Bariatrik cerrahi

Bariatrik cerrahide değişik yöntemler vardır. En yaygın türleri aşağıda açıklanmaktadır. Sizin için en iyi cerrahi türü, kilonuza, sahip olduğunuz sağlık durumunuza ve geçmişteki başarısızlığınıza bağlıdır.

Bariatrik cerrahi

Mide Kelepçesi Ameliyatı

Bu, yapılan yaygın bir obezite cerrahisi yöntemidir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen mide kelepçesi ameliyatı esnasında. Mide bandı midesinin üst kısmına, midenizi ikiye bölen özel bir kelepçe (bant) yerleştirilir. Bu sayede yemek yediğiniz zaman besinler ilk olarak kelepçe ile küçülen kısımda birikir ve daha az yemekle doymanızı sağlar. Sonrasında ise midenin diğer kısmına geçerek burada sindirilir.

Mide kelepçesi ameliyatından sonra daha az yiyerek kilo vermek mümkündür. Aynı zamanda mide kelepçesi ameliyatının bir diğer avantajı da laparoskopik cerrahi (kapalı ameliyat) kullanılarak yapılmasıdır. Bu iyileşme süresinin daha hızlı olması anlamına gelir.

Gastrik Bypass Ameliyatı

Gastrik bypass ameliyatı sırasında mideniz ikiye bölünür ve küçük bir çanta oluşturur. Daha sonra üst bağırsağınızın bir kısmı bu mideye birleştirilir. Bu yemek yediğinizde, midenizin ana bölümünü ve ince bağırsağınızın üst kısmını atlar. İnce bağırsağınızın bu üst bölümünde yiyeceğiniz normal olarak sindirilir ve vücudunuz tarafından emilir. Böylece, bağırsaklarınızın bu kısmı geçilirken, yediğiniz gıdalardan daha az kalori alınır. Ayrıca, yaratılan yeni mide bütün midenizin boyutundan daha küçük olduğundan yemek yiyebileceğiniz miktar da azalır ve böylece aldığınız kaloriler kısıtlanmış olur.

Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) Ameliyatı

Sleeve gastrektomi ameliyatı sırasında, midenizin bir tarafının büyük bölümü alınır. Böylece geriye aslında dar bir tüp olan daha küçük bir mide kalır. Midenizin büyüklüğü küçülür ve daha az yemek yeme durumu ortaya çıkar.

Duodenal Switch Ameliyatı

Bu işlem sleeve gastrektomi olarak başlar ve sonra ince bağırsağınızın üst kısmı kesilerek ince bağırsağınızın alt yarısından geriye kalan kısmına bağlanır.

 

Bu makale 26 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cenan Oktay

Op. Dr. Cenan OKTAY, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Cenan OKTAY, mesleki çalışmalarına İstanbul Eyüpsultan'da bulunan Özel Rami Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
bariatik cerrahi
Op. Dr. Cenan Oktay
Op. Dr. Cenan Oktay
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube