Şeker hastalığı ameliyatı

Şeker Hastalığı Ameliyatı Şeker Hastalığı Ameliyatı (İleal İnterpozisyon) metabolizmanın yeniden düzenlenmesini sağlayan bir sindirim sistemi cerrahisidir. Şeker hastalığı ameliyatı tüm diyabet hastalarına uygulanmamaktadır. Sadece Tip diyabet hastası olan hastaların yararlanabilecek şeker hastalığı ameliyatının yeni bir tedavi yöntemi olması şeker hastalarının kafaların soru işaretleri olmasına neden olmaktadır. Çoğu hasta şeker hastalığı ameliyatı için uygun aday olup olmadığını merak ediyor.

Şeker hastalığı ameliyatı

Şeker hastalığı ameliyatı, yani İleal İnterpozisyon pankreasın önünde bulunan engelleri yok etmek için gerçekleştirilen bir cerrahi işlemdir. Şeker hastalığı ameliyatının sadece Tip 2 diyabet hastalarına yapılmasının nedeni Tip 1 diyabet hastalarının vücutlarında insülin üretmemeleridir. Buna göre şeker hastalığı ameliyatına uygun olan hasta profilinde yer alması gereken durumlar şu şekildedir;

Tip 2 diyabete sahip olması

Pankreasın insülin üretebilme kapasitesinin olması

En az 3 sene boyunca ilaçlar, beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerine rağmen tedaviden sonuç alınmamış olması

18-70 yaş arasında olması

Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve kilo problemlerinin olması

Şeker hastalığı ameliyatına uygun olmayan hasta profili ise şu şekildedir;

VKİ (Vücut Kitle İndeksi) 30’un altında olan hastalar

Mecburi insülin kullanımı

Organlarda ciddi hasarlar olması

Böbrek yetmezliğinin olması

ŞEKER HASTALIĞI AMELİYATI İÇİN ACELE ETMESİ GEREKENLER

Şeker hastalığı ameliyatı Tip 2 diyabeti olan hastalar için en iyi tedavi yöntemidir. Ancak bazı hastaların ameliyat için acele etmesi önemlidir. Uygulanan tüm tedavi yöntemlerine rağmen kan şekeri düzeyinde gelişme olmayanlar, 3 aylık ortalama kan şekeri düzeyinin normalin üzerinde olan hastalar, ilaç ya da insülin tedavisine rağmen istenen sonucun alınmaması, gözler, böbrekler, ayaklar ve karaciğerde şeker hastalığı yüzünden komplikasyonların oluştuğu kişilerin şeker hastalığı ameliyatı için acele etmesi gerekmektedir. aksi halde hastalığın ilerlemesi ve organların işlevini yitirmesi an meselesi olabilmektedir.

ŞEKER HASTALIĞI AMELİYATI NEDİR?

Şeker hastalığı ameliyatı sadece Tip 2 diyabetli olan hastalara uygulanan bir cerrahi işlemdir. Şeker hastalığı ameliyatı ile hastalık büyük oranlarda tedavi edilerek hastanın yaşam kalitesi yükselmekte ve ilaçlara olan bağımlılığı bitmektedir.

ŞEKER HASTALIĞI AMELİYATI NASIL YAPILIYOR?

Şeker hastalığı ameliyatında bağırsak sisteminde bir yer değiştirme yapılmaktadır. Böylelikle vücuda alınan besinlerin ince bağırsakla karşılaşma sırası değiştirilerek insülin direnci yok edilmektedir.

Bu makale 26 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cenan Oktay

Op. Dr. Cenan OKTAY, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Cenan OKTAY, mesleki çalışmalarına İstanbul Eyüpsultan'da bulunan Özel Rami Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
şeker hastalığı ameliyatı
Op. Dr. Cenan Oktay
Op. Dr. Cenan Oktay
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube