Aşırı terlemeye etkin çözüm

Aşırı terlemeye etkin çözüm

AŞIRI TERLEMEYE ETKİN ÇÖZÜM: BOTOX
Botox ismini duymayan yoktur. Botilinium toksini, ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da Botox ismiyle tanındı. Bu toksin, sanıldığı gibi sentetik değil, klostridyum familyasından bir mikroorganizma tarafından üretilen (penisilin gibi) doğal bir ürün. Kaslarda felç yapıcı bir etkiye sahip. Yüz mimiklerini aşırı kullananlarda ortaya çıkan kırışıklıkların tedavisinde uzun yıllardır kullanılıyor. Bu nedenle gençlik aşısı olarak bilinen Botox şimdiye kadar estetik uygulamalarla birlikte gündeme geldi.
Yüzündeki kırışıklıklardan hoşlanmayan insanların arayıp sorduğu Botoxun artık aşırı terleme tedavisinde de etkin olduğu kanıtlanmış durumda. Aşırı terleme toplumda yaklaşık %1 oranında bulunur ve hem özel hem de profesyonel yaşamda ciddi sosyal problemlere yol açar.
Terleme aslında vücudumuzun ısı düzenleme sistemidir. Aşırı terleme ise elbette istenmeyen bir durum. Aşırı terleme tüm vücutta görülebildiği gibi, koltuk altı, el ve ayaklar gibi lokalize bölgelerde de olabilir. Hastalar bu sorunla başa çıkabilmek için koltuk altlarına sıvı emici kumaşlar veya pedler kullanmak zorunda kalırlar ya da sık sık kıyafet değiştirirler.
Ellerdeki terleme ise daha enteresandır. El sıkışırken, el ele tutuşurken, yazı yazarken sorun çıkartır. Kısacası aşırı terlemenin yaşam kalitesi üzerindeki negatif etkisi küçümsenemeyecek kadar büyüktür. Aşırı terlemenin tedavisinde cerrahi de dahil olmak üzere ilaç tedavisi ve iyontoforez gibi seçenekler mevcut.
Botox ter bezlerine giden sinir iletisini bloke ediyor. Böylece terlemeyi durduruyor. Tüm vücutta uygulanması hem mümkün değil hem de pratik değil. Sadece koltuk altı, el ve ayaklarda uyguluyoruz. Öncelikle iyot-nişasta testi ile terlemenin en fazla olduğu bölgeleri belirliyoruz. Dozları buna göre ayarlanıyor.
Botox uygulandıktan sonra 8-12 ay kadar etkili oluyor. Bu sürenin sonunda hastamızı tekrar uygulamaya alıyoruz. Koltuk altı uygulamalarında anesteziye ihtiyaç yok. Sadece uygulama öncesi lokal anestezik kremler kullanıyoruz. Ancak el ve ayaklarda anestezi gerekiyor. Nasıl bir anestezi yapacağımıza hastayla birlikte karar veriyoruz.
Botox'un güvenliği ile ilgili şüphe duyanlara ise uzman kişiler tarafından yapıldığı taktirde geçici olan ve tedavi gerektirmeyen hafif yan etkilerinin olabileceğini ancak bu durumun tüm ilaçlar için geçerli olduğunu, Botox uygulaması nedeniyle ölen ya da sakat kalan bir olgunun halen tıp literatüründe bildirilmediğini hatırlatıyoruz.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Tayfun Türkaslan

Etiketler
Aşırı terlemenin tedavisi var mıdır
Doç. Dr. Tayfun Türkaslan
Doç. Dr. Tayfun Türkaslan
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube