Doktorsitesi.com

AKUT PANKREATİT

Doç. Dr. Bilge Baş
Doç. Dr. Bilge Baş
11 Nisan 2023201 görüntülenme
Randevu Al
Akut pankreatititn ülkemizde en sık nedeni safra taşıdır. Diğer sık nedenler alkol, yüksek kolesterol seviyesi, ilaçlar ve travmadır. Ancak %5 kadar hastada neden bulunamayabilir. Kliniği ani başlayan ve giderek artan tüm karnı saran ağrıdır. Bulantı, kusma ve iştahsızlık kliniğe eşlik eder. Ağrı öne eğildikçe azalma eğilimindedir, bu nedenle hasta bu şekilde oturmayı tercih eder. Hastaların %80' inde ödematöz pankreatit olarak isimlendirilen, genellikle daha hafif seyirlidir. Ancak %5 kadar hasta çok ağır hatta bazen ölümle sonuçlanacak şekilde hastalığı geçirebilir. Kan değerlerinde amilaz ve lipaz değerinin en az 5 kat yükselmesi önemlidir. Bunun dışında enfeksiyon değerleri takip edilir. Tedavi mutlaka hastanede yatışı gerektirir. Ağızdan alım kesilip serum tedavisi verilir. Antibiyotik kullanımı her zaman gerekli değildir. Hastanın enfeksiyon şüphesi varsa ya da hastalık ağır geçiriliyorsa antibiyotik ilave edilir. Eğer safra taşı nedeniyle pankreatit oluşmuşsa mutlaka safra kesesi alınmalıdır. Alkol kullanımı kesilmeli ve kilo verilmelidir. Bir kez pankreatit geçiren hasta ömür boyu kontrol altına olmalıdır.
AKUT PANKREATİT

Akut pankreatititn ülkemizde en sık nedeni safra taşıdır. Diğer sık nedenler alkol, yüksek kolesterol seviyesi, ilaçlar ve travmadır. Ancak %5 kadar hastada neden bulunamayabilir. 
Kliniği ani başlayan ve giderek artan tüm karnı saran ağrıdır. Bulantı, kusma ve iştahsızlık kliniğe eşlik eder. Ağrı öne eğildikçe azalma eğilimindedir, bu nedenle hasta bu şekilde oturmayı tercih eder.  Hastaların %80' inde ödematöz pankreatit olarak isimlendirilen, genellikle daha hafif seyirlidir. Ancak %5 kadar hasta çok ağır hatta bazen ölümle sonuçlanacak şekilde hastalığı geçirebilir. 
Kan değerlerinde amilaz ve lipaz değerinin en az 5 kat yükselmesi önemlidir. Bunun dışında enfeksiyon değerleri takip edilir.
Tedavi mutlaka hastanede yatışı gerektirir. Ağızdan alım kesilip serum tedavisi verilir. Antibiyotik kullanımı her zaman gerekli değildir. Hastanın enfeksiyon şüphesi varsa ya da hastalık ağır geçiriliyorsa antibiyotik ilave edilir. 
Eğer safra taşı nedeniyle pankreatit oluşmuşsa mutlaka safra kesesi alınmalıdır. Alkol kullanımı kesilmeli ve kilo verilmelidir. Bir kez pankreatit geçiren hasta ömür boyu kontrol altına olmalıdır.

Etiketler

Karın ağrısı yapan nedenlerPankreatit nedenleriPankreatit tedavisiAmilazLipaz yüksekliği

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Bilge Baş

Doç. Dr. Bilge Baş

1977 Yılında Samsun-Bafra’da doğdu. 1993 yılında, 16 yaşında İstanbul Tıp Fakültesini il birincisi olarak kazandı. 1999 yılında fakülteden mezun olup, aynı yıl İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma
Hastanesi'nde İç Hastalıkları ihtisasına başladı. 2003 yılında Dahiliye Uzmanı oldu. 2008-2011 yılları arasında İzmir Katip Çelebi Tıp Fakültesinde Gastroenteroloji ihtisasımı yaptı. 2013 yılından
beri Antalya’ da önce Atatürk Devlet Hastanesinde sonra Eğitim Araştırma Hastanesinde görev yaptı. 2021 yılında Doçent unvanını kazandı. Şu an hem Antalya’ da muayenehaneside özel hekimliğe hem de Yakın Doğu Üniversitesinde öğretim üyeliğine devam etmektedir. İleri endoskopik işlemler diye tanımlanan Endoskopik Submukozal Diseksiyon (ESD), Per oral Endoskopik Mukozektomi (POEM), Endoskopik Ultrason (EUS) , EUS eşliğinde biyopsi, Endoskopik Retrograd Kolanjiografi (ERCP) işlemlerini; Bunun yanında gastroskopi, kolonoskopi, karaciğer biyopsisi, beslenme tüpü (PEG) takmak gibi diğer bütün endoskopik işlemleri yapmaktadır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır