Akupunktur ile bel ve boyun tedavisi

Akupunktur ile bel ve boyun tedavisi

Vücudumuzun iskelet yapısında omurgamızın özel bir yeri vardır. Bu zinciri oluşturan omurların arasında yer alan diskler, dayanıklı liflerden yapılmış darbe emici yastıklardır. Her disk anulus fibrozus denilen sağlam bir halka ve anulusun çevrelediği jöle kıvamında bir madde olan mükleus pulposusdan oluşur.

Yanlış duruş ve oturuşlar, şişmanlık, hareketsiz bir yaşam tarzı spora ısınmadan başlamak, stres belimiz için zararlıdır. Ağır kaldırma veya günlük yaşantımız içinde yaptığımız yanlış hareketler, omurlar arasındaki diskin dışındaki özel lifli tabakanın yırtılmasına sebep olur. Bunun sonucunda diskin içindeki jel gibi, peltemsi yumuşak madde omurların arasına dışarı doğru fırlar. Liflerden dışarı taşan bu sıvı hem sıvı özelliğini kaybedip sertleşir, hemde etrafta bulunan damar ve sinirlere baskı yapmaya başlar. Eğer bu değişiklikler bel bölgesi omurlarında oluştuysaki ençok L4 L5 ve L5 S1 arasındaki disklerde rastlanır. Buna bel fıtığı denir. Eger aynı değişiklikler boyun omurları arasında oluştuysa bu kez boyun fıtığı diye adlandırırız .

Akut veya kronik bel veya boyun fıtığında eğer ameliyat endikasyonu konulmadı ise yani ameliyat gerekmiyor ise, akupunktur yapısal bozukluğu tedavi eden başarılı bir tedavi yöntemidir.

BEL VE BOYUN FITIĞINDA AKUPUNKTURUN ETKİ MEKANİZMASI;

1. AĞRI GİDERİCİ ETKİ

Ağrı giderici etki: içsel morfinimiz ,endorfin salgısı artarak güçlü bir ağrı kesici etki oluşturur .

2. ADELE GEVŞETİCİ ETKİ

Vücudumuzda bulunan gama amino butirik asid (GABA)çok güçlü bir kas gevşeticidir. Akupunktur bu maddenin salgılanmasını sağlar.

3. ANTİ ENFLAMATUAR VE ÖDEM ÇÖZÜCÜ ETKİ

Fıtık bölgesinde oluşan ödem ve enflamasyon akupunktur sayesinde ortadan kalkar ve o bölgedeki damar ve sinirlere yapılan baskı da kaldırılmış olur, bu böbrek üstü bezinden salgılanan kortizon salgısının artmasıyla saglanır.

4. PSİKOLOJİK VE SEDATİF ETKİ

Akupunktur tedavisiyle serotonin ve endorfin seviyeleri artırılarak kişiye huzur ve sedasyon sağlanır.

Merkezimizde bel ve boyun fıtığı tedavisinde akupunktur, elektro akupunktur ve lazer tedavisi birlikte uygulanmaktadır. Haftada 2 – 3 kez olmak üzere toplam 10 – 20 seans uygulama ile tedavi tamamlanır .

Bu makale 2 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Sümeyye Taş

Dr. Sümeyye Taş lise öğreniminin ardından 1993 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden başarı ile mezun olarak tıp doktoru olmuştur. 1993 ile 1997 yılları arasında Karabük ve Denizli'de sağlık ocaklarında görev almıştır. 1997 yılında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp ile ilgilenmeye başlamış olup, 1997 yılında Akupunktur,  2006 yılında da Hipnoz eğitimleri almıştır. 1998 yılında  Denizli’de “Alternatif Tıp Merkezi” adında eşi Dr Erdoğan Taş ile birlikte kendi Akupunktur muayenehanesini açmıştır. 1997 - 2002 yılları arasında bir çok yerli ve yabancı eğitimciden Akupunktur eğitimleri almıştır. Türkiye'de Akupunktur'un duayenleri olan Prof. Dr. Abdülkadir Erengül, Dr. Nüzhet Ziyal ve Dr. Mehmet Fuat Abut gibi önemli Akupunktur hocalarından Akupunktur eğitimlerini tamamlamıştır. Dr. Sümeyye Taş, Türkiye de Akupunktur gibi Ge ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Dr. Sümeyye Taş
Dr. Sümeyye Taş
Antalya - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube