Bebeğinizin doğum sonrası bakımı ve emzirme

Bebeğinizin doğum sonrası bakımı ve emzirme

Bebeğinizin doğum sonrasında Çocuk Hastalıkları Uzmanımız tarafından ilk muayenesi yapılmakta ve herhangi bir problem olup olmadığı araştırılmaktadır. Taburcu olurken bebeğiniz ile ilgili olarak göbek bakımını, aşı takvimini, diğer dikkat etmeniz gereken konuları  ve acil durumları anlatılacaktır.

Çocuğunuzun normal kontrolleri, aşı uygulamaları ve beslenmesi ile ilgili olarak bir çocuk hekimine veya kliniğine başvurmanız gerekmektedir.

Bebek dostu hastane olarak anne sütünün bebekler için en iyisi olduğunu bilmekte ve buna inanmaktayız. Bebeğinizi doğumdan sonra en kısa sürede emzirmeniz gerekmektedir. Bunu normal doğum sonrası yatağınıza alındığınızda, sezaryen sonrası ise anestezinin etkisi geçmeye başladığında hemen yapmalısınız. Nasıl emzireceğiniz konusunda hemşirelerimiz size yardımcı olacak ve doğru emzirme şeklini öğretecektir.

Emzirme döneminde meme bakımı önem taşımaktadır. Memelerin temizliğine ve meme başlarının ıslak kalmamasına dikkat edilmelidir. Meme çatlaklarını önlemek için tarafımızdan önerilecek krem ya da merhemleri kullanabilirsiniz.

Emzirmeden hemen önce memelerin duru su (sabunla değil!) veya bikarbonatlı suyla temizlenmesi yeterlidir.  Emzirme sonrasında meme başı ıslandıkça kurutulmalıdır. Bu amaçla hazırlanmış pedleri kullanabilirsiniz.

Sütünüz bebeğinizin emdiğinden daha fazla ise ve birikirse memenizi sağarak boşaltmak için, tirle ya da meme sağma makinaları kullanılabilir.

Memelerde hassasiyet, şişme, kızarıklık ve sıcaklık artışı olması ya da meme başlarından iltihap gelmesi acilen hastaneye başvurmanızı gerektirir.

Bebeklerde doğumdan 1-2 gün sonra sarılık gelişebilir. Hastaneden taburcu olduktan sonra artan bir sarılık olursa lütfen bir çocuk hekimine veya kliniğine başvurunuz.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Kemal Göl

Doç. Dr. Kemal GÖL, 1965 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1983 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde bitirmiştir. Hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında derece ile tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1989 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı’nda başlamış ve 1994 yılında “Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı” olmuştur.  Mecburi hizmet yükümlülüğünü 1994 yılında Hasköy 18 No’lu AÇSAP Merkezi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak yerine getirmiş olan Dr. GÖL, 1996 yılında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne atanmıştır. Aynı yıl meslektaşları Doç. Dr. İzzet ŞAHİN ve Uzm. Dr Alev GÖL ile beraber BAŞAK Kadın Sağlığı Merkezi'ni kurmuştur.  2000 yılında Ankara Zübeyde Hanım Doğu ...

Etiketler
Bebek eve geldikten sonra neler olacak?
Doç. Dr. Kemal Göl
Doç. Dr. Kemal Göl
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube