınlık hissetmiş ve bebeği kendini güvende hissediyor. Akşam annenin bebeğine göstereceği yakınlık, dokunuşlar ve  sevgi sözcükleriyle kuracağı iletişim bebeği ile kuracağı güvenli bağlanma için yeterli olacaktır.

Bu yaş dönemleri için hazırlanan ADIM ADIM SETLERİNDE yer alan aktivitelerle bebeğinizle bağınızı kuvvetlendirebilirsiniz.

İki yaş civarında çocuğun; sürekli onunla ilgilenen kişiye düşkünlüğü devam eder. İki yaş sonuna doğru  ise yoğunluğu azalmaya başlar. 18 ay civarında ayrılık kaygısı en üst düzeydedir. ”Yanımdan ayrılmıyor, hiçbir yere gidemiyorum” dediğiniz bir dönemdir.

3 yaş civarında; çocuğunuzun bilişsel gelişimine bağlı olarak ayrılık kaygısı azalır, siz de biraz rahatlarsınız. 3 yaş öncesinde bu ayrılığın sürekli olacağı endişesi yaşayan bebeğiniz, artık bu ayrılığın gün içinde geçici bir ayrılık olduğunun bilincindedir. 

3 yaş, çocukların okul öncesi eğitime yavaş yavaş hazır olduğu bir dönemdir. Okula alıştırma süreci olumlu tamamlandıktan sonra  siz yanında olmadan da güne devam edebilecek bir düzeydedir. Bu yaş civarında; sizin ve okulun (öğretmenin) tüm çabasına rağmen  ayrılık kaygısı yoğun yaşanıyorsa bir uzmandan destek almak gerekebilir.

Ayrılık kaygısı yaşanan durumlarda; çocuğun ayrılıkla ilgili doğru ve anlayabileceği bir şekilde bilgilendirilmesi çok önemlidir.

Ayrılık sürelerini, kısadan uzuna yavaş yavaş çıkararak; aşamalı alıştırma yöntemi uygulamalısınız. Başlangıçtaki uzun süreli ayrılıklar güven duygusunu zedeleyerek psikolojik olarak çocuğunuzu zorlayabilir.

Ayrılık dönemlerinde;  çocuğunuzu emanet ettiğiniz kişinin çocuğunuzla kuracağı yakın iletişim önemlidir. Önceden tanıdığı ve güvendiği bir kişinin yanında olması onu duygusal olarak rahatlatır.

Çocuğunuzun korku ve kaygılar yaşaması oldukça normaldir. Ani, tanımadığı yüksek seslerden, karanlıktan, hayaletlerden, canavarlardan, sizin ölmenizden,  hastalanmanizdan  endişelenebilir. Zihinsel gelişimlerine bağlı olarak bu tip korkular ortaya çıkabilir. Korkunun süresi, yoğunluğu ve çocuğunuzun günlük yaşamını engellemesi durumlarında bir uzmandan  destek almanız gerekebilir.

Çocuğunuzun korkularını ifade etmesine izin verin. Nelerden korktuğunu tek tek öğrenin. Soyut veya somut, korktuğu şeyl için anlayabileceği şekilde açıklamalarınızı yapın ve korkularının üzerine yavaş yavaş giderek (sizin de desteğinizle) cesaretlenmesini sağlayın.

Onu anladığınızı  sözlerinizle ve davranışlarınızla gösterin, ona yardım edeceğiniz konusunda güven verin.

Çocuğunuzun kendine güveninin gelişmesi için;  3 yaşından itibaren onu bazı şeyleri tek başına yapabileceği konusunda yönlendirin. Destekleyin ve cesaretlendirin.

Kendi kendine yetebilen ve bir şeyleri başarabildiğini deneyimleyen çocuğunuz çok daha mutlu ve korkusuz olacaktır.

Sağlıkla kalın..

Bu makale 1 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Eda Gökduman

Klinik Psikolog Eda Gökduman, 2001 yılında On Dokuz Mayıs Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olmuştur. Gelişim Üniversitesinde Klinik Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini başarı ile bitirmiştir.   Çocuk, ergen ve yetişkin psikolojisi  ile ilgilenmektedir.  İlişki ve evlilik danışmanlığı hizmetleri vermektedir.  İlk klinik çalışmalarını Uzman Psikiyatrist Dr. Orhan Aykanat ile yürütmüştür.  Uzun yıllar, yetişkin psikiyatristleri, çocuk psikiyatristleri, çocuk doktorları ve kadın doğum uzmanları ile ortak klinik çalışmalarda bulunmuştur.  Turkcell Global Bilgi, Arkas Holding, Hürriyet Gazetesi, Hugo Boss, Lcw, Bosch, İlbak Holding, Ergo Sigorta, Doğuş Holding, Eczacıbaşı, Milupa, Digitürk, Temsa, Alman Hastanesi, Türk Telekom, Unicef, Photoworld/ Canon, Mikado  birlikte çalıştığı kurumsal firmalardan bazılarıdır. 2009 yılı ...

Etiketler
Çocuklarda
Klinik Psikolog  Eda Gökduman
Klinik Psikolog Eda Gökduman
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube