Tüp bebek tedavisinde; transfer öncesi ve sonrası yapılması gerekenler

Tüp bebek tedavisinde; transfer öncesi ve sonrası yapılması gerekenler

Tüp bebek tedavisinin en önemli aşaması transfer öncesi değerlendirme ve hasta hazırlığıdır. Transferler genelde 3. veya 5. günü yapılır. Transfer öncesi kriterlerin uygunluğu ve  zamanlaması kararı, tüp bebek hazırlığını yapan doktor ve laboratuar çalışmalarını yapan embriyoloji ekibi tarafından ortaklaşa alınır. Hazırlığı yapan doktor, hasta yaşına, öyküsüne, yumurta sayısına, önceki denemelerine, daha önceki tedavi sayısına ve rahim içi zarının tüp bebek tedavisi ile uyumuna yönelik değerlendirme yaparken, embriyoloji ekibinin kararları ve uygulama zamanlaması embriyo sayısına ve öncelikle kalitesine yöneliktir. Tüm  kriterler göz önüne alınarak, ekibin ortak kararı ile transfer işlemi gerçekleştirilir. Bazı olgularda rahim içi kalınlığı transfer zamanına  uygun değilse, embriyolar 2. veya 3. günü dondurularak saklanır ve bir sonraki siklusta sadece rahim içi zarı transfere hazırlanarak, çözülmüş embriyolarla  transfer işlemi gerçekleştirilir.

Tüp bebek tedavilerinde embriyo transferi, rahme tutunmayı kolaylaştırmak amacıyla, döllenen yumurtalar ilk embriyo aşamasındayken yani 2. günde kendi (homolog) kumulus hücrelerinin kültüre edildiği solüsyona alınır ve transfer işlemi 2. gün, 3. gün, 4. gün veya 5. gün bu ortamdan alınarak transfer edilir.

Yine transfer öncesi, embriyonun rahim içine tutulumunu destekleyici bir yöntem olan, embriyonun zarına lazer ile bir inceltme işlemi yapılması (AHA), gebelik oranlarını destekleyebilir.

Embriyo transferi öncesinde:

Hasta dolu mesane (idrara sıkışık) ile transfere hazırlanmalıdır.

Deneme transferi daha önce yapılmış olmalıdır.

Hastanın rahim ağzı kanalı ve rahim pozisyonu belirlenmelidir.

Embriyo transfer işleminin ultrason altında yapılması kateterin daha rahat yerleştirilmesi ve embriyoların rahim içinde doğru yere bırakıldığının tam olarak görülebilmesi transferin kolay bir şekilde yapılabilmesini sağlar.

Embriyo transfer işlemi (vaginismus dışında) anestezi gerektirmez.

İşlem yaklaşık 5-10 dk. sürer.

Transfer Sonrası Yapılması Gerekenler:

Transfer sonrası 30-60 dakika dinlenmek yeterlidir.

Test sonucuna kadar cinsellik olmamalıdır.

Ağır aktivite ve spordan uzak durulmalıdır.

Hamam, sauna benzeri yerler tavsiye edilmez.

Kabızlık önleyici tedbirler alınmalıdır.

Verilen ilaç tedavisi tarife uygun, aksatmadan uygulanmalıdır.

Transferden 3-4 gün sonra ayakta duş alınabilir.

Kişinin kendinde olumsuz bulgular hissetmesi halinde (karın ağrısı, aşırı karın şişliği, bulantı ve kusma gibi) doktoruyla iletişime geçmesi önerilir.

Kanama varlığında da hekimle iletişimde olunmalıdır (bazen transferden sonraki 2-3 gün hafif vajinel kanama embriyonun rahime yerleşme/implantasyon kanaması olabilir).

Transferden 12 gün sonra gebelik testi yaptırılabilir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nesrin Kalelioğlu

Op. Dr. Nesrin KALELİOĞLU, Bursa'da doğmuştur. Lise öğreniminin ardından Almanya - Berlin Freie Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise yine aynı üniversitenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde başlamıştır. Aynı zaman zarfında Berlin ve Almanya’nın en başarılı tüp bebek merkezinde çalışma fırsatı bulmuştur. 1991-1994 yılları arasında Hamburg ili Eppendorf Bölge Eğitim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde uzmanlık eğitimini tamamlayarak 1994 yılında Türkiye’ye dönmüştür. 1995 yılında da Uludağ Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan denklik almıştır. 1996-2001 yılları arasında serbest muayenehane hekimliği yapmış olan Op. Dr. Nesrin KALELİOĞLU, 2001-2011 yılları arasında Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hast ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Tüp bebek tedavisi sonrası kilo
Op. Dr. Nesrin Kalelioğlu
Op. Dr. Nesrin Kalelioğlu
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube