Ağlayan bebek kucağa alınmalı

Ağlayan bebek kucağa alınmalı

Bebeğin doğduğu andan itibaren bakıma, ilgiye ve sevgiye ihtiyacı vardır. Eski kalıplaşmış ve çocuğun gelişimini olumsuz etkileyen tavsiyelerden biri de Çocuk her ağladığında kucağa alınmaz’ cümlesidir. İlk 6 ayda bebek her ağladığında kucağa alınmalı hatta sakinleştirmek için sırtı sıvazlanmalıdır. Ağladığında ilgi görmeyen veya yalnız bırakılan bebekte travmalar oluşabilir. Bebeğin doğduğu andan itibaren iletişim dili olan ağlama sizlere birçok şey anlatıyor olacaktır. Acıktığında, altına yaptığında, huzursuz olduğunda verdiği tek tepki ağlamaktır. Bebeğin bakımına hızla cevap vermek, ihtiyacı olan bakımı hemen yerine getirmek onun sağlıklı gelişimi için çok önemli.. Bebek anne karnında su kesesinde olduğu için ağladığı zaman onu kucağınıza alıp biraz sallamanız aynı etkiyi oluşturacağından sakinleşmesini hızlandıracaktır.

Güvenli bağlanma kucağa alma ile oluşur mu ?

Yenidoğan bebeğin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanması sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Temel ihtiyaçlarına alınan hızlı cevap sadece gelişimini değil birincil bakımı veren ile arasında kurduğu güvenli bağlanmanın oluşmasını sağlar. Bu kurulan bağ bebeğin duygusal, sosyal ve zihinsel gelişimini destekler ve yetişkinlik hayatında insanlarla kuracağı bağı, ilişkileri, dünyayı güvenli ya da güvensiz bir yer olarak görüşünü, kişiliğini etkiler. 
Anne-Babanın bebeğin mizacını anlayıp bebeğe uygun iletişim yöntemi geliştirmesi ve ihtiyaçlarına kısa sürede cevap vermesi bu bağlanmaya katkı sağlayacaktır. Bebek bu bağı çok vakit geçirdiği insanla değil, ihtiyacını şükranla ve hızla karşılayan kişiyle geliştirebilir. Kucağa alınmakta yenidoğan bebek için en temel ihtiyaçlardan biridir ve güvenli bağlanmada yeri büyüktür.

6 ayın sonunda uyku problemi olan ve uyku eğitimi verilen bebeklerde istisna durumlar uygulanabilir. Fakat uzmanınızın size tavsiye ettikleriyle ilerlemeniz kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemeniz gerekmektedir. Çocuğu aşırı yalnız bırakmak veya yatakta uzun süre ağlatmak doğru değil. Unutmayalım çocuk ilgi, sevgi ve şefkatle büyür.

SAĞLIKLA KALIN !

Bu makale 25 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan

Ekim 1991’de Aydın’da doğdum. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Haziran’17 yılında mezun oldum. Stajımı Haydarpaşa Abdülhamid Hastanesi (GATA)’nde tamamladım. 2018 yılında Kaplan International Collage London’da dil ve mesleki eğitim aldım. Üsküdar Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Ocak’19 yılında yükseklisans eğitimime başladım. Oyun terapisi, dil ve konuşma bozuklukları, çocuk testleri ve aile danışmanlığı üzerine milli eğitim ve sağlık bakanlığı onaylı eğitimlerle alanımda daha donanımlı ilerleyerek danışanlarıma hizmet vermekteyim.

Instagram: @uzm.burcuarslan

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Bebek bakımı
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
Çocuk Gelişim Uzmanı Burcu Arslan
İstanbul - Çocuk Gelişim Uzmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube