Kardeş kıskançlığı konusunda yapılabilecekler

Kardeş kıskançlığı konusunda yapılabilecekler

Birden fazla çocuğunuz varsa evde kardeş kavgalarını sıkça yaşıyorsunuzdur. Değişik gelişim dönemlerinde, farklı sebeplerden dolayı kardeş tartışmaları kimi zaman şiddetli kimi zaman daha hafif geçer.

Kıskançlık, kardeş kavgalarının sebeplerinden biridir. Bir çocuk akademik olarak, diğeri sporda başarılı olabilir. İkisi veya diğer kardeşler farklı alanlarda iyi olabilirler. Bu bazen bir kardeşte kıskançlığa yol açabilir ve bu da kavgaya sebebiyet verebilir.

Rekabetin bu kavgaların en temel sebebi olduğunu söyleyebiliriz. Kardeşler ortak alanlarda başarılıysa ya da ortak zevkleri varsa, bu aralarında bir rekabete yol açar. Birbirlerinden daha iyi olabilmek için sürekli bir yarış içinde olurlar ve bu da aralarında bir gerginliğe yola açabilir. Ebeveynlerinin gözündeki konumları da bir rekabet sebebi olabilir.

Kardeşlerin arasındaki yaş farkı çoksa bu da kavgalara sebep olabilir. Büyük yaş farkları, kardeşlerin birbirini anlayabilmesine ve iletişim kurabilmelerine engel olabilir bu da tartışmalara sebep olur.

Stres yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da gerginlik sebebidir. Kardeşlerden birinin ya da hepsinin stresli bir dönemden geçiyor olması bu tartışmaları ateşleyebilir.

Ebeveynin ilgisinin bir çocuk üzerinde daha yoğun olması da kardeş kavgalarına sebebiyet verir. Her çocuk ebeveyninden ilgi ve övgü bekler. Bu ilgi tek bir çocuk üzerinde biraz daha fazla yoğunlaşırsa, bu kardeşler arasında gerginliğe ve tartışmalara yola açar.

Özel alan ihtiyacı genelde ergenlik dönemindeki kardeşlerde tartışmalara yol açar. Kardeşlerden biri ergen diğeri daha küçükse, ergenlikteki özel alan ve yalnız kalma isteyişini anlayamayabilir ve rahatsız edici davranışlarda bulunabilir. Bu da bir gerginlik sebebidir.

Kardeş kavgalarının en çok görülen sebebi bir diğerinin eşyasını kullanmasıdır. Bu çocukken birbirinin oyuncaklarını kullanmayla başlayıp büyüdükçe kıyafetler ve diğer özel eşyaların kullanımıyla devam eder.

KARDEŞ KAVGALARINI DURDURMANIN YÖNTEMLERİ:

Kardeşler kavga ederken sizin tavırlarınızı adaletsiz bulabilir ya da taraf tuttuğunuzu düşünebilir. Böyle durumlarda kendinizi doğru anlatmanız onların size anlamasını ve empati kurabilmesini sağlar böylece ortam sakinleşir.  Sakin bir iletişim, ortamı rahatlatır.

Kavga sırasında kardeşlerin asıl önemli olan şeyi görmelerini sağlamak kavgayı durdurabilir. Bazen çocuklar bir şey yaparken durumla alakasız başka bir şey için tartışabilirler. Örneğin yemek yerken çatal yüzünden kavga çıkabilir. Böyle durumlarda onların dikkatini yapılan asıl önemli olan aktiviteye yönlendirebilirsiniz.  Bu örnekte dikkatlerini yemeğe yönlendirerek ortamı sakinleştirebilirsiniz.

Çocuklarınızın duygularını dinlemeniz ve anlamaya çalışmanız onları rahatlatmanın en önemli yollarındandır. Çocukların öfkelerinin altında genelde farklı sebepler yatar. Asıl sebepleri bulursanız onları anlamanız ve sakinleştirmeniz çok daha kolay olacaktır. 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Pedagog Tansu Oskay

Pedagog Tansu OSKAY, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık bölümünde tamamlamıştır. Eğitimi sonrasında pedagoji alanında uzun yıllar çeşitli kurumlarda çalıştıktan sonra “PAPS Parenting School” adlı Pozitif Psikoloji yaklaşımlı ilk "Ebeveyn Akademisi’ni kurmuştur. Uyku Metodlarını Anne Bebek Psikolojisi ile birleştirdiği Anneler için Bebeklere Uyku Eğitimi Programı'nı geliştirmiştir. Aile ve Çocuklara yönelik Danışmanlık Hizmeti ve Eğitimler vermekle birlikte profesyonel topluluklara danışmanlık, seminer ve projeler yapmakta olan Pedagog Tansu OSKAY, Uyku Danışmanı, Oyun terapisti, Aile terapisti, Çocuk ve Yetişkin EMDR Terapisti ve Psikodrama terapisti olarak grup ve bireysel seanslarını başarıyla yürütmektedir. Ayrıca çalışan anne - babalar için düzenlenen Kurumsal Seminer ve Eğitim organizasyonlarında aktif o ...

Etiketler
Kardeş sevgisi
Pedagog Tansu Oskay
Pedagog Tansu Oskay
İstanbul - Pedagoji
Facebook Twitter Instagram Youtube