Erkekte kısırlık nedenleri

Erkekte kısırlık nedenleri

• Anormal sperm üretimi veya fonksiyonu ile ilgili nedenler; inmemiş testisler, genetik bozukluklar ya da tekrarlanan enfeksiyonlar gibi çeşitli sorunlar nedeniyle oluşabilir

• Sperm taşınması ile ilgili nedenler; erken boşalma ya da ağrılı cinsel ilişki gibi cinsel problemler nedeniyle, retrograd ejekülasyon gibi sağlık sorunları nedeniyle, kistik fibroz gibi bazı genetik hastalıklar nedeniyle ya da testisin sperm içeren (epididim) parçasının tıkanması gibi yapısal sorunlar nedeniyle meydana gelebilir

• Genel sağlık ve yaşam tarzıyla ilgili nedenler; kötü beslenme, obezite, alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı gibi sebeplerle etkili olurlar.

• Kimyasal maddere maruz kalma ve bazı çevresel faktörlerle ilgili nedenler; pestisid ve diğer kimyasal maddelere maruz kalmak etkilidir. Buna ek olarak sauna ve sıcak su banyoları gibi sık sık ısıya maruz kalmak vücut ısısını attırır. Bu da sperm üretimini bozar ve sperm sayısını düşürebilir.

• Kanser ve tedavisiyle ilgili nedenler; radyasyon ve kemoterapi tedavisi sperm üretimini ciddi bir şekilde bozabilir. Yapılan radyasyon tedavisi testislere ne kadar yakınsa infertilite için de o kadar büyük risk oluşturur.

• Hormonal nedenler; hipofiz, hipotalamus ve testisler tarafından üretilen hormonlar cinsel gelişim ile sperm üretiminde önemli rol oynamaktadır.

• Genetik bozukluklar; bazı hastalıklar doğuştan kalıtımsal olarak geçebilir ve bazı hastalıklara ya da bozukluklara neden olabilirler.. Klinefelter sendromu (47 XXY) gibi hastalıklar testis gelişimini etkileyebilir ve sperm yapımı azalmış olabilir, ayrıca Y kromozomu üzerindeki delesyonlar testiste sperm yapımının azalmasına ya da hiç yapılamamasına yol açabilir.

 Varikosel; testislerdeki kanı boşaltan toplardamarların genişleyip varisleşmesidir. Kan akımının yavaşlamasına bağlı olarak yumurtalık torbasında ısı artışına neden olarak, sol böbrek üstü bezinden gelen ters yöndeki kan akımı testislerin yüksek düzeyde toksik atıklara maruz kalmasına neden olarak, üreme hormonlarının dengesinin bozulmasına neden olarak interfiliteye yol açabilir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ümit Özekici

Prof. Dr. Ümit ÖZEKİCİ, tıp eğitimini İstanbul Tıp Fakültesi'nde tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı üniversitenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda  yapmış ve Kadın Haatalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1989 yılında Göttingen Üniversitesi Tıp Fükültesi’nde ilk fertilite eğitimine başlamış olan Dr. ÖZEKİCİ, 1991-1992 yılları arasında ise yardımcı üreme eğitimi için Nottingham Üniversitesi Queen’s Medical Center’de konuk öğretim üyesi olarak IVF/ ICSI, endoskopik ve mikrocerrahi konularında çalışmalar yapmıştır. Uzmanlık eğitiminin ardından 1997 yılında Dr. Pakize Tarzı Kliniği Tüp Bebek Merkezi'ni ve 2001 yılında ise Kuzey Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi'ni kurmuş olan Prof. Dr. Ümit ÖZEKİCİ, 2002 yılında JFK Hospital, 2006 yılında 29 Mayıs Hastanesi ve 2007 yılında Çevre Hastanesi Tüp Bebek Merkez ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
İnfertilite nedenleri
Prof. Dr. Ümit Özekici
Prof. Dr. Ümit Özekici
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube