Akupunktur ile selülit tedavisi!

Akupunktur ile selülit tedavisi!

Selülit; derialtı yağ hücre gruplarının kan ve lenfatik dolaşımı bozmasıyla oluşan bir hastalıktır.

Selülitte önce bölgesel yağ birikimi olur. Zamanla biriken yağlar damarları sıkıştırarak dolaşımı bozar. Dolaşım bozukluğu sonucu damar duvarlarından sızan serum, doku aralıklarında toplanarak doku ödemini oluşturur. Yağ karın ve sıvıların baskısı ile dokular beslenemez ve yapıları bozulur.

Ödem bir taraftan kan ile yağ hücreleri arasındaki iletişimin aksamasına ve yağ hücrelerinin metabolizmasının bozulmasına yol açarken, diğer taraftan bağ dokusunun yapısının bozularak, sertleşmesine yol açar. Yağ hücre gruplarının arasında oluşan fibrotik bantlar aşırı büyümüş yağ dokusu hücrelerinden meydana gelmiş nodüller oluşturur. Bu nodüller deri yüzeyinde çöküntülere ve portakal kabuğu görünümüne neden olur. Daha ileri aşamada nodüller birbirine yapışarak daha büyük nodülleri oluşturur ve cildin kapitone bir görünüm almasına sebep olur. Bu aşamada nodüllerin sinirler üzerine baskı yapması sonucu ağrı oluşabilir.

Estetik bir problem olmaktan çıkar ve tıbbi bir sorun haline gelir. Yani kadınlara estetik kaygı yaşatan selülitin portakal kabuğu görünümü buzdağının görünen kısmıdır. Görünmeyen kısımda hastalık vardır. Selülit varis, çabuk yorulma, ciltte sarkma ve çatlamalara neden olur.

Selülit Nedenleri:

Hormonal nedenler: Kadınlarda yumurtalıklardan salgılanan ve dokularda su tutma özelliğiyle selülit oluşumuna zemin hazırlayan Folikül uyarıcı hormonun (FSH) aşırı artışı.

Genetik: Anne selülitli ise çocuğunda da selülit görülebilir.

Dolaşım bozukluğu (damar yetmezliği): Selülit ve damar yetmezliği birbirine paralel gider. Damar yollarında oluşan selülit damarları sarar, sıkar ve kan dolaşımını daha da zorlaştırır. Bunun sonucu varisler oluşur. Buda, selülit, varis, daha ileri derecede damar yetmezliği olarak gittikçe ciddi boyutlara varır.

Kabızlık

Hipotiroidi

Doğum kontrol hapı kullanımı

Karaciğerin kötü fonksiyonu

Hızlı ve stresli yaşamın yarattığı gerginlik, kaygı ve güvensizlik gibi ruhsal etkenler

Korse, dar elbiseler, kalp yetersizliklerine bağlı dolaşım yetersizlikleri

Çoğunlukla ergenlik, gebelik, menapoz gibi kilo alıp verme ve hormonal değişikliklerin yaşandığı dönemler yatkınlığı arttırır.

Ağır, aşırı kalorili besinlerle düzensiz ve yanlış beslenme.

Vücutta toksik etkiler oluşturan alkol, çay, kahve ve tütünün aşırı miktarda tüketimi.

Hareketsiz bir yaşam.

Selülitten Korunma;

Düşük kalorili besinlerle beslenilmelidir

Aşırı kilo alınmamalıdır

Spor yapılmalıdır

Vitamin ve mineralden zengin beslenilmelidir.

Yeterince su alınmalıdır.

Selülit Tedavisi

Normal zayıflama programıyla selülit geçmez. İlaç, krem veya jel tedavide etkili değildir.

Akupunktur;

Akupunktur birçok hastalığa çözüm olan ilaçsız yan etkisiz bir tedavidir.

Akupunktur iğnelerinin selülitli alanlara batımı ile yağ dokuları uyarılır. Yağlar lenf dolaşımı ile atılır.

Kollajen ve elastin artar. Böylece kollajen artışı ile sıkılaşma da elde edilir ve sarkma problemi yaşanmadan selülit problemi çözümlenir.

Akupunktur kan ve lenf dolaşımını arttırır. Dokuların beslenmesini sağlar.

Hormonal dengeyi sağlayarak selülit oluşumunu engeller,

Ödemi ve iltihabı çözerek selülit tedavisinde etkili olur.

Selülitte, akupunktur tedavisi üç aşamalı olarak yapılır.

Vücut akupunkturu: Amaç selülitli bölgeden geçen meridyenlerdeki enerjinin harekete geçirilmesi ve durgunlaşmanın giderilmesidir. Uyluk bölgesinde öncelikle, dalak, safra kesesi, mide ve mesane merdiyenleri geçtiği için, bunlara yönelik tedavi programları düzenlenir.

Akupunktur Elektrolipoliz: Bu tedavide selülitli bölgedeki lokal kan akımının arttırılması, dolayısıyla biriken yağ dokusunun tekrar dolaşıma geçerek hasta bölgeden uzaklaştırılması amaçlanır. Tedavi iğneler takılarak elektroakupunktur cihazı ile iğnelere belli frekansda akım verilerek yapılır. İşlemde herhangi bir ağrı oluşmaz, hatta dokuda kişiyi gevşeten, rahatlatan bir titreşim hissedilir.

Tedavinin üçüncü aşamasında, akupunktur iğneleri çıkarıldıktan sonra, selülitli bölgeye özel bir yağ sürülerek, kupa tedavisi uygulanır. Selülitli bölgeye sürülen özel yağın lokal etkisi ve kupa tedavisi ile yine bu bölgede biriken yağlar, dolaşıma katılarak uzaklaştırılır. Aynı zamanda cildin düz bir görünüm alması sağlanır.      

Her hafta iki seans olmak üzere en az 8-10 seans tedavi uygulanır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Başak Bingöl

Uzm. Dr. Başak Bingöl, 1974 yılında Ankara’da doğmuştur. 1997 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2002 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Klinik Biyokimya Bölümünde uzmanlık eğitimimi tamamlamış ve Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde Akupunktur eğitimi almıştır. İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesinde Kupa (Hacamat) tedavisi eğitimi almıştır. Koruyucu hekimlikte ve kronik hastalıkların tedavisinde, klasik tıpta yaptığımız tedavilerin yanında tamamlayıcı tıp tanı ve tedavi tekniklerini kullanmaktadır. Kişiye özel tedavi programları oluşturmaktadır.   Fiziksel bedende yaptığım tedavilerin yanında zihinsel, duygusal ve ruhsal olmak üzere bütünsel tedaviler yapıyor ve hastalarına ‘Neyiniz var?’ diye sorduktan sonra ‘Ne oldu da hastalandınız?’ diye de sorarak hastalıklarının altı ...

Etiketler
Selülit tedavisi
Uzm. Dr. Başak Bingöl
Uzm. Dr. Başak Bingöl
İzmir - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube