Alışveriş yapıyorum, ama neden bilmiyorum!

Alışveriş yapıyorum, ama neden bilmiyorum!

GELDE ALIŞVERİŞ YAPMA!!!

Tüm çalışmalarımız alışveriş yapabilmek için, nerelerden neler alıyoruz! Hayatımızı devam ettirmek için ya da kendimizi daha iyi hissetmek için sürekli alıyoruz…

Bunlar bazen ihtiyaçlarımız olurken bazen de tamamen ihtiyaç dışı şeyler olabiliyor. Ama bu gereksiz alışverişler genelde iş işten geçtikten sonradan anlaşılıyor. Acaba bizi alışverişte etkileyen iç ve dış etmenler neler olabilir?

BU İŞİ BİLİYORLAR

Reklam firmaları artık bu işin uzmanlarıyla çalışıyorlar. Bu işi gerçekten bilerek yapıyorlar. Belirlenen hedefe nokta atışı yapmak için çalışıyorlar. Bu işi yaparken kullandıkları yöntemlerin başında da hipnotik mesajlar vermek geliyor. Hipnozda önemli olan kişinin kritik eden kısmının, bir diğer değişle bir şeyle karşılaştığımızda mantık yürüten kısmın devre dışı kalmasıdır. İşte bizi farkında olmadan alışverişe yönlendiren teknikler burada devreye giriyor. İlk aşaması tabiî ki reklamlar özellikle hepimiz televizyon seyrederken zaman zaman kritik eden faktörümüz devre dışı kalabiliyor. (Hani dalıp gitmelerimiz var ya size seslenseler bile duymadığınız zamanlar…) İşte bu sırada gelen telkinleri bilinçaltımız olduğu gibi alıyor.


SANAL REKLAMLARA DİKKAT

Bu kurgular normal reklam kuşağında kullanıldığı gibi sanal reklam kuşaklarıyla da artık bilinçaltımızda… Bunlarla ilgi gerçekleştirilen birçok araştırmada var. Ama en çarpıcı olanını sizinle paylaşmak isterim; Sinemada film karelerinin arasına konulan kola resimleri ile yapılan bir deneyde filmin ilk yarısına kadar bu resimler gösteriliyor. Bu görüntüyü gözümüz ile göremiyoruz ama bilinçaltı algılıyor, sonra ilk mola da herkeste inanılmaz bir kola içme isteği gözlemleniyor beynimizin kritik eden faktörünü geçerek bilinçaltına ulaşan bu mesajların çalıştığı kanıtlanıyor. Aynı uygulamaya benzer bir uygulamada bu sıralarda çok popüler, artık birçok program başlarken bir alt yazı geçiyor “Bu programda sanal reklam uygulaması yapılmaktadır” hatırladınız değil mi? İşte bu programlarda daha dikkatli olmasınız aslında size şunu demek istiyorlar, sen fark etmeden ben bilinçaltına bir şeyler yükleyeceğim…

Burada da siz başka bir şey seyrederken arka tarafta reklam dönüyor, bu reklamları hatırlayanınız var mı? Çoğumuz hatırlamıyoruzdur. Ama merak etmeyin bunlar şuan bizim bilinçaltımızda… Bu yöntemler dikkat edilesi gerekenlerden bazıları, ama durun alışveriş tuzakları bunlarla da bitmiyor. Medyadan sonra ikinci dikkat etmemiz gereken yerde tabiî ki mağazalar, çünkü televizyonda bilinçaltına gönderilen mesajların işe yaraması için mağazalarda da işletmecilerin yapması gerekenler var.

HEDEF SAĞ BEYİN

Mağazaların ilk görüş bölümlerinden 3 metreye kadar olan kısımda kişi kendisini müşteri olarak görmüyor. Ancak bu alanı geçen kişiler artık birer potansiyel satın alıncı ruh haline bürünüyorlar bu noktadan sonra iş profesyonellerin elinde dekore edilmiş mağaza dizaynına kalıyor. Uzmanlarla iş birliği içerisinde yapılan düzenlemeler genelde sağ beyinin çalışma prensibi göz önüne alınarak yapılıyor. İlk girişte bakılan yer sağ taraftır. Bu noktadan sonra mağazanın sattığı mala göre tat alma, görme ve koklama duyularınıza ağır bir şekilde algı bombardımanına tutulur. Buda sizde bilinçli kısmın devreden çıkarılarak hafif bir hipnoz haliyle alışveriş yapmanızı sağlar. Ortamdan kopmadan sizi bir o tezgâhın önüne bir öbür tezgâhın önüne adeta kritik eden kısmımızı devre dışı bırakırlar. Bunu yapmanın birçok yolu vardır. Hele bir de kendinizi güvende hissediyorsanız. Güler yüzlü yardımcılar, fiyat etiketleri ve avantajların haber verildiği sistemler, burası süper bir yerdir sizin için… Mağaza dizaynında en temel ve iddalı ürünler en arkaya konur markette ekmek giyim mağazasında üst değiştirme kabinleri gibi.

DÜRTÜLER ÖN PLANDA

Sizlerinde bildiği gibi erkekler ve kadınlar arasında alışveriş alışkanlıklarında büyük farklılıklar var bu da eski alışkanlıklarımız olan avcılığa kadar giden dürtüler söz konusu Sağ ve sol beyni kullanma oranları da kadınların daha fazla, birde bayanlar bakıma daha düşkün tabi, en temel dürtü de bu olsa gerek… Hipnotik yöntemler vitrinlerde de çokça kullanılır. İndirimlerin ise şöyle bir etkisi vardır. Eğer bu indirimi kaçırırsam büyük bir fırsatı kaçırmış olurum. Burada da amaç sizin kritik yapan faktörünüzü saf dışı bırakmak ve dürtüsel davranışlarınıza bu sefer olmasa bile başka bir sefer yenilmenizdir.

ALIŞVERİŞ LİSTESİ!

Yapılan diğer bir çalışma da şu olgu üzerinedir sizin bir şeye ihtiyacınız olur ve bir mağazaya girersiniz ama burada mağaza ya da market size ihtiyacız dışında da şeyler aldırmalıdır. Çoğu zaman geç ya da erken frene basarız yoksa sonuçta bir onyamani (kontrolsüzce alışveriş yapan) olarak mağazaların hasretle beklediği müşteriler kategorisine gireriz. Alışverişe ihtiyaç listenizle gitmiyorsanız ki bunun yazılı olması gerekmiyor. Zihninizde de eksiklerinizi düşünebilirsiniz. Tabi arada bir plan dışı görüp beğendiğiniz ve aldıklarımızı saymıyoruz. Ama alışveriş ihtiyaç karşılamaktan çok geçici rahatlama aracı olarak kullanıyorsak problem olabilir. Kimi zamanda sevgi eksikliğimizi yaptığımız alışverişlerle doldurmak isteği bizi sıra dışı bir alışveriş çılgını yapabilir.

NELER YAPMALIYIZ

Şirketler bu konuda da oldukça başarılı görünüyorlar. Ne olursa olsun yaptığımız alışverişlerin birçok sebebi olabilir ama artık bu anlattığım konuları da dikkate alarak daha sağlıklı alışverişler yapacağınızı umuyorum…

Sevgiyle kalın…

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Cenk Kahvecioğlu

Etiketler
Reklam
Dr. Cenk Kahvecioğlu
Dr. Cenk Kahvecioğlu
İstanbul - Pratisyen Hekimlik
Facebook Twitter Instagram Youtube