Doktorsitesi.com

Protez (Takma) Diş Nedir? Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Dt. Mehmet Rıfat Akpınar
Dt. Mehmet Rıfat Akpınar
3 Mart 20161000 görüntülenme
Randevu Al
Protez (Takma) Diş Nedir? Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Protez (Takma) Diş Nedir?

Çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine konan, kişinin çiğneme, estetik ve konuşma fonksiyonlarının yeniden kazandırılmasını sağlayan yapay materyallerdir.

Protez Dişlerin Amacı Nedir? 

Protez (takma) dişlerin amacı, kişinin kaybettiği çiğneme, estetik ve konuşma gibi fonksiyonlarını yeniden yerine getirmesini sağlamaktır. Böylece, kaybedilen ağız sağlığı yeniden kazandırılmış olduğu gibi, aynı zamanda da, toplum içinde yaşayan birey psikolojik açıdan da desteklenmiş ve yaşam kalitesi yükseltilmiş olur.

Protez Çeşitleri Nelerdir?

Çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine konan, kişinin çiğneme, estetik ve konuşma fonksiyonlarının yeniden kazandırılmasını sağlayan yapay materyallerdir.

Sabit Protezler

Hastanın kendisinin çıkaramadığı, ağızda var olan diş veya dişlerin üzerine yapıştırılan protezlerdir.

Kuron Protezleri (Kaplamalar)

Yeterince diş desteği olmayan büyük bir dolguyu restore etmek, zayıf dişlerin kırılmasını önlemek veya kırık, şekli bozuk veya rengi değişmiş dişlere yeniden estetik kazandırmak amacıyla, dişlerin üzerine uygulanan kaplamalardır.

Köprü Protezleri

Herhangi bir nedenle kaybedilmiş olan diş veya dişlerin oluşturduğu boşluğun, iki tarafındaki dişlerden destek alınarak yapılan protezlerdir.

İmplantüstü Protezler: Hastanın çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalardan(implant) destek alınarak yapılan kuron veya köprü protezleridir.

Hareketli Protezler

Sabit protez uygulanamayacak kadar çok diş eksikliklerinde uygulanan, hastanın kendisinin takıp çıkarabildiği protezlerdir.

Total Protezler (Damak)

 Tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda uygulanan, hastanın çene kemiği ve onu örten yumuşak dokudan destek alan protezlerdir.

Bölümlü (İskelet) Protezler

Ağızdaki dişlerin bir kısmının kaybedildiği durumlarda uygulanan, ağızda hala var olan dişlerden destek alınarak uygulanan protezlerdir. Bu dişlerden destek almak için ya metal kroşeler (kanca) kullanılır, ya da daha estetik bir görüntü sağlayan hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezler tercih edilir.

Overdenture (İmplantüstü Hareketli) Protezler

Çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalardan(implant) destek alınarak yapılan hareketli protezlerdir.

Protez Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Protezlerin günlük temizlik ve bakımının yapılması, estetik görünüm, dişetlerinin tahriş olmasının önlenmesi ve ağız kokusunun giderilmesi açısından önemlidir.

Sabit protezler: Dişlerimizi günde en az 2 kez, özellikle kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce fırçalamalı, 1 kez de diş ipiyle diş aralarını temizlemeliyiz. Köprü protezlerinin altına sıkışabilecek yemek artıkları, dişeti iltihaplarına ve ağız kokusuna neden olacağından, özel olarak tasarlanmış olan diş ipleri ile köprü altları temizlenmelidir. Kabuklu fındık, fıstık gibi sert yiyecekleri kaplama dişlerle yemek, kaplamaların kırılmasına neden olabileceği gibi, kullanım süresini de kısaltacaktır.

Yemeklerden sonra protez çıkarılmalı, ağız çalkalanıp, protez yıkandıktan sonra geri takılmalıdır. Protez, günde en az bir kez diş fırçasıyla, diş macunu veya protez bakım ürünleri kullanılarak fırçalanmalıdır.

Etiketler

Protez (takma) diş nedir?Protez temizliği ve bakımı nasıl yapılır?Protez çeşitleri nelerdir?Protez dişlerin amacı nedir?

Yazar Hakkında

Dt. Mehmet Rıfat Akpınar

Dt. Mehmet Rıfat Akpınar

Dt. Mehmet Rıfat AKPINAR, 1967 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminin ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde başladığı lisans eğitimini 1992 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır