Şişmanlıkta savaşta yapılan 9 hata

Şişmanlıkta savaşta yapılan 9 hata

Şişmanlıkla savaşta 9 hata

Beraberinde pek çok sağlık sorununa yol açan fazla kilolardan kurtulmak aslında zor değil. Uzmanlar kilo verme sürecinde 9 yanlışı yapmayanların kısa sürede ideal ölçülere kavuşabileceğini söylüyor.

Zayıflamak amacıyla kilo vermeye çalışmak, bazı oturmuş alışkanlıkları değiştirmeyi gerektiriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin Koçan, en sık yapılan 9 diyet yanlışı hakkında şu bilgileri verdi:

Arkadaşınızın diyeti size uymaz

- Pazartesi diyete başlayanlar: Kendimize zayıflama çabasına girmek için doğru bir zamanlama mı yapıyorum diye sormalıyız. Belki de diyete başlamak için yeterince hazır değiliz. Bu durum ‘irademe sahip olamadım’ düşüncesine sokup diyeti bıraktırabilir. 

- Sürekli başka diyetisyenlere gidenler: Yaşam şeklinizi planlarken diyet yapan kişi ve diyetisyen arasındaki uyum ve işbirliği çok önemlidir. Size en uygun program en iyi uyum sağlayacağınız ve başarılı olacağınızdır. 

- Arkadaşına diyet uzmanınca verilen listeyi yapanlar: Diyet kişiye özeldir. Arkadaşınızın ya da kardeşinizin sağlık durumu ve metabolizma hızı sizinki ile aynı olamaz.

- Bulduğunuz liste değil uyduğunuz liste önemli: Gazetelerden, dergilerden, sosyal medyadan listeleri unutun. Zayıflama programları uzman desteğiyle yürütülmeli.

- Eşinin, sevgilisinin isteği üzerine başlayanlar: Eş desteği diyet süresince çok önemlidir, fakat bu eleştiri boyutundaysa, zorlamayla oluyorsa sonu başarısızlık olabilir. 

- Diyette olmasına karşın sürekli kaçamak yapanlar: Kaçamaklar diyetin olmazsa olmazlarıdır, fakat bunun bir kontrol noktası olmalı. Sık kaçamak yapmak motivasyonu düşürmekte ve başarıyı azaltmaktadır. 

- Sadece protein tüketenler: Tek tip beslenme esasına dayandıklarından dolayı da diğer besin gruplarının yetersiz alınmasına yol açar, bu yüzden sağlıksızdır.

- Çilek, lahana çorbası, elma, karpuz-peynir, diyet bisküvi-marul yaprağı yİyip incelmeye çalışanlar: Genelde “Bir haftada 5 kilo” ya da “5 günde incelme” vaatleriyle süslenen bu beslenme şekilleri sağlıklı değildir. Vücut ağırlığında kısa vadede çok su kaybına yol açarak azalma sağlarlar.  

Beslenmeye özen göstermeyip çok sık liposuction yaptıranlar:  Sağlıksız beslenip tekrar kilo alıyor sanız, vücut farklı bölgelerde yağ depolamaya başlar.

Bu makale 9 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Dilem İrkin Koçan

Dyt. Dilem İrkin Koçan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak 2003 yılında diyetisyen unvanı almiştir.

Mesleki çalışmalarına Özel Beykent Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Şişmanlığın tedavisi
Dyt. Dilem İrkin Koçan
Dyt. Dilem İrkin Koçan
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube