Yüze uygulanan yağ enjeksiyonlarında hasta seçiminin önemi

Yüze uygulanan yağ enjeksiyonlarında hasta seçiminin önemi

Yağ enjeksiyonu bir yerden alınan yağ hücrelerinin iğne ile başka bir yere verilmesidir.

Yağ enjeksiyonunun kalıcılığı verilen hücrelerin yaşamaya devam etmesine bağlıdır. Enjeksiyon yapılan bölgenin kanlanması yağ hücrelerinin yaşamasını etkiler.

Yağ enjeksiyonu yapmanın birçok değişik tekniği vardır. Temel olarak yağlar özel liposuction enjektörleri ile alınır ve başka bir enjektöre aktarılarak yeni yerlerine enjekte edilir. Her iki safhada da kesi yapmaya ve dikiş koymaya gerek yoktur sınırlı uyuşturma yeterlidir. Ancak yağ hücrelerinin yaşayabilirliğini havayla temas, alınacak bölgeye yapılan her türlü sıvı (lokal anestezikler dahil) enjeksiyon bozabilir. Bu nedenle en ideali kapalı ortamda, havayla temas etmeden ve herhangi bir enjeksiyon yapmadan (mümkünse genel anestezi) yağı temin etmek ve nakletmektir.

Yağ enjeksiyonu dudakları kalınlaştırmak, ağız kenarlarındaki kırışıklıkları doldurmak, elmacık kemiklerinin üzerini dolgunlaştırmak ve bazen de alt çeneyi dolgunlaştırmak için kullanılmaktadır. Yağ enjeksiyonunda kalıcılık kanlanması fazla olan bölgeler (yüz bölgesi gibi) ve daha az hareketli bölgeler (dudağa göre yanak gibi).  Yağ enjeksiyonu adayının çok iyi seçilmesi gerekir ve özellikle zayıf/ silik yüze sahip olanlara yapılması uygundur. Zaten dolgun olan yüzlere bir de yağ enjekte edildiğinde yüz daha da şişmanlar ve ağız -yanak çevresinde buldog görüntüsü oluşur. Genel uygulamada sarkan yüz şişirilerek toparlamaya çalışılıyor. Aslında teoride sarkan bölgelerin kaldırılması ve gerilmesi ve sonrasında eksik olanın da yerine konulması gerekir.

Tüm bunların yanında endoskopik yüz germenin ardından yağ enjeksiyonu rötuş amacıyla kullanılabilir. Sadece gençleştirme için bu metodun kullanılması oldukça dikkatli bir hasta seçimini gerektirir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erhan Eryılmaz

Etiketler
Yüze uygulanan yağ enjeksiyonlarında hasta seçiminin önemi
Op. Dr. Erhan Eryılmaz
Op. Dr. Erhan Eryılmaz
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube