Online terapi, online danışmanlık nedir?

Online terapi, online danışmanlık nedir?

Terapist ile danışanı, internet ortamında kurulan görüntülü bağlantı aracılığıyla görüştüren bir uygulamadır. Online Terapi, özellikle farklı şehirlerde ya da ülkelerde ikamet eden kişilerle psikoterapi görüşmesi yapmayı mümkün kıldığı için, yadsınamayacak bir öneme sahiptir. Online Bağlantı ile psikoterapi, merkezimizde yüz yüze yapılan terapilerle aynı etik kurallara, yöntemlere ve ücrete tabidir.

Online danışmanlık ve terapi Türkiye’de yaygınlaşıyor. Online terapi, internetten psikolojik danışmanla konuşma yoluyla iletişim kurma ve bireysel terapiyi internet üzerinde sesli ve görüntülü konuşma şeklinde gerçekleştirmektir. Bu yöntem tüm dünyada yaygın olarak kullanıldığı gibi, ülkemizde de kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır.

Online terapi için web kamerası olan bilgisayar, cep telefonu ve Skype, Hangouts  adlı görüntülü görüşme programlarından birisinin olması yeterlidir. Bu araçları kullanılarak ses ve görüntü kalitesi açısından sağlıklı, bir online terapi görüşmesi gerçekleştirilebilmektedir.

Günümüzde çoğu insan problemlerinin farkında olup yüz yüze bir terapiye gitmeye çekinebilir. Online terapi bu konuda probleminizin çözümü bulmak adına bir çözüm yolu olarak görülebilir.

Online Terapi ve Online Danışmanlıkta Hangi Konular Yardım Alabilirsiniz:

Bireysel Sorunlar

-İlişki sorunları (İş ilişkileri, arkadaşlarla veya akrabalarla ilişkiler),

-Çift, Evlilik ve aile sorunları,

-Eğitsel Danışmanlık (öğrenci takip ve  diğer öğrenci sorunları)

-Kaygılar (Sınav kaygısı, obsesyonlar (takıntılar) ),

-Depresyon (Majör Depresiyon hariç),

-Ergenlik Sorunları

-Meslek Danışmanlığı

-Tercih Danışmanlığı

Yüz yüze terapiye gelmekten çekiniyorsanız ve internet üzerinden yani online terapi görüşmesi yapmak size daha iyi hissettiriyorsa,Türkiye dışındaki bir ülkede yaşıyor ve bir danışmanla online görüşme yapmak istiyorsanız,  yoğun iş temponuz sebebiyle bir danışmanla yüzyüze terapi görüşmesi için zamanınız yoksa, online danışmanlık yardımı alabilirsiniz.

Online terapi uygulamaları, birebir görüşmeden çekinme durumunda insanların tercih ettikleri bir psikolojik destek türüdür. Önemli sınavlar yaklaştığında trafikte zaman kaybetmek istemeyen, online terapi yönteminden yararlanarak konforlu ve sessiz ev ortamlarında terapi seanslarını gerçekleştirebiliyorlar. Bazı danışanlarımız ise, bazı görüşmelerini yüz yüze, bazı görüşmelerini ise online gerçekleştirmek istiyorlar. Sağlıklı iletişim kurulabildiği sürece her iki yöntem de yararlı olmaktadır.

Hangisi Daha Etkili: Online Danışmanlık mi yoksa Yüz yüze Danışmanlık mi?

Aslında her iki yöntem de etkili. Önemli olan, içinden çıkamadığımız bir durumda uzman bir terapistten yardım almak. Bazen kendi kendimize düşünüp durduğumuz, tanıdıklarımıza açamadığımız bir konuyla ilgili yardıma ihtiyaç duyarız. Bazen konuyu tanıdıklarımıza açsak da bize işlevsel bir yol gösteremediklerini, ya da yaşadığımız problemi çözmemize yardımcı olamadıklarını görürüz. Problemlerin paylaşılması, en azından en yakınlarımızla paylaşılması, hiç konuşulmamasından çok daha iyidir.

İnsanların bazıları yüzyüze yapılan görüşmelere katılmak isterken, bazıları da online görüşmeleri tercih etmektedirler. Bu tercih tamamen kişiye özeldir. Bazılarımız bir terapi koltuğunda oturup terapistle karşılıklı olarak konuşmayı tercih ederken, bazılarımız da kendi evindeki koltuğunda otururken terapistle bilgisayar üzerinden görüşmeyi tercih ediyorlar.

Online-terapi hangi durumlar için uygun değildir?

Psikiyatrik atak veya psikiyatrik kriz durumları için uygun değildir.

18 yaşından küçük bireylerle psikoterapi için uygun değildir.

Aile ve çift terapisi için uygun değildir.

İntihar düşünceleri ve kendine zarar verme gibi kritik durumların varlığında uygun değildir.

Kişinin başkaları tarafından zarar gördüğü durumlar için uygun değildir.

Madde bağımlılığının tedavisinde uygun değildir.

Obsesif Kompülsif Bozuklukların tedavisi için uygun değildir.

Cinsel İşlev Bozuklukların tedavisi için uygun değildir.

Yukarıda saydığımız durumlarda mutlaka yüzyüze terapiyi gerekli görmekteyiz.

Bu makale 20 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Pedagog Okan Bal

Etiketler
Online terapi
Uzm. Pedagog Okan Bal
Uzm. Pedagog Okan Bal
Gaziantep - Pedagoji
Facebook Twitter Instagram Youtube