Mitomani ( yalan söyleme hastalığı ; yalan söyleme alışkanlığı; patolojik yalan)

Mitomani ( yalan söyleme hastalığı ; yalan söyleme alışkanlığı; patolojik yalan)

Araştırmacı Bryant (2008) yalanı detaylı olarak araştırmış; niyet, sonuç, fayda sağlayan kişi, doğruluk ve kabul edilebilirliğine göre gruplara ayırmıştır. Bryant'ın çalışmasına göre yalan çeşitleri;

1) Gerçek yalan: Kötü niyetli ve aldatıcıdır. Vahim sonuçlar doğurabilir. Yalan söyleyenin kendisine faydası vardır. İçinde gerçeklik barındırmaz ve kabul edilemez. Yalan söylenilen kişiye zararı olması, karşılıklı ilişkileri ve güveni zedelemesi nedeniyle yalanın olumsuz türü olarak değerlendirilebilir.

2)Beyaz yalan: Hilesiz ve iyi niyetle söylenir. Başkasını üzüntüden, sıkıntıdan ve / veya olumsuzluktan kurtarma amacıyla söylenen genel olarak başkasının yararını göz önünde bulunduran, doğru olmayan ifadelerdir. Sonuç zararsızdır. Karşı tarafı koruyucu özelliği vardır. Biraz yalan biraz gerçektir (kıvırma denebilir). Kabul edilebilir niteliktedir.

3)Gri yalan: Niyet belirsizdir, iyi veya kötü niyetle söylenebilir. Sonucu belirsizdir, yani farklı sonuçlar doğurabilir. Yalandan elde edilen fayda belirsizdir. Doğruluk düzeyi belirsizdir. Sonuç yoruma bağlıdır. Bazen iyiye bazen kötüye yorumlanabilir.

Patolojik yalan ise; yalan söyleme alışkanlığıdır. Psikiyatride "mitomani" olarak tanımlanır. Mitomani hastalığı ilk kez 1891 yılında Alman doktor Anton Delbrueck tarafından tanımlanmıştır. O zamandan beri üzerinde çok fazla çalışma yapılmış bir konu değildir. Mitomani hastaları yeteri kadar araştırılmamış ve anlaşılmamıştır. Hastalığa sahip kişilere mitoman denir. Mitomani yunanca muthos (efsane) ve latince mania (delilik) kelimelerinin birleştirilmesinden meydana gelmiştir. Psikiyatride pseudologia fantastica olarak da adlandırılmaktadır.

Ancak bazı hastalıkların bir bulgusu olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıklar:

1.Bipolar bozukluklar

2.Dikkat eksikliği sendromu

3.Dürtü kontrol problemleri

4.Madde bağımlılığı

5.Sınırda kişilik

6.Narsistik kişilik bozukluğu

7.Takıntı bozuklukları

Bazı mitomani hastalarında epilepsi veya EEG bozuklukları, geçirilmiş kafa travması ve aile içinde psikiyatrik hastaların olduğu gözlenmiştir. Mitomaninin kökeninde düşük öz benlik saygısı ve kendine güvensizlik yatar. Bu eksiklikleri kişi yalan söyleyerek doldurmaya çalışır. Çoğunluğunun çalkantılı aile yaşamlarının olduğu tespit edilmiştir. Mitomani hastalarında sahte benlik duygusu, gerçek benliği sahte benlikten korumak için idealizasyon, mükemmellik ve görkem yaratma mekanizmalarını kullanır. Mitomania hastalığının ileri evresi nevroz ve psikozdur. Mitomani bazen kişilik bozuklukları ile de karıştırılabilir.

Bu makale 2 Eylül 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Emel Karabulut

İlk , orta, lise öğrenimimi Ankara Yükseliş Koleji’nde tamamladım. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1992 yılında mezun oldum. Sağlık Bakanlığına bağlı birçok birimde ve Kamuda kurum doktorluğu yaptım.         1995’de Aile Planlaması ve Rahim İçi Araç Uygulama Sertifikası, 1999’da TC. Sağlık Bakanlığı Aile Planlaması Danışmanlık Belgesi, 1999 ‘da İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sertifikası, 2001’de Turizm ve Sağlık Eğitimi Sertifikası, 2001’de 1.Basamakta Ruh Sağlığı ve Hastalıklarına Yaklaşım Eğitimi, 2007’de Geriatri Derneği Geriatri Kursu, 2011’de İnsanları Etkileme ve İkna Sanatı Eğitimi, 2015’de Evlilik Terapisi Sertifikası, 2015’de Cinsel Terapi Eğitimi ve Sertifikası, 2015‘de Psikanalitik Psikoterapi Eğitimi ve Sertifikası , 2015’de Aile Danışmanlığı Eğitimi ve Sertifikası, 2017’ de Terapötik kartlar eğitimi, 2018’de Boşanma sür ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Yalan
Uzm. Dr. Emel Karabulut
Uzm. Dr. Emel Karabulut
Ankara - Psikoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube