Astım atağında ne yapmalı?

Astım atağı: kuru öksürük krizleri, nefes darlığı, hırıltılı solunum, nefes alıp verirken ıslık sesi çıkması, göğüs ağrısı veya göğüste baskı hissi ile seyreden bir hastalık olup bu şikayetlerinde tetikleyici bir çevresel etken varlığında veya bazen kendiliğinden şikayetlerde ani artma durumudur.

Astım atağında ne yapmalı?
Astım atağı: kuru öksürük krizleri, nefes darlığı, hırıltılı solunum, nefes alıp verirken ıslık sesi çıkması, göğüs ağrısı veya göğüste baskı hissi ile seyreden bir hastalık olup bu şikayetlerinde tetikleyici bir çevresel etken varlığında veya bazen kendiliğinden şikayetlerde ani artma durumudur. Astım atağını tetikleyen çevresel etkenler arasında polenler, her türlü koku, toz, rutubet, mantar sporları ve küf sayılabilir. Astım atağını ayrıca stres, hava kirliliği, sigara dumanı, parfüm gibi keskin kokular, klimaların üflediği hava da tetikleyebilir. Hafif ataktan hayatı tehdit edici boyutlara kadar uzayabilir. Öncelikli olarak astımlı hastanın atağı tanıması, ve atak esnasında neler yapılması gerekliliğinin önceden eğitimini alması gereklidir. İlk etapta hızlıca tetikleyici olabilecek etkenlerden uzaklaşılmalı, paniklemeden kurtarıcı inhaler ilacını kullanmalı, çevresinde mevcut ise nebülizatör cihazı ile nefes açısı hızlı etkili nebül ilacını kullanmalı, bunlara ulaşamaz ise etrafındaki kişilerden yardım isteyip en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gereklidir.

Bu makale 26 Ekim 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Zülküf Işık

Uzm. Dr. Zülküf Işık, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini  başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Dicle Üniversitesi'nde tamamlayarak Göğüs Hastalıkları uzmanı olmuştur. 

Uzm. Dr. Zülküf Işık, kendi özel muayenehanesinde hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Alerjik rinit ve astım
Uzm. Dr. Zülküf Işık
Uzm. Dr. Zülküf Işık
Yalova - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube