Gilbert sendromu

Rutin kan tetkiklerinizi yaptırdığınızda her şey normalken bilurubin değerleriniz yüksekse hemen telaşlanmayın. Vücudumuzda yaşlı kan hücrelerinin yıkımı ile ortaya çıkan BİLURUBİN isimli bir madde vardır. Bu bilurubin maddesi karaciğerimizde bir enzim yardımı ile dışkı ve idrarla atılabilecek hale getirilir. İşte bu enzimin eksikliği ile yeterince atılamayan bilurubin kanda yükselir. Bu da gözlerimizin beyaz kısmında hafif sararma ile kendini gösterir. Ama hepsi bu kadardır. Bu duruma GİLBERT SENDROMU denilir. Bu sendrom karaciğerin ömrünü kısaltmaz, siroza veya kansere neden olmaz. Gilbert sendromu olanlarda açlıkta, susuzlukta, uykusuzlukta ve yorgunlukta bilurubin artar ve gözlerde sararma görülür. Bu durum toplumda 20 kişiden birinde görülür. Özellikle erkeklerde daha sıktır. Genellikle askerlik çağında rutin tetkikler sırasında farkedilir. Aileseldir. Diğer karaciğer tetkikleriniz normalse takip ve tedaviye gerek yoktur.

Gilbert sendromu

Rutin kan tetkiklerinizi yaptırdığınızda her şey normalken bilurubin değerleriniz yüksekse hemen telaşlanmayın. 
Vücudumuzda yaşlı  kan hücrelerinin yıkımı ile ortaya çıkan BİLURUBİN isimli bir madde vardır. Bu bilurubin maddesi karaciğerimizde bir enzim yardımı ile dışkı ve idrarla atılabilecek hale getirilir. İşte bu enzimin eksikliği ile yeterince atılamayan bilurubin kanda yükselir. Bu da gözlerimizin beyaz kısmında hafif sararma ile kendini gösterir. Ama hepsi bu kadardır. Bu duruma GİLBERT SENDROMU denilir. Bu sendrom karaciğerin ömrünü kısaltmaz, siroza veya kansere neden olmaz.

Gilbert sendromu olanlarda açlıkta, susuzlukta, uykusuzlukta ve yorgunlukta bilurubin artar ve gözlerde sararma görülür. Bu durum toplumda 20 kişiden birinde görülür. Özellikle erkeklerde daha sıktır. Genellikle askerlik çağında rutin tetkikler sırasında farkedilir. Aileseldir. Diğer karaciğer tetkikleriniz normalse takip ve tedaviye gerek yoktur.

Bu makale 12 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Bilge Baş

1977 Yılında Samsun-Bafra’da doğdu. 1993 yılında, 16 yaşında İstanbul Tıp Fakültesini il birincisi olarak kazandı. 1999 yılında fakülteden mezun olup, aynı yıl İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde İç Hastalıkları ihtisasına başladı. 2003 yılında Dahiliye Uzmanı oldu. 2008-2011 yılları arasında İzmir Katip Çelebi Tıp Fakültesinde Gastroenteroloji ihtisasımı yaptı. 2013 yılından beri Antalya’ da önce Atatürk Devlet Hastanesinde sonra Eğitim Araştırma Hastanesinde görev yaptı. 2021 yılında Doçent unvanını kazandı. Şu an hem Antalya’ da muayenehaneside özel hekimliğe hem de Yakın Doğu Üniversitesinde öğretim üyeliğine devam etmektedir. İleri endoskopik işlemler diye tanımlanan Endoskopik Submukozal Diseksiyon (ESD), Per oral Endoskopik Mukozektomi (POEM), Endoskopik Ultrason (EUS) , EUS eşliğinde biyopsi, Endoskopik Retrogra ...

Etiketler
Gilbert sendromu
Doç. Dr. Bilge Baş
Doç. Dr. Bilge Baş
Antalya - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube