KA
Soru Sahibi
14 Ocak 2021 14:48

Boy uzaması

Hocam merhaba. Ben 16.5 yaşımdayım kilom 58 boyum 162. Annemin boyu 158, babamın boyu 168. Son iki yılda herhalde 4-5 cm uzamışımdır galiba böyle olmaması gerekiyor. Boyum kaç yaşına kadar uzar? Sizce boyum ne kadar olur? Boyumun uzaması için ne yapmalıyım? Büyüme hormonu testi yaptırmalı mıyım? Bana da boyumun uzaması için egzersizleri atar mısınız? Bütün sorulularımı cevaplarsanız sevinirim..

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)

Sevgili Kaan! Beklenen boyunuz 1.68+1.58=326+13=339/2=169.5+-10 olarak hesapladığımızda 159.5 cm İle 179.5 cm arasında olup, Şu an için 162 cm boyun beklenen boyunun ortalaması altında bir değerde. Muhtemelen önümüzdeki yıllar içinde önemli bir miktar boy artışın daha olacak. Şu an tam zamanı. Son boy uzama dönemine doğru geliyorsun ve yaşam şeklin bunu etkileyecek. Yaklaşık 8-15 cm daha uzayarak ve iyi bir duruş yani düz omurga ile *** *** ** cm arasında yetişkin beklenen boyuna ulaşmanı bekliyoruz. Fazla kilo boy uzamasında olumsuz etki yapar iken düşük kilo tiroid sorunu, sigara kullanımı ve beslenme yetersizliği göstergesi olabilir. Boy uzamasında sigarada olumsuz etki yapar. Senin için şu an fit kilo 52 kg. Hayatın boyunca erişeceğin boya göre 52-62 kg arasında kal. Mümkünse şu an için 52 kg yakın olsun. Tüylenme ve kıllanma derecesi üzerinden boy uzamasını tahmin etmek yerine fiziksel değişimlerin tümünü birlikte almalı. Ayak numarası dahi ilerde boy için iyi fikir verir. Boy uzaması öncesi ilk ayaklar büyür. En fazla ise erişeceğin en yüksek boyda 62 kg a yakın dur. Beslenmeni çeşitlidir. Her türlü sporla uğraşmanın sana muhakkak faydası olacaktır. Barfiks ve şınav gibi egzersizler yanında büyüme kıkırdakları üzerine daha fazla etki eden sporlar yani ağırlığın etkisini düşey düzlemde yerçekimine karşı maksimum etki ile kullanıldığı basketbol, futbol, tenisin boy uzamazına etkisi en fazla olacaktır. Salgın günlerinde asagidaki linkteki egzersizi evde uygulayabilirsin.kilo verme ötesinde boy uzamasina da katkı saglayan bir egzersizdir. Bu yaşlar artık boy uzamasının sonuna doğru gelindiği yaşlar. Büyümede son bir atak olacaktır. Önerilere uyarsan *** *** ** cm e ulaşma şansının olduğu kanaatindeyim. Bireysel ve çevresel farklılıklar boy uzamasını etkiler. Bu bir araralıktır. Bu aralıkta bir boya erişmen saglıklı ve normal kabul edilir. Ayrıca boy uzaması ve sağlık için önerilerimizi dikkate almanı öneririm. Boyu değerlendirirken kilonun önemi büyük. Her ne kadar boyumuzu belirleyen en önemli etmen genetik olsada çevresel etkiler ve beslenme yatsınamaz. Boy uzaması için bu dönemde (9-21 yaşlar arası ama erkeklerde 11-16 yaşlar arası çok kıymetli) şunlara dikkat edilmesinde fayda var. Bu şekilde boy uzaması en fazla tutulur. Senin için boy uzamasına katkı sağlamanın yanında sağlıklı yaşam için önerilerimiz var. Bu önerilerimiz şunlar: 1.bol sporla uğraşmalısın (koşu, basketbol ve futbol olabilir) 2.sağlıklı beslenmeli. 3.iyi uyku çekmeli. Geç yatmamalı. En geç 24 olarak planlamalı. 4 . Mümkünse çeşme suyu kullanmalı. Mineral kalsiyum en yüksektir. 5.Bol güneş almalı. Açık alanda dolaşmalı. 6.Asitli içeceklerden uzak durmalı. 7. Sigara kesinlikle kullanmamalı. Işte o zaman genlerinin izin verdiği en uzun boya sahip olunabilir. Sağlıcakla.

14 Ocak 2021 21:04

https://m.facebook.com/afyonsym/?ref=bookmarks# Linkini gönderdiğim sayfada evde yapabileceği çok etkili 1 seansı 10 dk lik egzersizi günün farklı zamanlarında günde 3-4 defa yaparak hem boy uzamasını sağlayan hormonları kanda yüksek tutabilirsin. İyi bir duruş için etkili bir program. Sayfayı ayrıca inceleyebilirsiniz. Sağlıcakla.

14 Ocak 2021 21:06
KA
Soru Sahibi

Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Bol sporla uğraşmalısın yazmışsınız ama salgın dönemi olduğu için dışarıya çıkamıyorum. Basketbol, futbol yerine esneme gerilme ve ip atlama yaparsam olur mu? Attığınız link sansürlenmiştir linkte aralara biraz boşluk bırakırsanız görebilirim. Ve ben bir doktora yazmıştım o boy uzaması 16 yaşında bitiyor demişti. Siz 21 yaşına kadar devam ediyor dediniz hangisi doğru hocam?

15 Ocak 2021 00:07

Boy 21 yaşına kadar devam eden bir süreç. Kız ve erkek çocuklarda farklar olup, kız çocukları 9-13 yaşlar arasında, erkekler ise 11-16 yaşlar arasında hızlı boy uzaması olur. Sonrasında uzama miktarı azalarak kızlar 18 li yaşlarda erkekler ise 21 yaşına doğru yetişkin boyuna ulaşır. 28 yaşına kadar plato çizen boy sonrasında her yıl %5 fizyolojik kas ve kemik kaybı nedeniyle önce yavaş 50 yaş sonrasında daha hızlı boy kaybına uğrar. Bu kişiler arasında genetik, çevresel, iklimsel ve yaşam şekli gibi nedenlerle en minimalde kalabilirken bazen çok yüksek kayıplar olabilir. Bir bloktan ancak bu kadar bilgi paylaşılabilir. Diğer hekim arkadaş da zaten aynı şeyi yani hızlı büyüme sürecini kastederek 16 yaş veriyor. Sonrasında önceki gibi 8-25 cm gibi boy uzaması olmaz. Bu yüzden bu süreci zamanında değerlendirip öneriler kısmında bahsedilen hususlara dikkat etmeli. Link bizde açılıyor. Bir sorun görünmüyor. https://m.facebook.com/afyonsym/?ref=bookmarks Sağlıcakla.

15 Ocak 2021 00:28

https://m.facebook.com/afyonsym/?ref=bookmarks

15 Ocak 2021 00:30
Uzm. Dr. Lütfi Akgün
Uzm. Dr. Lütfi Akgün Fizyoloji

Yazar toplam 663 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Düşünceleriniz önemli Uzm. Dr. Lütfi Akgün
geç ergenlik Uzm. Dr. Lütfi Akgün
18 yaşından sonra boy uzaması Uzm. Dr. Lütfi Akgün
Boy sorunu Uzm. Dr. Lütfi Akgün
D vitamini Uzm. Dr. Lütfi Akgün
Fizyoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Fzt. Ahmet Aksan
Fzt. Ahmet Aksan Fizyoloji
Fzt. Okan Günay
Fzt. Okan Günay Fizyoloji
Mustafa Eraslan
Mustafa Eraslan Fizyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube