Anksiyete bozukluğu ve baş etme yöntemleri

Anksiyete bozukluğu, kişinin yaşadığı endişe ve korku duygularının normal sınırların ötesine taşması sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Anksiyete bozukluğu, en yaygın psikiyatrik bozukluklardan biridir ve her yaş grubunda görülebilir. Anksiyete bozukluğu, birçok faktör nedeniyle ortaya çıkabilir. Bunlar arasında biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörler yer alır. Anksiyete ile baş etme yöntemleri arasında en yaygın olanlar: terapi, meditasyon, yoga, egzersiz, uyku düzeni, sağlıklı beslenme ve ilaç tedavisi yer alır. Terapiler arasında en yaygın olarak kullanılanlar; EMDR terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi ve Psikodinamik Terapi gibi terapi yöntemleri yer almaktadır.

Anksiyete bozukluğu ve baş etme yöntemleri

Anksiyete bozukluğu, kişinin yaşadığı endişe ve korku duygularının normal sınırların ötesine taşması sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Anksiyete bozukluğu, en yaygın psikiyatrik bozukluklardan biridir ve her yaş grubunda görülebilir. Anksiyete bozukluğu belirtileri arasında sıklıkla sıkıntı, korku, endişe, gerginlik, uyku bozuklukları, yorgunluk, unutkanlık, dikkat dağınıklığı ve fiziksel belirtiler gibi fizyolojik belirtiler bulunur. Anksiyete bozukluğu ile mücadele eden bireyler; bu gibi belirtilerin etkisi altında kalmakta ve normal günlük aktivitelerini yerine getirmekte zorlanmaktadırlar.

Anksiyete bozukluğu, birçok faktör nedeniyle ortaya çıkabilir. Bunlar arasında biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörler yer alır. Biyolojik faktörler arasında beyin işleyişi, genetik yatkınlık ve hormon dengesi gibi faktörler yer alır. Psikolojik faktörler arasında ise kişilik yapısı, deneyimler ve çevre faktörleri gibi faktörler yer alır.

Anksiyete ile baş etme yöntemleri arasında en yaygın olanlar:

Terapi: Kişiye anksiyete bozukluğunun nedenleri ve belirtileri hakkında bilgi verilir ve kişiye anksiyete bozukluğu ile başa çıkma yolları öğretilir.

Meditasyon ve yoga: Meditasyon ve yoga, kişinin fiziksel ve zihinsel rahatlama sağlamasına yardımcı olur.

Egzersiz: Egzersiz, anksiyete bozukluğu belirtilerini azaltmaya ve kişinin daha iyi hissetmesine yardımcı olur.

Uyku düzeni: Uyku düzeni, anksiyete bozukluğu belirtilerini azaltmak için önemlidir.

Beslenme: Sağlıklı beslenmek, anksiyete bozukluğu belirtilerini azaltmak için önemlidir.

İlaçlar: Bazı durumlarda doktorlar, anksiyete bozukluğu için ilaçlar önerebilir.

Terapiler arasında en yaygın olarak kullanılanlar; EMDR terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi ve Psikodinamik Terapi gibi terapi yöntemleri yer almaktadır.

Eğer anksiyete bozukluğu belirtileri yaşıyorsanız lütfen bir uzmana danışın. Yapılan araştırmalar; anksiyete bozukluğu teşhis edildiğinde ve tedavi edilmeye başlandığında, belirtilerin önemli ölçüde azaldığı ve bireylerin yaşam kalitelerini artırdıkları sonuçlarını göstermektedir.

 

Bu makale 23 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Emir Tufan Çaykuş

Dr. Emir Tufan Çaykuş, lisans ve yüksek lisans eğitimini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde tamamlamış ve Uzman unvanı almaya hak kazanmıştır. Ardından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalında Doktora programını başarıyla tamamlayarak “Doktor” unvanını almıştır.   2017-2021 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde Dr. Öğr. Gör. olarak hizmet vermiştir. 2021 yılından itibaren ODTU KKK’de Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’nda Dr. Öğr. Gör. olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Bunun yanında kurucusu olduğu Ankara ilinde bulunan “Yaşam Boyu Psikoloji, Eğitim ve Danışmanlık” merkezinde uzman kadrosuyla birlikte ruh sağlığı hizmeti çalışmalarını sürdürmektedir.   Bireylerin yaşamlarına yararlı dokunuşlarda bulunmak amacıyla; travma, travma sonrası tepkiler, bağlanma ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Dr. Emir Tufan Çaykuş
Dr. Emir Tufan Çaykuş
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube