Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler

Özellikle sonbahar ve kış aylarında milyonlarca mikrop havada uçuşuyor, virüsler ve serbest radikaller vücudumuza her gün hücum ediyor. İşte bu dönemlerde vücudumuzu hastalıklara karşı korumakla görevli olan bağışıklık sisteminizin savaşı da başlamış oluyor. Dolayısıyla enfeksiyon hastalıklarına karşı korunmak ve yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmanın yolu öncelikle bağışıklık sistemimizi güçlendirmekten geçiyor. 

1 – Her gün 1 bardak kefir tüketin

Probiyotikler bağırsaklar için faydalı 'dost' bakterilerilerdir. Bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasına ve sindirimin düzenlenmesine yardımcı oluyorlar. Yoğurt ve kefir bilinen en doğal probiyotikler. Günde 1 bardak kefir içmeyi ihmal etmeyin.

2 – Yulaf ezmesi yiyin

Yulaf ezmesinde bulunan Beta-glukan iyi bir lif kaynağı olmasının yanı sıra antioksidan ve anti-mikrobiyal özelliklere sahip. Kan şekerini düzenleyerek tokluk hissinin uzamasına yardımcı oluyor.

3 – C vitamininden zengin beslenin

Antioksidanlar vücuda zarar veren serbest radikalleri etkisizleştirerek bağışıklık sistemini güçlendiriyor. En güçlü antioksidanların başında ise C vitamini geliyor. Maydanoz, yeşilbiber, kuşburnu, portakal, greyfurt, limon ve kivi bolca C vitamin içeriyor.

4 – Haftada 2 kez Somon

Omega–3 yağ asitleri vücudu enfeksiyonlara karşı koruyarak bağışıklığınızı destekliyor. Somon gibi yağlı balıklar omega – 3 yağ asitlerinden zenginler. 

5– Günde 15 Badem

Badem, bağışıklık sistemini güçlendiren magnezyum  içeriyor ve stresin bağışıklık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltıyor. Günde 10-15 adet çiğ badem yemeye özen gösterin.

6 – Sofranızdan lahanagilleri eksik etmeyin

Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, beyaz ve kara lahana gibi yiyecekler içeriklerindeki fitokimyasal bileşiklerle güçlü antioksidandırlar. Kansere karşı koruyucu ve bağışıklığı güçlendirici etkileri var. Mevsimindeyken ister sebze yemeği olarak, isterseniz çiğ veya buharda pişirerek salatalarınızda tüketebilirsiniz. 

7 – Zencefil ile tanışın

Doğal bir bağışıklık güçlendirici olan zencefil vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olurken, enfeksiyonlara yakalanma riskini de azaltıyor. Taze zencefili limonla birlikte suya ekleyerek YADA çorbalarınızda; toz zencefili ise et ve tavuk yemeklerinde  kullanabilirsiniz.

8 – Çinkodan zengin beslenin:

Çinko proteinlerin enerjiye dönüştürülmesi, zihinsel fonksiyonlar gibi vücudun birçok mekanizmasında görevli. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve hormonal dengede önemli bir yer tuyuyor. Çinkonun en iyi kaynakları ise deniz ürünleri, kırmızı et, karaciğer, süt ve yumurtadır.

9 – Kötü alışkanlıklarınızı terk edin:

Sigara gibi bağışıklık sisteminizi zayıflatan kötü alışkanlığınızı bir an önce bırakın,

Alkolü sadece sınırlı miktarlarda tüketin.

Stres ve yorgunluğun da bağışıklık sistemine düşman olduğunu unutmayın. Stresten arınmaya çalışın ve gevşemek için kendinize mutlaka zaman ayırın.

Vücudunuzun güçlenmesi için her gece mutlaka 7-9 saat süre boyunca uyumaya özen gösterin.

Bu makale 9 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Dilem İrkin Koçan

Dyt. Dilem İrkin Koçan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak 2003 yılında diyetisyen unvanı almiştir.

Mesleki çalışmalarına Özel Beykent Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Sağlıklı besenme
Dyt. Dilem İrkin Koçan
Dyt. Dilem İrkin Koçan
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube