Diş sağlığının bedene kazandırdıkları

Diş sağlığının bedene kazandırdıkları

İnsan sağlığını korumak,yaşamı daha sağlıklı ve uzun hale getirmek için onlarca çalışma yapılmakta ve çok çeşitli öneriler ortaya konulmaktadır.

Vücud bir bütün olarak işlemekte ve herhangi bir organın hastalığı bütünü bozmaktadır.Bu bütünlüğün başladığı nokta ağız ve dişlerdir.

İnsanın yaşaması için yapması gereken temel şeylerden en önce gelen beslenme ihtiyacıdır. Besinleri çiğneme,sindirme ve yutma ağız ve dişlerle yapılan fonksiyondur.Aynı zamanda besinlerden tat alma,zevk alma gibi duyular için de dişlerin ve yumuşak dokuların sağlıklı olması gerekir.

Sosyal bir canlı olan insanın en önemli ihtiyaçlarından biri karşı cinsle olan ilişkisi,arkadaşları ile olan ilişkisi ve iş hayatı ilişkileridir. Ağzını ve dişlerini hem estetik hem de sağlık ve hijyen adına iyi hissedenler daima başarılı olurlar.
Bu kadar önemli olan diş sağlığı malesef özellikle ülkemizde çok ihmal edilmekte ve diş tedavileri şiddetli ağrı olana kadar ertelenmektedir. Çoğunluk bunu diş hekimi korkusu olarak ifade etmekte olmasına rağmen asıl sebep önemsememek belki de dişleri organ olarak düşünmemektir.

Oysa ki her dişin kendine ait fonksiyonu ve diş dizilimi içinde önemli görevi vardır. Bir dişin kaybı bile diğer dişlerin dizilimini ve çiğneme işlemini bozmaktadır.

İnsanların çocukluk dönemi süt dişlerinin sağlığı,bakımı ilerdeki diş sağlığı ve bakımının rehberidir. Küçük yaşlarda edinilen diş bakımı öğretisi kişinin hayatını daima çok olumu etkiler. Dişinin sağlığının ve temizliğin gereğini öğrenen çocuk ilerde dişleri sağlıklı ve bedeni sağlıklı bir birey olur.

Günümüzde sağlığa ayrılan paralar sürekli artmakta olmasına rağmen kalp hastalıkları,kanser gibi ölümcül sonucu olan hastalıklarda artmaktadır. Dünyada yapılan birçok araştırma ve çalışmada bu hastaların çoğunun ortak problemi enfesiyonlu diş etleri olmaktadır. Yani diş eti hastalığı olan bireylerde sistemik hastalıklara çok daha fazla rastlanmaktadır.
Pekçok araştırmacı bunu enfeksiyonun kan yolu ile dolaşıma katılması ve uzun süre olması nedeniyle bağışıklık sisteminin bozulmasına bağlamaktadır.

Önemi bu kadar fazla olan diş eti sağlığını korumak aslında çok basit bir olaydır. Kişinin yapması gereken şey düzenli olarak diş fırçalamak, dişlerin ara yüzeylerini ip ya da gerekli apareylerle temizlemek ve düzenli hekim kontroludur. Bu şekilde yaşayan bir kişi de dişetleri ve dişler sağlıklı olmakta, ağız kokusu gibi sorunlar yaşamamakta ve genel sağlığıda iyi olmaktadır.

Diş fırçalama disiplin gerektirir.

Bu disiplini gösteren birey vücuduna saygı duymakta olup sağlığını önemsemektedir.Bedenin bütün olduğunu unutmamalı ve dişlerimize gereken özeni göstermeliyiz.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Sibel Öznur  Örsal

Dr. Dt. Sibel Öznur ÖRSAL, 1966 yılında doğmuştur. Lise eğitimini Ankara Atatürk Lisesi'nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde lisans eğitimine başlamıştır. 1990 yılında üniversiteden mezun olmuş ve Diş Hekimi unvanı almıştır. Hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Periodontoloji Anabilim Dalı'nda Araştırma Görevlisi olarak girmiş ve 1995 yılında Periodontoloji Uzmanı olmuştur. Dr. Dt. Sibel Öznur ÖRSAL'ın eğitimine devam ederken ve eğitimi sonrasında pek çok bilimsel çalışması olmuştur. 12 yıl boyunca Dentamed Diş Tedavi Polikliniği'nde görev yapmasının ardından 2007 yılı itibariyle Nişantaşı Doktorlar Merkezi'ndeki özel muayenehanesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Yerli ve yabancı kongrelerde katılımcı ve konuşmacı bulunan Dr. Dt. Sibel Öznur ÖRSAL, Türk Periodontoloji Derneği ve IAP üyesidir. Mu ...

Etiketler
Diş sağlığı ve hastalıkları
Dr. Dt. Sibel Öznur  Örsal
Dr. Dt. Sibel Öznur Örsal
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube