Zirkonyum kaplama

Zirkonyum kaplama

Zirkonyum kaplama

Zirkonyum rengi beyaz olan, aynı zamanda ışık geçirgenliği olan bir metaldir. Üzerine gelen basınçlara karşı dayanıklılığı çok yüksektir. Biyolojik olarak doku dostudur. Zirkonyum esaslı porselenler ön dişlerde estetik ve doğal görünümü sağlarken diğer taraftan da arka dişlerde kullanılabilecek dirençli olmaları nedeniyle günümüzde daha çok tercih edilmektedir. Metal alerjisi olanlar için sorunsuz bir altyapı seçeneği olan zirkonyum diş kaplama hasta ağzında doğal ve estetik görünüm yaratarak kişilerin yaşam kalitesini arttırmaktadır.

SORULARLA ZİRKONYUM KAPLAMA UYGULAMASI

Zirkonyum kaplama hangi dişlere yapılabilir?

Zirkonyum kaplamalar ön bölge ve arka bölgedeki tüm dişlere uygulanabilir.

Zirkonyum kaplama uygulama aşamaları nelerdir?

Diş metal destekli kaplamalarda olduğu gibi bir miktar küçültülür ve diş eti sağlıklı duruma geldiğinde özel ölçü maddeleri ve ağza uygun kaşıklarla hassas bir ölçü alınır. Küçültme işlemleri lokal anestezi altında gerçekleşir ve sonrasında diş renginde geçici bir kaplama yapılarak sıcak ve soğukta sızlamanın önüne geçilir. Alınan ölçüye göre model hazırlanır ve model üzerinde dişlerinizin bir mum modeli oluşturulur. Bu model optik okuyucu vasıtasıyla bilgisayar ortamına alınır. Modelden alınan bu bilgiler yazılım aracılığıyla düzenlenir. Sonraki aşama ise hazır olan taslağın zirkonyum oksit bloğa aktarılmasıdır. Kazıyıcı cihaz zirkonyum bloğu verilen bilgilere göre hatasız bir şekilde aşındırarak dişlerinizin alt yapısına son şeklini vermektedir. Fırınlama aşamasından sonra zirkonyum alt yapılar üzerine uygun renkte seramik porselen ekleyerek çalışmayı bitirmektedir. Bilgisayar ve yazılım destekli bu yüksek teknoloji ürünü olan zirkonyum oksit sayesinde metal kullanmadan güçlü ve estetik kaplama ve restorasyonlar başarıyla yapılabilmektedir.

Zirkonyum kaplamanın herhangi bir alerji riski var mıdır?

Biyolojik uyumluluğu sayesinde alerji yapmaz. Toplumda bazı insanların metale karşı alerjisi vardır. Bu kişiler diş kaplaması yaptırmak istediği zaman zirkonyum kaplama yaptırması gereklidir. Aksi halde diş etlerinde iltihap, diş eti çekilmesi, diş etlerinde kanama, diş eti şişliği, kızarıklık vb gibi birçok diş ve diş eti rahatsızlığı ile karşı karşıya kalabilir.

Uygulamanın avantajları nelerdir?

Soğuk sıcak karşı hassasiyetinin olmaması
Alerjiye neden olmaması (dokuyla tam uyumludur.)
Renginin mat veya donuk olmaması (opak değil)
Diş eti uyumunun kusursuz olması
Hijyenik olması (yüzeyinde mikroorganizma tutuculuğunun daha az olması)
Vücut dokular ve ağız dokularıyla tam uyumlu olması

Zirkonyum kaplama sıcak – soğuk etkileşimi ne düzeydedir?

Diğer kaplamalara göre zirkonyum kaplama, ısı iletkenlik özelliği düşük olduğu için, ısıyı daha az iletir. Böylece ağız içinde sıcak ve soğuktan etkilenmezler, dişte hassasiyete neden olmazlar.

Zirkonyum kaplamaların rengi zamanla değişir mi?

Her renkte dişe uygulanabilir. Rengi çok koyu olan bir diş, zirkonyum kaplama ile istenilen renkte kaplanabilir. Dişin asıl rengi zirkonyum kaplama rengini etkilemez. Uzun yıllar sonra bile zirkonyum diş kaplamasının rengi değişmez.

Uygulamadan sonra dişlerin bakımını nasıl yapmalı?

Normal diş fırçalar gibi dişler fırçalanır. Diş ipi ve dişsiz bölgeler için superfloss kullanılır. 6 ayda bir hekim kontrollerine düzenli gelindiğinde zaten oluşabilecek problemler öngörülüp önlemler alınır.

Estetik diş kişiye yakışan, bireyi mutlu hissettiren, yüzüne yakışan, karakterine yüz şekline dudaklarına, ten rengine uyumlu dişlerin planlanması, tasarlanması ve uygulanması sürecindeki tüm prosedürleri bünyesinde bulunduran uygulamaların bütünüdür.

Estetik diş hekimliği, dişlerde bulunan bozuklukların ve sorunların yol açtığı problemleri gidererek sağlıklı bir görsellik ve estetik bir gülüş oluşturmayı amaçlayan, genel diş hekimliği alanına girmekle birlikte birtakım temel prosedürlerin de uygulandığı diş hekimliği alanıdır.

Bu makale 6 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Can Adalı

Can adalı 1995 senesinde Antalyada doğmuştur. Baba Türk, Anne Almandır. O yüzden Alman mentalitesini ve disiplinini çok iyi bilmektedir. 2021 senesinde İstanbul Medipol Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesinden mezun olmuştur. Eğitim ve öğretimini tamamlayan Can Adalı  bir sene İstanbul Medipol Diş Hastanesi'nde çalıştıktan sonra babasının kliniğinde beraber hasta bakmaya başlamışlardır.

Ayrıca Antalya Alman konsolosluğu tarafından klinikleri, güvenilir ve anlaşmalı diş kliniği olarak seçilmiştir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Zirkonyum kaplama
Dt. Can Adalı
Dt. Can Adalı
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube