Yineleyici düşüncelere hapsolmak/obsesif-kompülsif-bozukluk

Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz
Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz
28 Mayıs 2018167 görüntülenme
Randevu Al
Yineleyici düşüncelere hapsolmak/obsesif-kompülsif-bozukluk

Obsesif-kompülsif-bozukluk (OKB) bireyde oluşan istemsiz ve yineleyici bir takım olumsuz düşünceler olarak adlandırılır. Birey hapsolduğu bu kontrol dışı olumsuz düşüncelerden dolayı yoğun kaygı ve korku hisseder ve bu nedenle bazı ritüellerde (kompülsiyonlar)bulunur.

Bu ritüeller bireyin kaygı duyduğu düşüncelerden kurtulma yada kaçma sebebiyle gerçekleştirilir. Örneğin 'Acaba biyerden mikrop bulaştı mı?" diye düşünen bir kişi kompülsif davranış olarak sürekli ellerini yıkayabilir.

Sıkça karşımıza çikan obsesyon belirtileri;mikrop bulaşmasından korkma, simetri ve herşeyin düzenli olma ihtiyacı,hata yapma kaygısı,bir başkasına zarar verme korkusu,toplumda rezil olmaktan korkma vs. Sıkça karşılaştığımız kompülsiyon belirtileri; Aşır temizleme,elleri sık sık yıkama,sık duş alma, kapı,ocak vb kontrol etme ve açıp kapama, kapı kulplarına dokunmama, gereksiz şeyleri birakamama ve biriktirme, bişeyleri belirli bir şekilde düzenleme vs. OKB'nin oluşumu tam kesin değil ancak biyolojik ve çevresel etmenler bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına zemin sağlar.

Biyolojik etmenlerde araştırmalar Beynin nöronlar arası iletişimini sağlayan Seratonin kimyasalının eksikliğinin yada dengesizliğinin OKB ye yol açtığını saptamıştır.Çevresel etmenlerde ise ;taciz,ilişkisel problemler,hayat şartlarında değişiklik,yas/kayıp,sosyal hayatda ve işte problemler bulunmaktadır.

OKB tedavisi Ilaç ve Psikoterapi yöntemleriyle gerçekleşmektedir.Bu yöntemlerin teshir etmediği akut hastalarda ise EKT (Elektrokonvülsif terapi) uygulanır.Bu yöntemde beyine elektrotlar yardımıyla şoklar verilir ve bu şoklar beyinde ki nörotransmitter salınımına neden olur.

Eğer tekrar eden düşüncelere hapsolduysanı ve bu düşüncelerinizin hayatınıza müdahale ettiğini hissediyorsanız mutlaka bir Profesyonele başvurmanızı öneririm.

Etiketler

OkbObsesyonOkb nedirOkb belirtileriOkb ve ruminasyonOkb hastalığıOkb hastaliği nasıl tedavı edılırTakıntı bozukluğu belirtileriTakıntı bozukluğu tedavisiTakıntıObsesif kompülsif bozuklukObsesif-kompülsif-bozukluk tedavisiYineleyici düşüncelerRitüeller

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz

Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz

Uzman Klinik Psikolog Esra Yavuz, Almanyanın Duisburg şehrinde doğmuştur. Türkçe, Almanca, İngilizce ve İspanyolca bilen Esra Yavuz, aynı zamanda işaret dili de bilmektedir. İlk, orta ve lise öğrenimini Almanya’da tamamlayan Yavuz, 2010 yılında Beykent Üniversitesi Psikoloji bölümünü kazanmıştır. Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Servisinde ve Haliç Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde staj görevlerini yerine getirmiştir. Çapa Tıp Fakültesi Davranış Nörolojisi ve Hareket Bozuklukları biriminde gönüllü olarak, 1 yıl boyunca Uzm.Klnk.Psk. Ayfer Tumaç öncülüğünde çalışmalara katkı sağlamış ve Nöropsikolojik test uygulamalarını gözlemleyip sürece destek olmuştur. 2014 yılında “Beykent Üniversitesi’ndeÖğrenim Gören Genç Kızların Premenstrual Sendrom Düzeylerinin Belirlenmesi“ konusunda lisans tezini tamamladıktan sonra onur öğrencisi olarak mezuniyete hak kazanmıştır. Mezuniyetinin ardından, yaklaşık 2 yıl boyunca Altın Hayat Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde psikolog olarak özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarla (mental retardasyon, öğrenme güçlüğu, down sendromu, otizm spektrum) sosyal beceri kazandırma ve öğrenmeye hazırlık alanlarında çalışmıştır. Eş zamanlı olarak ailelere psikoeğitim seansları ve aile danışmanlığı servisleri sunmuştur. Bu esnada mesleğine yönelik yerel ve ulusal gelişmeleri ve eğitimleri takip etmiş, farklı sertifikasyonlar almaya devam etmiş
konferanslara katılarak günümüz psikoloji çalışmalarına katkı sağlamıştır. 2016 yılında yüksek lisans eğitimini Birleşik Krallık, Wales’de (Galler), Swansea University Abnormal and Clinical Psychology tamamlamıştır. “The Influence of İllness Beliefs and Coping Beliefs on İndividual’s Coping Methods” (Hastalık İnançlarının ve Üstesinden Gelme İnançlarının Kişinin Baş etme Yöntemleri Üzerindeki Etkisi)” konusu üzerine olan bitirme tezini başarıyla savunarak 2017 yılında Uzman Klinik Psikolog unvanına sahip olmuştur. Yüksek lisans mezuniyetinin ardından, Türkiye’ye dönmüş ve Psikoterapi ve Psikoloji Uygulamaları Enstitüsü’nde danışan görmeye başlamıştır. Çeşitli anaokullarında rehberlik ve aile danışmanlığı hizmeti vermiştir. Bunun yanı sıra çocuklara psikolojik değerlendirme testleri uygulamıştır.
2019-2021 yılları arasında Maya Vakfı’nda Klinik Psikolog olarak ruh sağlığı ve psikososyal destek alanında saha çalışmaları yürütmüş; göç ve savaş mağduru çocuklara psikososyal destek vermiştir. Bu süreçte Uzman Sanat Terapisti Bihter
Yasemin Adalı ve Leyla Akca’dan süpervizyon desteği almıştır. Grup seansları, bireysel seanslar ve aile eğitimleri gerçekleştirmiştir. Covid 19 pandemisi süresince de çocuk ve ailelerle online olarak psikolojik destek çalışmalarını sürdürmüş, Ailelere, sosyal hizmet merkezi ve Sivil toplum kuruluşu çalışanlarına psikolojik sağlamlık ve toplumsal travma ile baş etme hakkında seminerler vermiştir. 2021 yılında Türkiyenin birçok bölgesinde gerçekleşen yangın felaketleri sonucunda
yangından etkilenen vatandaşlara psikolojik destek vermek üzere EMDR Travma iyileştirme derneği ile birlikte gönüllü olup Muğla, Fethiyede Saha çalışmaları yürütmüş ve ailelere destek vermiştir.
2022 -2024 yılları arasında Koç Üniversitesi (KURES) Rehberlik biriminde öğrencilere Psikolojik destek sağlamış ve önleyici çalışmalar kapsamında seminerler, grup oturumları ve atölye organizasyonları gerçekleştirmiştir. 2024 Mayıs itibari ile 'Deutsche Schule İstanbul' Alman Lisesinde Rehberlik biriminde Okul Psikoloğu olarak görev almaktadır.Burada Öğrencilere hem türkçe hem almanca Psikolojik destek ve danışmanlık sağlamaktadır.Ayrıca veli görüşmeleri ve önleyici çalışmalar gerçekleştirmektedir.

201

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.