Alerji ve intolerans durumunda beslenme

Alerji ve intolerans durumunda beslenme

ABD popülasyonunda besin alerjilerinin yaygınlığı çocuklar arasında %4-7, yetişkinlerde  ise %1-2 arasındadır. Bu alerjiler dermatolojik, sindirim problemleri, nörolojik veya respiratuvar sistemler ve organları etkileyebilmekte. Ortaya çıkan reaksiyonlar besin tarafından değil, kişinin besine özgü verdiği yanıttan kaynaklanır. Aynı besine başkası tarafından gösterilen tepki farklı olabilir.

Örnek olarak:

-İnek sütü protein alerjisi

Besin intoleransı ise bağışıklık sisteminin etkili olmadığı, besin veya katkı maddesine karşı oluşan olumsuz bir tepkidir. Besin madddesi sindirilemez, emilemez veya metabolize edilemez.

Örnek olarak:

-FODMAP intoleransı

-Laktoz intoleransı

-IBS

-Histamin intoleransı

-Kafein intoleransı

-Tiramin intoleransı

-MSG, sülfitler, katkı maddeleri

Gastrointestinal fonksiyon alerjik yanıtın önlenmesinde çok önemli rol oynar. Bağırsak duvarının geçirgenliği ne kadar az olursa vücut kendini o kadar korur. Bu görevi üstlenen en büyük savunmamız mikrobiyotamızdır. Mikrobiyotada zararlı canlıların üstünlüğü olduğu durumda sızan bağırsak dediğimiz ve istemediğimiz durumla karşılaşırız. Alerji yapabilecek moleküllerin lenfoid dokuya geçişi kolaylaşır.  

Alerji veya intolerans durumunda bağırsak sağlığınız için diyetisyene danışmalısınız.

Bu makale 2 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Zümra Fındıkçı

Dyt. Zümra Fındıkçı, Lise eğitimini 2015 yılında İstanbul Üsküdar Lisesi'nde (Sayısal) tamamlamıştır. Ardından lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2018 -2020 tarihleri arasında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde Aşçılık eğitimi almıştır.

Birçok sertifika programına katılmış olup başarılara imza atan Dyt. Zümra Fındıkçı, ileri seviyede ingilizce bilmektedir.

Mesleki çalışmalarına Zümra Fındıkçı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Alerji nedir
Dyt. Zümra Fındıkçı
Dyt. Zümra Fındıkçı
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube