Bağışıklık sistemini güçlendiren 10 besin

Bağışıklık sistemini güçlendiren 10 besin

1.BALIK: Somon, sardalye gibi yağlı balıklar vücutta iltihapları önler. Mikroplarla savaşarak bağışıklığı yükseltir. Özellikle kolon ve prostat kanserini önlediği için haftada 2 kez balık tüketiniz.

2.SARIMSAK: Sarımsak içerdiği “allicin” sayesinde güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemini destekler ve birçok hastalığın oluşumunu önler.

3.YOĞURT/KEFİR: Probiyotik etki gösteren besinlerin özellikle bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermektedir. Ayrıca probiyotik besinlerin iltihabi hastalıkların oluşumunu önlediği ve antioksidan etki gösterdiği de yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Bu nedenle kefir ve yoğurdu sofralardan eksik etmeyiniz.

4.YUMURTA: A vitamini ve beta karotenden zengin beslenme, iyi kaynaklı protein alımı ve yeterli çinko almak bağışıklık sistemini güçlendirmek için başlıca ilkelerdir. Yumurta bu besin ögeleri bakımından zengindir.

5.NARENCİYE: C vitaminden zengin narenciye türleri, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlara karşı korur.

6.YULAF: İçerdiği ‘beta glukan’ sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle özellikle sık sık soğuk algınlığı ve gribe yakalananlar, yoğun ve stresli bir çalışma temposu olanlar mutlaka beslenmesinde yulafa yer vermelidir.

7.ISPANAK: Ispanak bağışıklık sisteminin süper besinlerindendir. A,B,C,E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum  hepsi bir arada bulunur. Enfeksiyonları önleyip, bağışıklığı güçlendirir. 

8.BROKOLİ: İçerdiği ’sulforan’ maddesi bağışıklık sistemini uyarır. C vitamin ve E vitamini bir arada içerdiği için bağışıklığı kuvvetlendirir. Yapılan araştırmalarda erkeklerde prostat kanserine, kadınlarda yumurtalık kanserine karşı koruyucudur.

9.YEŞİL ÇAY: En önemli bitkisel antioksidanlardan kateşin ve polifenol içerdiği için immun sistem üzerinde çok etkilidir, hatta grip virüsünün vücutta yayılmasını önlediği saptanmıştır.

10.ZENCEFİL: Taze zencefil B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, manganez ve lif açısından oldukça zengindir. Özellikle soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.
 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gülfem Gülen

Dyt. Gülfem GÜLEN, Antalya - Alanya'da doğmuştur. Lise öğrenimini 2011 yılında Alanya Hasan Çolak Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini "İstanbul'da Açıkta Satılan Dondurmaların Hijyenik Kalitesinin Değerlendirilmesi" başlıklı tezi ile tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

Üniversite eğitimi üresince Alanya Devlet Hastanesi, Ümraniye Toplum Sağlığı Merkezi, İstanbul Medipol Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel Nisa Hastanesi, İstanbul Medipol Mega Hastaneler Kompleksi (çocuk ve yetişkin stajı), Özel Ersoy Hastaneleri (elektif stajı) gibi Türkiye'nin saygın kurumlarında stajlar yaparak henüz öğrenciyken mesleki deneyim kaznamaya başlamıştır.

Dyt. Gülfem Gülen
Dyt. Gülfem Gülen
Antalya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube