Annem ve babam boşanıyor

ANNEM VE BABAM BOŞANIYOR

Annem ve babam boşanıyor

Eşlerin birlikte boşanmaya karar vermeleri, eşler ve çocuklar için oldukça zor bir süreçtir. Boşanma süreci, çocukların  psikolojik, duygusal, fiziksel ve akademik olarak etkileyebilir. Ebeveynlerin boşanması, çocukların dünyasında çoğu zaman travmatik etki  oluşturur. Çocukların bakış açısına göre anne ve babanın ayrılması aile kaybı olarak görülebilir.

Ebeveynlerin aralarındaki bazı anlaşmazlıklardan doğan sorunlar, sağlıklı bir ilişkinin normal bir parçası olarak görülebilir. Her ilişkinin iniş ve çıkışları vardır, ancak her sorun mutlaka boşanacaklar anlamına gelmez. Bazen de bu davranımlar boşanmanın işareti de olabilir. Bu anlaşmazlıklar giderek daha yoğun bir hale geldiğinde, bu ilişkinin problem sinyalleri ortaya çıkmıştır.

Ebeveynler arasındaki gerginliği, bebekler, kendi dönemlerinde hissedebilirler, ancak çatışmanın ardındaki mantığı anlayamazlar. Ebeveynler arasındaki gerginlik arttıkça bebekler, yabancıların yanında tedirgin, sinirli, yapışkan hale gelebilirler ve  sık sık duygu patlaması yaşayabilirler. Bebekler de bu durum, gelişimsel gecikmeye yol açabilir. Bu dönemin geçişi kolaylaştırmak için, bebeklik döneminde tutarlılık ve rutin oldukça çok önemlidir. Boşanma sırasında ya da sonrasında, özellikle yeme, uyku ve beslenmeyle ilgili normal günlük rutinleri sağlamak faydalıdır. Çocuklara en sevdiği oyuncaklarını vermek, çocuklarda güvenli alan oluşturmak, fiziksel rahatlık sunmak, kucağa almak, çocukla fazlaca zaman harcamak, çocuklar için önem arz etmektedir.

 

Ebeveynlerin, birbirlerine karşı  davranış şekillerini çocuklar çok fark etmeyebilir. Bazen çocuklar, anne ve babalarının tutumlarından, iletişim ve ilişkilerinden çıkarımda bulunurlar. Çocuklar bu ilişki değişikliklerini fark ettiklerini fark edemezler. Bu değişiklikleri fark ettiklerinde anne ve babasının evli kalmayacağını düşünürler ve bu  endişeden kaynaklı anne babalarına “siz boşanacak mısınız? ” sözcüklerini dile getirirler.

 

Eşler, aralarında bir sorun olduğunda hemen yakınlarına söylemeyi tercih etmeyebilirler. Ancak aralarındaki ilişkiden sorunlu olduğu ve bu davranımlardan hoşlanılmayan değişiklikler görünebilir. Problemli bir ilişkinin belirtileri, Anne ve babanın birbirleriyle konuşmuyor olması, nadiren birlikte vakit geçiriyor olmaları, aralarında normalden daha sık tartışmaları gibi belirtiler gösterebilir.

Anne ve babaların çocuklarıyla sorunları hakkında hemen  konuşmamasının birkaç nedeni olabilir. Çocuklar, ebeveynlerin sorunlarının olduğunu kabûl etmeye hazır olmayabilirler. Ebeveynlerde çocuklarını  yetişkin sorunlarına dahil etmek istemeyebilir, çocuklarını korumaya çalışabilirler.

 

Çocuklar, ebeveynlerinin boşanacağını düşünüyorsa ne yapmalılar?

Çocuklar, anne ve babalarının aralarında sorunlarının olduklarını fark ettiklerinde, endişeleri varsa, yapılacak en iyi şey, doğrudan ebeveynleriyle konuşmalarıdır. Aile içerisinde farklı davrandıklarını bu durumu fark ettiklerini ve endişeli olduklarını söylemek en doğrusudur. Ancak ebeveynlerin verecekleri cevap ne olursa olsun, Boşanma eşler arasındadır. Çocuklar arasında değildir. Anne ve babalar çocuklarını her zaman seveceklerdir.

Anne ve babanın ayrılacağı konusu gençlerde ise, oldukça zorlayıcı bir durumdur. Ergenlik yılları, arkadaşlık ilişkileri, okul ile ilgili çok fazla şeyin olduğu,  gençlerin yüksek duyguları yaşadığı bir dönemdir. Birçok genç, bu süre zarfında zaten yoğun stres yaşıyor olmalarıdır. Ebeveynlerin boşanması veya evdeki sorunlar gençlerin stresini artırabilir. Ebeveynler arasındaki sorunlar, gençlerin bu geçiş döneminde vereceği kararları oldukça fazla etkileyecektir. Ebeveynleri boşanmış olan gençler ve yetişkinler kendilerinde yeterlilik, baş etme becerisi kazanma konusunda bilgi sahibi olabilirler. Pek çok genç, kendilerinde bir sorun olduğundan endişe ettikleri için duygularını bastırmaya eğilimli olabilir. Bununla birlikte, duygularını deneyimlemek ve onları boşaltmalarına izin vermek, zihinsel sağlık  için çok önemlidir. Gençler ebeveynlerin boşanacağını öğrendiğinde, hissedebilecekleri birçok farklı duygu durumu vardır. Belki kızgın, şaşkın, üzgün hissetmek, bu durum hakkında ne hissedilirse  hissedilsin, duyguları doğrulamak  kesinlikle çok önemlidir.

Hayat bize olduğundan fazla dersler verebilir. Asıl olan olumsuz girdaplardaki dalgalara karşı merdanece sağlam durabilmektir.

 

Uzm. Çocuk Gelişim/Psikoloji Bilim Uzm.

Yasemin TAŞ

Bu makale 1 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Yasemin Taş

Yasemin TAŞ; İstanbul Üsküdar’da doğdu. İstanbul Ünv. Çocuk Gelişimi, Eskişehir Anadolu Ünv.Sosyoloji, Uluslararası Newport Üniversitesi'nin Davranış Bilimleri Bölümü'nü bitirdi. Uzm. Çocuk Gelişim, Adli Psikoloji Bilim Uzm., Psikoloji Bilim Uzm. Adli Psk.Doktorant Kognitif ve Davranış Terapileri Derneği (KDTD)'nin süre ve içerik olarak Avrupa Davranış ve Kognitif Terapiler Birliği (European Association for Behavioural and Cognitive Therapies-EABCT) standartlarına uygun şekilde düzenlediği teorik ve uygulamalı Kognitif ve Davranış Terapileri Eğitimi'ni Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur hocadan aldı. Psikoloji, Çocuk ve Ergen  üzerine birçok eğitimi bulunmaktadır.Adalet Bakanlığı Bilirkişi  Orta düzeyde İngilizce ve arapça bilmektedir. Pedegojik formasyonu vardır. Dusoder Gedik  Ünv. Aile danışmanlığı eğitim hocasıdır. 2014-2015 arası, MEB’de ...

Etiketler
Boşanma süreci
Psk. Yasemin Taş
Psk. Yasemin Taş
İstanbul - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube