Doktorsitesi.com

Gebelikte HPV enfeksiyonu

Op. Dr. Bilgi Gökcan
Op. Dr. Bilgi Gökcan
26 Mayıs 2016231 görüntülenme
Randevu Al
Gebelikte HPV enfeksiyonu

HPV denen virüs cinsel yolla bulaşan günümüzün önemli hastalıklarından biridir. Özellikle çok sayıda cinsel partneri olan bireyler ve bu bireylerin eşlerinde yaygındır. Virüsün bulaşması başka bir bireyin enfekte bölgesinin (penis gibi) ağız, vajina, vulva, anüs gibi nemli bölgelere temasıyla olur. 

Özellikle erkekten kadına bulaşma daha kolaydır. Bulaşıcılığı çok yüksek olan bu virüsü prezervatif bile çoğu kez engelleyemez. HPV bulaştıktan ortalama 2-7 ay içerisinde kondilom denen, genital bölgede kabarık, horozibiğine benzeyen, karnabahar gibi görüntü veren, koyu renkli siğillere sebep olur. Sayıları ve büyüklükleri değişkendir. Belirtiler bu virüsü her taşıyanda görünmeyebilir.Özellikle erkeklerin çoğu bu virüsü taşıdıkları halde belirti vermez. 

Vücuda bir kez HPV girdimi de sağaltımı (yok edilmesi) mümkün değildir. 
Tedavi edilse bile zaman zaman siğiller tekrarlayabilir.

Bu siğillerin bazı tipleri servikal (rahim ağzı) kanserlere yol açar. Son yıllarda bu virüsten korunmak amacıyla HPV aşısı bulunmuştur. Ergenlikten itibaren tüm erkek ve kız çocuklarına bu aşı tüm dünyada özellikle Avrupa’da uygulanmaktadır. Ülkemizde henüz HPV aşısı rutin aşılar içinde yer almamaktadır. 

Cinsel ilişkiye başlangıçtan bir yıl sonra, her yıl  smear testi ile rahim ağzı kanser taraması yapılmaktadır. Basit bir çubukla yapılan bu sürüntü testi acısızdır. Hayat kurtarır. Bu testle birlikte artık bazı kliniklerde HPV de taranmakta, smear sonucu normal bile gelse bu virüsü taşıyan kadınlarda ileri tetkikler yapılıp (kolposkopi, biopsi) yakın takibe alınarak olası bir rahim ağzı kanserinden korunma sağlanmaktadır. 

Anne adaylarında kondilomlar bazen dev kitlelere ulaşarak doğum yolunu tıkayabilir ve normal doğumu imkânsız kılabilir ama bu durum nadirdir. Genelde sayısı çok olmayan siğiller gebelerde kriyoterapi veya koterizasyon denilen lazer işlemiyle tedavi edilir.

Bazen doğum sırasında vajinadaki HPV virüsü bebeğin ses tellerine bulaşarak (larengeal polip) burada minik kitleler oluşturur. Bu kitleler kalıcı ses kısıklığı ve nadiren kansere sebep olur. Son yıllarda yapılan çalışmalar sezaryen sırasında da bebeğe bulaşmanın olabileceğini göstermiştir. Bu sebeple kondilom sezaryen sebebi olamaz.

Sonuç olarak yapılması gereken bu virüsle karşılaşmadan HPV aşısını yaptırmak, aşı olunmamış ise genital siğili olan bireylerle cinsel ilişkide bulunmamaktır.

Etiketler

Gebelik dönemi hastalıklarıGebelik döneminde cinsel ilişkiGebelik döneminde dikkat edilmesi gerekenlerGebelik döneminde hastalıklardan korunmaGebelikte hpv enfeksiyonu

Yazar Hakkında

Op. Dr. Bilgi Gökcan

Op. Dr. Bilgi Gökcan

Op. Dr. Bilgi GÖKCAN, 1970 yılında İstanbul'da doğmuştur. İlköğrenimini Beşiktaş Turgut Reis İlkokulu’nda, orta öğrenimini ise Nişantaşı Kız Lisesi’nde dereceyle bitirmiştir. 1987 yılında üniversite sınavında ilk tercihi olan İ.Ü İstanbul Tıp Fakültesi'ni kazanması ile hayallerini süsleyen doktorluk macerası başladı. 

<

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır