Akıl oyunları öğretilmez, oynatılır “

Akıl oyunları öğretilmez, oynatılır “

"AKIL OYUNLARI ÖĞRETİLMEZ, OYNATILIR! "adlı proje kapsamında yürüttüğümüz AKIL OYUNLARI ETKİNLİKLERİ çalışmamızı 50. YIL ORTAOKULU 8. Sınıf öğrencilerimizle uygulamaya başladık. 

 Akıl Oyunları, yalnız bir oyuncaktan ibaret değildir. Programlı bir şekilde, bireysel özellikler dikkate alınarak, aşamalı ilerleme gerektiren önemli ve ciddi bir uygulamadır. 
 Akıl Oyunları, çocuk ya da yetişkin herkesin ilgisini çekmesinin yanında doğru etkinliklerin sıralanması ve nitelikli vakit ayrılmasıyla çok ciddi oranda zeka gelişimine ve zihinsel becerilerin artmasına katkı sağlamaktadır. 
Proje kapsamında özellikle TEOG Sınavına girecek öğrencilerimize zamanlama- sürdürülebilir dikkat-algı-işlem becerileri ve stres yönetimini geliştirmeye yönelik 10 haftalık Akıl Oyunları dersi ile hem bireysel kazanım hem de gruba dahil olma keyfine eşlik etmekteyiz. 

“AKIL OYUNLARI BOŞ ZAMAN ETKİNLİĞİ DEĞİL, ZİHİNSEL BİR GELİŞİM ÇABASIDIR. “

   Son yılların önemli bir eğitici etkinliği olan Akıl oyunları, neredeyse her yaşa uygunluğu ve eğlenceli olma özelliği sayesinde popülerlik kazanmıştır. Öyle ki Milli Eğitim Bakanlığı, proje kapsamında Akıl oyunları dersi uygulamasının etüt çalışması niteliğinde 2013-2014 eğitim öğretim yılında uygulamaya başlanan 5-6-7 ve 8. Sınıflar için seçmeli Akıl Oyunları dersi ile yeni nesil öğrencilerinin daha üretken ve bilgiyi  işleyen bireyler olmasını hedeflemiştir. Önümüzdeki yıllarda ders programına dahil edilmesi planlanan bu çalışma, okul öğrenmelerinin tek yönlü ve ezber niteliğinden aktif uygulamayı sağlamasına yönelik dikkat çekici niteliktedir. Özellikle problem çözme, planlama yapma, dikkat güçlendirme ve stratejik düşünme becerilerini geliştirmesi bakımından bireyin doğrudan katılımının ürünü olması esastır. Gününün büyük bölümünü okulda geçiren öğrencilerimiz, bu tarz nitelikli etkinliklere vakit bulamamakta; kalan zamanlarını ya ödev üzerinde ya da teknolojik ürünlere bağımlılıkla tüketmektedir. Ödev yapmak, öğrenme sürecinde salt alıcı durumda olan bireyin uygulama tekrarıdır. Tekrar, zihinsel bir öğrenme sürecidir fakat öğrenilenlerin uygulamasından öteye geçirilemez. Üst düzey zihinsel işlemler kullanılmadığı için mevcut öğrenilenler de zamanla işe yaramaz hale gelebilmektedir. Bu yüzden Akıl Oyunları, öğrenilen bilginin işlenmesinde ve üst düzey becerilerin gelişiminde çok ciddi katkılar sağlamaktadır: problem çözme, zihin dinamiği, bilgi işbirliği, çok yönlü düşünme, strateji geliştirme, dikkat ve sürdürülebilir dikkat seviyesinde artış, planlama, yönerge takibi, sorumluluk alma, analitik düşünme- akıl yürütme- analiz-kavrama-muhakeme-, benzer ve farklı olanı kodlama, görsel algı, işlem pratiği vb sayısız katkılarının yanında kendine güven, farkındalık, gruba dahil olma, etkili iletişim gibi duyusal gelişimimiz için de üzerinde durulmaya değerdir. Akıl oyunları, nasihatten çok daha etkilidir. Çünkü bu süreçte birey, kendini keşfeder, eksik yanları ile yüzleşir ve bir çabalama süreci doğal olarak gelişir.

Öğrenciler oyunlarda kazanmış oldukları problem tanıma, çözüm üretme ve farklı yöntem deneme gibi özellikleri derslerinde de uygulayarak okul başarısını artıracaklardır. Oyunlar sayesinde, öğrenci derse aktif katılacak ve dersin işlenişinde ‘yaparak-yaşayarak’ öğrenme metodunu daha verimli uygulayacaktır. Bu yüzden Akıl Oyunları Dersi üzerinde çalışılması gereken ve uygulayıcıların ciddi uzmanlık ve deneyime sahip kişilerden olmasına dikkat edilmelidir.

Bu makale 27 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Pedagog Adalet Ömeroğlu

Pedagog Adalet Ömeroğlu, Erzurum'da doğmuştur. Atatürk Üniversitesi Kazım Eğitim Fakültesi Almanca Öğretmenliğinden 2003 yılında mezun olmuştur.Aynı bölümde Yüksek Lisans Eğitimini tamamlamıştır.Halen aynı Üniversitenin sosyoloji bölümünde eğitimine devam etmektedir.

Pedagog Adalet Ömeroğlu,mesleki çalışmalarına ise şu an Dikkat Akademisi Kliniği'nde devam etmektedir.

 

 

Etiketler
Psikoloji
Pedagog Adalet Ömeroğlu
Pedagog Adalet Ömeroğlu
Erzurum - Pedagoji
Facebook Twitter Instagram Youtube