Aşılama tedavisinden önce dikkat edilmesi gereken 16 detay

Aşılama tedavisinden önce dikkat edilmesi gereken 16 detay

Aşılama yöntemi, erkekten alınan spermlerin laboratuar koşullarında hazırlanması ve ardından kadının rahmine bırakılması uygulamasıdır.

Aşılama yönteminde, laboratuar şartlarında uygulanan sperm yıkaması, başarıyı arttıran bir faktördür. Yıkanmış olan sperm hücreleri, enjektör aracılığı işe anne adayının rahmine transfer edilir.

Çoğunluk sebebi açıklanmayan kısırlık sorunlarında, doğal yollarda gebelik sağlamayan çiftlere uygulanan ilk tedavi yöntemi, aşılamadır. Aşılama yöntemi, oldukça kolay uygulanabilen bir yardımcı üreme yöntemidir. Uygulama kolaylığı ve maliyetinin tüp bebek tedavisine göre daha düşük olması sebebiyle, ilk denenen yöntemdir.

Bu tedavide; erkek adaydan temin edilen sperm, kadının rahmine bırakılmaktadır.

Çocuk sahibi olmakta zorlanan ve bir sene boyunca korunmadan, düzenli cinsel ilişkide bulunan çiftlerin mutlaka bir uzmana başvurması gerekmektedir. Bu durumda kısırlık için araştırma ve muayenelerin yapılması gerekmektedir. Kısırlık sorunu için ilk araştırma; erkek adaylar için sperm analizi olurken, kadın adaylar için rahim filmidir. Yapılacak olan tetkiklerin sonucunda herhangi bir sorun tespit edilemiyor ise, ilk olarak aşılama yöntemine başvurulmalı.

Aşılama yöntemine başvurmadan önce, çiftlerin ikisin de kısırlık açısından araştırılmış ve sorunun tespit edilmiş olması gerekmektedir. Yumurtalıkların uyarılması için anne adayına doğru dozda ve doğru ilaçların verilebilmesi için, sorunun tespit edilmiş olması gerekir. İlaç kullanımı ardından ise düzenli ve sık aralıklarla yumurta hücrelerinin gelişimi takip edilir. Yumurtaların istenilen boyuta ve olgunluğa ulaşması durumunda çatlatma iğnesi uygulanır. Bu iğnenin yapılmasının 32-36 saat sonrasında ise aşılama işlemine geçilir. Çiftin, çatlatma iğnesinden sonra belirtilen saatte merkezde olması oldukça önemlidir. Bu noktada gerek duyulursa yumurta hücrelerini kontrol etmek adına ultrason kontrolleri sırasında kanda östrojen değerleri de incelenebilir.

Aşılama tedavisinden önce dikkat edilmesi gereken 16 detay

Aşılama tedavisine başlamadan önce gebe kalamama sebepleri araştırılmalıdır.

Erkek adayının sperm analizi yapılmalıdır.

Anne adayı detaylı bir şekilde muayene edilir ve rahmin ve yumurtalıkların durumu araştırılır.

Yumurtalama tedavisi için hormon değerleri önemlidir. Bu sebeple de doktor, hormon tahlili talep edebilir.

Tüplerin tıkalı olup olmadığını araştırmak adına aşılama tedavisinden önce HSG (ilaçlı rahim-tüp filmi), histeroskopi ya da laparoskopi yapılması gerekebilir.

Aşılama tedavisinden 3 gün önce cinsel perhize girmek gerekir. Ancak cinsel perhiz süresi 5 günü de geçmemelidir.

Anne ve baba adayı bu tedaviye psikolojik olarak hazırlanmalıdır. Yalnızca anne adayının bu sürece katılması, stresi arttıracaktır. Bu sebeple de yakın çevreden destek istenebilir.

Tedavi sürecinin çifti tıbbi olarak olmasa da psikolojik olarak yorabileceği bilinmelidir. Bu sebeple gerek duyulursa psikolojik danışmanlık almaktan çekinmemek gerekir.

Günlük hayatta yaşanan stres minimum seviyede tutulmalıdır. Özellikle anne adayı aşırı stresli ortamlardan kaçınmalıdır.

Tedavi süresince anne ve baba adayı tedavinin her aşamasında birbirine destek olmalıdır. Çift, karşılıklı olarak duygusal desteği esirgememelidir.

Anne ve baba adayının tedaviden önce herhangi bir şekilde ağır egzersizler yapması ya da aşırı sıcak ortamlarda bulunması önerilmez.

Anne adayı ise sigara kullanıyor ise tedaviden 3 ay önce bırakmış olmalıdır.

Anne ve baba adayı tedaviye başlamadan önce tedavi hakkında fikir sahibi olmalıdır.

Uygulanan tedaviler için şayet çiftin kafasında bir soru işareti kalmış ise, çekinmeden doktorlarına bu soruları sormalıdırlar.

Baba adayı tedavi süresince daha özgürdür ancak anne adayının tedavinin her aşamasında bulunması gerekir. Şayet mümkünse baba adayı, her muayeneye katılmaya özen göstermeli, anne adayını yalnız bırakmamalıdır.

Anne adayı uygun kiloya ulaşmalıdır. Aşırı zayıflık ya da aşırı kiloluluk gebelik şansını olumsuz etkilemektedir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ulun Uluğ

Prof. Dr. Ulun ULUĞ, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Marmara Üniversitesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisas eğitimini tamamlayarak Kadın Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Daha sonra USMLE sınavlarında başarılı olarak A.B.D Maryland eyaletinde GBMC Hastanesi'nde Üreme Endokrinolojisi üzerine Fellowship ve yine aynı dal için İsrail Technion Üniversitesi Haemek Hastanesi'nde fellowship olarak görev yapmıştır. İstanbul Alman Hastanesi'nde Türkiyedeki ilk Preimplantasyon Genetik Tanı Ünitesi'nin kurulmasında aktif rol oynamıştır. 2000 - 2014 yılları arasında 4 yıl boyunca Alman Hastanesi ve Bahçeci Umut Tüp Bebek Merkezi'nde binlerce çifte tüp bebek tedavisi uygulamıştır. Kanser tanısı konmuş bireylerin ve çiftlerin ...

Etiketler
Aşılama yöntemi nedir
Prof. Dr. Ulun Uluğ
Prof. Dr. Ulun Uluğ
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube