Akupunktur ile allerjik nezle (rinit) ve astım tedavisi

Akupunktur ile allerjik nezle (rinit) ve astım tedavisi

AKUPUNKTUR İLE ALLERJİK NEZLE (RİNİT) VE ASTIM TEDAVİSİ

Rinit burun iç kısmını döşeyen ve mukoza adı verilen dokunun inflamasiyonudur (iltihabi reaksiyonu). Rinitlerin yaklaşık yarısı allerjiye bağlıdır. 
Rinit sık görülen bir hastalıktır. Toplumun ortalama %10 ‘unda allerjik rinit vardır. Bu oran diğer allerjik hastalıklarda olduğu gibi her geçen yıl artmaktadır.
Allerjik ya da değil, rinitler her yönüyle önemli hastalıklardır. 

1. Rinit belirtileri (burun akıntısı, hapşırma, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, koku almada azalma, konjunktivit…) günlük yaşamı olumsuz etkiler.

2. Yorgunluk, algılama güçlüğü, uyku bozukluğu gibi dolaylı rinit belirtileri de günlük yaşamı olumsuz etkiler.

3. Tedavi masrafları de önemlidir. Doğru tanı konulmayan hastalarda tekrarlayan ve gereksiz antibiyotik tedavileri maliyeti  artırmaktadır.

4. Birlikte bulunabilen hastalıklar (sinüzit, orta kulak iltihabı, polipler ve astım) rinitlerin önemini artırmaktadır. Özellikle astım ve rinit birlikteliği en fazla önemsenmesi gereken durumdur.

ASTIM BELİRTİLERİ NASIL OLUŞUR ?

Astım hava yollarının hastalığıdır.Astımda havayollarının mukoza ve submukoza tabakalarında inflamasyon (yangı) vardır.Hava yolları her türlü uyarana karşı (allerjenler, enfeksiyonlar, iyi ve kötü kokular, sigara dumanı) hassas hale gelir.

Uyaranlar hava yollarını saran kasların kasılmasına, salgı bezlerinin aşırı salgı yapmasına ve sonuçta da hava yollarının daralmasına neden olur. Bu olaylar sonucunda astımın klinik belirtileri ortaya çıkar.

ASTIM BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Astım nedeniyle daralmış olan hava yollarından geçen hava miktarı azalacaktır. Yani akciğerlere yetersiz hava gidecek ve hasta nefes darlığı hissedecektir.Daralmış hava yollarından güçlükle geçen hava hışırtıya (vizing) ve hırıltılı solunuma neden olacaktır.Hava yolları sadece kasların kasılmasıyla daralmaz. Aynı zamanda salgı bezlerinin de salgısı artmıştır ve bunlar da hava yollarını tıkamaktadır. Bu da öksürük ve balgam çıkarma şikayetlerine neden olacaktır.

AKUPUNKTURLA ALLERJİ TEDAVİSİ

Öncelikle hastanın allerji yapan uyaranlarla temasın kesilmesi: Hastanın ilk aşamada hangi maddeye karşı allerjisi varsa o maddeden nasıl kaçınacağını öğrenmesi ve önlemleri alması gerekir. Tedavinin etkili olabilmesi için en önemli kural budur. 

Akupunktur vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek direnci arttırmakta, hasta enfeksiyona daha az yakalanmaktadır. Daha az enfeksiyon daha az kriz demektir.

Akupunktur vücutta ki bulunan ödem çözücü maddeleri harekete geçirir. Kulakta ki bulunan böbrek üstü bezin temsili noktasını akupunktur iğnesiyle uyararak kortizon salgılanmaktadır. Kortizonun ödem çözücü etkisi vardır. Kortizon hava yollarında ki oluşan inflamasiyonu  dağıtarak hastanın şikayetleri ortadan kaldırır.

Akupunktur vücutta ki bulunan sakinleştirici maddeleri harekete geçirir. Akupunktur kanda serotonin ve endorfin seviyesini artırarak tedavi sırasında kişiye huzur verir ve sedasyon sağlar.

Alerji reaksiyonlarını oluşturan salgıların akupunktur tedavisiyle azaldığı tespit edilmiştir.Alerjik reaksiyonda en önemli rolü üstlenen imünoglobülin E’nin akupunktur tedavisi sonunda azaldığı tespit edilmiştir. 

Bütün bunlarla beraber akupunktur tedavisiyle vücudun genel dengesi düzelmekte, diğer hastalıklarla beraber alerjik rahatsızlık görülme oranı da azalmaktadır.

Akupunktur ile alerji tedavisi 15 -20 seans sürmektedir. Nadir de olsa hastalığın klinik seyrine göre  tedavi senede 1 defa tekrarlanabilir. 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ebru Egemen Uysal

Etiketler
Alerjik rinit tedavisii
Dr. Ebru Egemen Uysal
Dr. Ebru Egemen Uysal
İstanbul - Pratisyen Hekimlik
Facebook Twitter Instagram Youtube