Doktorsitesi.com

Gece yeme sendromu olabilir misiniz?

Uzm. Dyt. İpek Ağaca Özger
Uzm. Dyt. İpek Ağaca Özger
3 Ekim 20142047 görüntülenme
Randevu Al
Gece yeme sendromu olabilir misiniz?

Eğer sabah uyandığınızda iştahsız oluyor, akşam ise gündüz yediklerinizden daha fazla yiyorsanız ve bunun yanında ciddi uyku problemleriniz varsa, geceleri uykunuzdan kalkıp mutfağa gidiyor ve yiyecek birşeyler atıştırıyorsanız GECE YEME SENDROMU’nun belirtilerini taşıyorsunuz; dikkatli olmalısınız… Bu durum; dikkat edilmediği sürece obeziteye neden olabilir.
Gece Yeme Sendromu ve Depresyon İlişkisi
Gece Yeme Sendromu; depresyon yapısını da içerir. Depresyon düşük miktarlarda görülürken, akşam ve gece artar. Bazı klinik araştırmalar; obez insanlar arasında stresli zamanlarda bunun orantısız bir şekilde oluştuğunu ve stresin rahatlatılmasıyla ortadan kalktığını açığa çıkarmıştır. 1955’teki bir yayında, gece yeme sendromunun bazı obez insanların strese verdikleri özel bir di-ürnal yanıt olduğu öne sürülmüştür. Gece Yeme Sendromlu bireyler genellikle diyet yapma çabasında değillerdir.
Gece Yemesi Sendromu’ nun tanı kriterlerini sıralamak gerekirse;
A- Hastalar kahvaltı yapsa bile sabah iştahsızlığı görülür.
B- Akşam ise sabahın tam aksine kişide iştah artışı görülmekle birlikte; günlük kalorinin en azından %50’si son akşam yemeğinden sonra atıştırmalar ile alınır.
C- Haftada en azından 3 kez gece uykusunda en az 1 kez uyanma görülür.
D- Sık sık meydana gelen gece uyanmaları sırasında yüksek kalorili besinleri içeren atıştırmalar yapılır.
E- Bu durum en azından 3 ay sürer.
F- Hastalığın belirtileri, diğer yeme bozukluğu kriterlerine uymamalıdır.
Bu kişilerde melatonin’in (uyku hormonunun) gece yarısı yeteri kadar yükselmemesi, uykunun sürdürülmemesi ve depresyon görülür.
Gece Yeme Sendromu ve Tedavisi
Bu hastalığın tedavisi üzerine çalışmalar devam etmesine rağmen şu ana kadar herhangi bir tedavi çalışması olmamıştır. Psikiyatrist, psikolog eşliğinde tedavinin yanı sıra Diyetisyen danışmanlığı da önerilmektedir.

Etiketler

Gece yeme sendromu nedirGece yeme sendromu ve tedavisiGece yeme sendromu ve depresyon ilişkisiGece yeme sendromu neden olurGece yeme sendromu tedavi edilir miGece yeme sendromu kimlerde görülür

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. İpek Ağaca Özger

Uzm. Dyt. İpek Ağaca Özger

İlk ve tek tercihim olan Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde lisans eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesinden 2007 yılında başarıyla mezun oldum. 2009 yılında yüksek lisans eğitimime Haliç Üniversitesi ‘Beslenme ve Diyetetik bölümü’nde devam ederek ‘Uzman Diyetisyen’ ünvanını kullanmaya hak kazandım.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır