Yirmilik dişler

Yirmilik dişler

Antropologlara göre çiğneme fonksiyonları azaldıkça üçüncü büyük azı dişlerine artık gerek kalmamaktadır ve çoğunlukla bu dişler gömülü ya da yarı gömülü olarak ağızda yerlerini almaktadır.

GÖMÜLÜ DİŞ NEDİR?

Bir dişin ağızda oluşumu vardır. Fakat çiğnemeye tam girmemiştir. Çenede gömülü olarak kalmaktadır. Bu tip dişlere gömülü diş denir.

GÖMÜLÜ DİŞ NEDEN SORUN YARATIR?

Dişin normal doğasında ağız ortamında yer alması gerekir. Dişin üst kısmında çene kemiğini açması enzimler vardır. Bir şayet gömülü ise önündeki ya da komşusu olan dişlere zarar verir.

Dişin etrafını saran bir kese vardır. Bu kesenin enfekte olması sonucunda komşu dişlerde etkilenerek kist oluşumuna neden olur. Nadiren, bir kist tedavi edilmez ise ciddi komplikasyonlara neden olur.

YİRMİ YAŞ DİŞLERİ NE ZAMAN ÇEKİLMELİDİR?

Yirmi yaş dişlerinin bir sorun çıkarttığında çekilmesini beklemek hatalıdır. Özellikle hamilelik düşünen bireyler bu planlarından önce bir panoramik film çektirip gömülü dişlerini aldırmalarında oldukça fayda vardır.

Tam anlamıyla sürmüş yerini almış 20 yaş dişlerinin doktor kontrolünde çekilip çekilmeyeceğine karar vermek gerekir. 20 yaş dişlerinin arkasında bulunan dişeti zamanla iltihaplaşmaya müsait ise almakta fayda vardır.

YİRMİ YAŞ DİŞİNİN ÇEKİMİ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Hekiminiz yaptığı röntgen kontrolünde çekimi yapacağı 20 yaş dişini nasıl alacağına karar verir. Bazen çene cerrahına yönlendirebilir.

Çok korkan hastalarda çekim öncesi sakinleştirici ilaç ya da şurup kullanılabilir. Sedasyon ve hipnozda hastayı rahatlatır. Dolgu veya diş kesimi yapılırken kullanılan anestezinin aynısı yapılarak uyuşma sağlanır. Çekim işlemi gerçeklerştirilir.

CERRAHİ İŞLEM SONRASI

Normal diş çekiminden farklı olarak, hafif rahatsızlık hissi ve şişkinlik ile karşılaşabilirsiniz. Soğuk kompres, ilaçların düzenli kullanımı rahatsızlıklarınızı minimale indirir.

İlk bir iki gün dikişlere yapışmaması için süt ve süt ürünlerini kullanmamak, antibiyotik ve ağrı kesicileri doktor önerisine göre kullanmak, tuzlu su ile gargara yapmak çok önemlidir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Güzin Kırsaçlıoğlu

Etiketler
Cerrahi
Dt. Güzin Kırsaçlıoğlu
Dt. Güzin Kırsaçlıoğlu
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube